Conform documentului care stabileste strategia de dezvoltare a Clujului pe urmatorii cinci-sapte ani, Primaria municipiului Cluj-Napoca isi propune sa creeze o zona metropolitana in care initiativa sa apartina municipalitatii.

Conform planului conducerii orasului, zona metropolitana Cluj-Napoca ar urma sa aiba cinci poli de dezvoltare - Cluj-Napoca, Floresti, Gilau, Apahida, Baciu - si 30 de localitati componente (Cluj-Napoca, Apahida, Cojocna, Suatu, Caianu, Jucu, Palatca, Sic, Bontida, Dabaca, Borsa, Chinteni, Alunis, Cornesti, Panticeu, Vultureni, Aschileu, Sanpaul, Baciu, Garbau, Aghiresu, Capusu Mare, Gilau,

Floresti, Savadisla, Ciurila, Feleacu, Aiton, Recea Cristur). Deja, municipalitatea are pentru viitoarea zona metropolitana si un plan de dezvoltare, fiind propusa in acest sens colaborarea dintre Consiliul Local Cluj-Napoca si celelalte administratii locale incluse in proiect. Din ecuatie, insa, lipseste CJ, acesta nefiind propus ca partener in proiectul metropolei.

La randul sau, CJ Cluj lucreaza de cateva luni la un plan de inchegare a aceleiasi zone metropolitane. Proiectul va fi supus dezbaterii publice in cursul acestei luni. Proiectul CJ propune ca localitatile Gilau, Floresti, Feleacu, Apahida, Baciu, Chinteni, Jucu si Cojocna sa devina parte integranta din zona metropolitana.

Arhitectul-sef al judetului, Radu Spanu, a declarat ca proiectul CJ Cluj este in stadiul final si va fi prezentat clujenilor la mijlocul acestei luni. Voi participa si la dezbaterea organizata de administratia locala pe strategia de dezvoltare. Dupa ce si proiectul nostru va fi supus dezbaterii, vom analiza continutul celor doua proiecte si le vom corela, a declarat Spanu.

Administratia locala isi sustine intaietatea

Viceprimarul Adrian Popa spune ca propunerea CJ Cluj este destul de veche si ca cea a administratiei locale este mai viabila. Este logic ca Primaria sa fie initiatorul acestui proiect pentru ca noi cunoastem mai bine nevoile orasului, stim unde sunt problemele si spre ce zone ar trebui sa ne extindem, a declarat Popa.

El a adaugat ca va exista o colaborare cu oficialitatile judetene, deoarece acestea detin datele referitoare la comunele aferente.

Popa a adaugat ca, din punctul sau de vedere, administratia locala este cea care trebuie sa coordoneze acest proiect, deoarece tot aceasta va fi cea care va dota comunele viitoare membre ale metropolei cu utilitati. Vom avea nevoie de o zona metropolitana pentru accesarea fondurilor europene, a completat Adrian Popa.

Consilierul local Laszlo Attila sustine ca membrii comisiei pentru stadion vor discuta cu reprezentantii CJ si acest subiect.

Comisia, care deocamdata nu si-a intrat in drepturi, va discuta si problemele de urbanism care privesc atat administratia judeteana, cat si pe cea locala. Tocmai acesta este scopul pentru care a fost intrunita: sa functioneze ca un mijloc de mediere si sa puna cap la cap mai multe idei, a explicat consilier-ul UDMR.

Clujul cu o alta fata

Acelasi document care stabileste strategia de dezvoltare a Clujului include si alte proiecte foarte importante, care, daca vor fi realizate, vor schimba radical infatisarea orasului. Este vorba de reabilitarea centrului istoric si includerea lui intr-un circuit turistic international, realizarea unui centru cultural in Parcul Central si amenajarea unui Teatru de Vara in zona Hoia.

De asemenea, administratia locala vrea la Cluj-Napoca, pana in 2010, un aqua-parc, un parc de distractii in zona Colina si amenajarea zonei Cetatuia.

Din punct de vedere urbanistic, prioritatea autoritatilor locale este modificarea Planului Urbanistic General (PUG) si realizarea unei ordini in domeniul constructiilor.

Dezbaterea finala pe marginea documentului care stabileste strategia de dezvoltare a Clujului pe urmatorii cinci-sapte ani se va desfasura maine, in Sala de Sticla a Primariei, in timp ce dezbaterea pe marginea proiectului zonei metropolitane a CJ se va desfasura in data de 12 decembrie.