Cinci sute de muncitori de la Combinatul Siderurgic "Mechel" Campia Turzii (judetul Cluj) au fost disponibilizati si au acceptat salariile compensatorii oferite de catre conducerea societatii. Astfel, fiecare dintre ei va primi 30 la suta din ultimul salariu de incadrare pe care l-a avut pentru fiecare an lucrat in combinat, plus un bonus de 5.000 RON.

Acest lucru a fost posibil in urma unor negocieri, care au durat 4 luni, dintre Sindicatul Liber din combinat si conducerea "Mechel". Conform acordului incheiat, urmau sa fie desfiintate 650 de locuri de munca de la cele doua sectii inchise temporar si infiintarea simultana a 150 de noi locuri de munca pentru angajatii care doreau sa ramana in cadrul societatii.

Muncitorii au mai obtinut si cresteri salariale medii de 15 la suta in mai multe etape, pana in iunie 2007. In martie 2005, Combinatul Siderurgic Campia Turzii a fost cumparat de "Mechel International Holdings AG", iar una dintre clauzele contractuale prevedea pastrarea numarului de muncitori timp de cinci ani.

In prima parte a acestui an o parte dintre muncitori au vrut, insa, sa plece, ei urmand a beneficia de salarii compensatorii.

Acest lucru nu a fost, insa, posibil deoarece, conform OG 25/2002, actele aditionale ale contractelor de privatizare prin care se aduc modificari clauzelor de natura sociala se pot face numai pe baza acordului dintre reprezentantii salariatilor, conducerea societatii si cumparator.

Negocierile dintre sindicat si conducere s-au finalizat cu un acord social si un act aditional la contractul colectiv de munca. Acestea au fost prezentate AVAS, care, in calitate de vanzator, s-a opus initial, dar a acceptat in final semnarea unei conventii ce a permis celor 500 de muncitori sa plece cu salarii compensatorii.