"Inadmisibil”, "inacceptabil”, "de cosmar”! Asa catalogheaza comisarului sef al Garzii Nationale de Mediu inchiderile si ecologizarile de mine din ultimii ani.

Mai mult, Silvian Ionescu, omul care sustine ca a cerut pentru prima data desecretizarea contractului de privatizare al Petrom, acuza ca metoda implementata pana acum pe miliarde bune nu a avut o baza legala. Urmeaza noi lucrari a caror valoare depaseste 1.400 de milioane de euro. Cum vor fi cheltuiti banii?

Mega-afacerea inchiderilor de mine a fost prezentata pe larg de GAZETA de Maramures, si, in timp, neregulile semnalate de noi au fost confirmate de institutiile statului. Dar, cel putin deocamdata, nimeni nu a fost pedepsit in acest dosar. Si, nimeni nu pare grabit sa ia masuri.

Prezent in Baia Mare la inaugurarea sediului Garzii de Mediu Maramures, comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a vorbit, in exclusivitate pentru GAZETA de Maramures, despre neregulile acestor proiecte de miliarde.

Asta cu atat mai mult, cu cat adjunctul sau, Octavian Patrascu, a intocmit in urma cu cateva saptamani un raport legat de proiectele de inchideri de mine din mai multe judete, printre care si Maramures. Concluziile raportului, prezentate la vremea respectiva de publicatia noastra, au ajuns si pe masa autoritatilor. Degeaba insa.

Ionescu a spus ca „l-am prezentat in cadrul unei sedinte a Academiei Romane la care a participat si Jonathan Scheele si am trimis un exemplar din raport la Ministerul Economiei si Comertului (MEC), dandu-le un ragaz sa faca un plan de masuri. Dar lucrurile nu sunt grabite in nici un fel de catre MEC.

Este inacceptabil ca, sub vechea guvernare sa existe un Conversmin care are sarcina pe inchiderile de mina si, in paralel, sub semnatura ministrului de atunci al industriilor sa se atribuie direct lucrarile de inchideri de mina.

Este inacceptabil sa vezi cu ochii tai un sant betonat de scurgere pe vreo doi kilometri in jurul unei halde de steril, care ar trebui sa fie colector si care a inghitit ceva bani, dar care se termina in baza de beton a unui stalp de inalta tensiune. E de Stan si Bran, e de cosmar sa vezi asa ceva si sa-ti spui cata prostie omeneasca exista, ca-n Pacala.

E inacceptabil ca-n Mileniul III sa stabilizezi halde de steril cu impletituri de nuieluse!”.

Potrivit comisarului sef al Garzii Nationale de Mediu, una dintre cauzele esecului acestui program de miliarde e lipsa unor norme care sa reglementeze astfel de lucrari: „domnii care conduc MEC-ul trebuie sa-si asume foarte serios atributiile pe care le au si mai ales modul in care vor cheltui cele 1441 milioane de euro care ne vin de afara pentru inchiderea ultimelor 52 de mine.

Nu vom putea continua asa. Nu exista norme de inchideri de mine, motiv pentru care toate statiile de epurare sunt subdimensionate, din 15 galerii doar trei sunt racordate la statiile de epurare si doua le-au uitat ca sunt mai sus si asa mai departe. Totul este dupa ureche.

Si cel mai infiorator lucru este ca domniile lor, inchizatorii de mine, in proiectul de inchidere si-au luat bani pentru paza, care lipseste cu desavarsire. Aceasta metoda nu are o baza legala, le place sa ramana pionierat si in loc de 6 miliarde la o mina, sa dai 52”.

Desi alte institutii ale Statului nu se prea inghesuie sa arate cu degetul spre neregulile din programul inchiderilor de mine, Ionescu se resemneaza afirmand ca: „noua ne place sa fim pionieri in toate, in 2005 cand am venit la guvernare am fost primul om care am strigat desecretizarea contractului Petrom. Am cerut asta in ianuarie 2005, si lumea a spus ca sunt nebun”.

“Nu e Versailles!”

Seful Garzii Nationale de Mediu a fost prezent in Baia Mare pentru a participa la inaugurarea noului sediu al Garzii de Mediu Maramures, o cladire recent achizitionata pe strada George Cosbuc.

La eveniment au participat si mai marii judetului, precum si reprezentantii diferitelor institutii publice din Maramures.

Silvian Ionescu a regretat insa ca "n-a putut participa si ministrul”, insa a fost bucuros pentru ca a acordat inca un „stimulent” filialei maramuresene a Garzii de Mediu: „nu e Versailles, dar e ceea ce ne-am dorit pentru desfasurarea activitatii. Si e un alt stimulent pe care l-au primit”.