Petru Calian, decizia de iesire de la guvernare nu se va resimti prea semnificativ la nivelul judetului Cluj, iar liberalii spera ca oamenii lui Voiculescu vor vota bugetul pe 2007.

Pana in prezent, singurul membru PC care nu si-a depus demisia din Guvern este Adrian Lemeni, care ocupa o functie in cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Eugen Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru IMM-uri a demisionat din Partidul Conservator si a decis sa ramana in functia detinuta in prezent.

Conform celor declarate de Dan Voiculescu, presedintele PC, motivele pentru care partidul pe care il conduce a iesit de la guvernare sunt legate de criza politica declansata de “tandemul Traian Basescu-Theodor Stolojan” si de refuzul partidelor din coalitie de a sprijini principalele proiecte de legi initiate de conservatori.

Hotararea de a parasi guvernul apartine liderului partidului, care a avut o intalnire la primele ore ale diminetii de duminica cu cativa lideri de filiale si membri ai conducerii de la Bucuresti. Mai apoi a avut loc o sedinta a Biroului Politic al PC, in cadrul careia s-a votat in unanimitate iesirea de la guvernare.

Decizia finala a apartinut Consiliului National al PC, votul acestuia reprezentand o simpla formalitate.

Retragere anuntata

Iesirea PC de la guvernare nu a constituit insa o surpriza pentru nimeni. In repetate randuri, liderii conservatorilor au lansat amenintari legate de o iminenta iesire din Executiv. Cu toate acestea, momentul ales pentru a actiona a fost foarte prost ales, chiar in pragul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

La fel se intampla si in cazul motivelor invocate, nemultumirile conservatorilor in legatura cu nesustinerea proiectelor legislative initiate nefiind deloc noi.

Explicatiile liderului PC cum ca au parasit Guvernul la inceputul lunii decembrie tocmai pentru a avea timp sa predea mandatul nu sunt insa credibile, iar fostii colegi de colitie au refuzat sa faca pe victimele si au lansat atacuri dure la adresa conservatorilor.

La nivelul judetului Cluj, conservatorii nu se afla la conducerea vreunei institutii descentralizate. Deputatul PC de Cluj, Petru Calian, ne-a declarat ca iesirea de la guvernare nu va afecta in mod semnificativ principiile unei bune colaborari la nivel local si judetean.

“Vom continua sa sprijinim toate proiectele de hotarare care sunt in interesul municipiului Cluj-Napoca si al judetului Cluj. Nu vom evita totusi sa ne comportam ca un partid de opozitie atunci cand va fi cazul. In alta ordine de idei, nu se pune problema demisiilor din posturile din cadrul institutiilor descentralizate, ocupate prin concurs de membri ai PC.”

PSD nu uita tradarea

Dovada a faptului ca Partidul Social Democrat nu a uitat tradarea conservatorilor (umanisti pe atunci) stau declaratiile senatorului clujean Vasile Dancu. Acesta considera ca retragerea PC de la guvernare e un gest simbolic, nu schimba foarte tare actuala situatie politica. “In ultima vreme, PC-ul s-a aflat mai mult in opozitie decat la putere.

Nu trebuie sa uitam faptul ca Partidul Conservator a ajuns la guvernare printr-o modalitate nedemocratica. Oricum, cred ca rolul PC pe scena politica romaneasca s-a incheiat. Acelasi lucru il spun si sondajele de opinie”.

Uioreanu: “Aceasta actiune a PC este mai mult una de imagine”

Horea Uioreanu, deputat liberal si vicepresedinte al PNL Cluj a facut unele precizari in legatura cu retragerea conservatorilor de la guvernare: “Consider ca aceasta noua actiune a PC este mai mult una de imagine si condamn situatia delicata in care acest partid pune Romania.

Nu trebuie sa uitam ca stabilitatea guvernarii poate fi pusa in pericol, cu doar doua saptamani inaintea Consiliului European de iarna, in cadrul caruia se va lua decizia aderarii Romaniei la Uniunea Europeana”. Uioreanu mai spune ca amenintarile referitoare la conditionarea votarii in Parlament a Legii bugetului pe 2007 reprezinta o atitudine populista.

“Cu totii ne dorim sa reducem taxele si impozitele, iar acest lucru s-a si intamplat in ultimii doi ani. Totodata, sunt convins ca si colegii nostri de la PC sunt constienti ca o reducere brusca a fiscalitatii poate afecta dezvoltarea economica a tarii, motiv pentru care acest gen de decizii se iau in urma unor studii bine conturate si nu in urma unor actiuni propagandistice. Imi exprim speranta ca parlamentarii PC vor vota bugetul de stat pe 2007.”