In ultimii ani, volumul creditelor a inregistrat o crestere sustinuta. Ea a avut ca rezultat intensificarea concurentei dintre banci si astfel, in timp, calitatea serviciilor bancare si a modului de analiza al dosarelor a fost trecuta in plan secund.

Dorinta bancilor de a acorda credite unei categorii cat mai largi de persoane a condus la scaderea numarului de acte si de garantii solicitate clientilor. Apogeul a fost atins de celebrul - si decedatul - credit doar cu buletinul.

Nivelul creditelor restante inregistrat de Biroul de Credite a depasit, la 31 octombrie 2006, valoarea de 100 de milioane de euro (372,5 milioane lei). Demersul jurnalistic al Saptamanii Clujene de a afla suma pe clujenii o datoreaza bancilor s-a izbit de refuzul oficialilor Biroului de Credite.

Acestia ne-au informat ca, la nivelul conducerii institutiei, s-a convenit ca singura modalitate de comunicare cu media sa fie prin intermediul comunicatelor de presa. Orice alta informatie care nu va fi prezenta in aceste comunicate va ramane invaluita in mister, atat pentru jurnalisti, cat si pentru publicul larg.

Pondere mica, daunalitate mare

Asigurarile de credite au tinut si ele pasul cu piata imprumuturilor. In primele noua luni ale acestui an, volumul primelor brute subscrise a fost de 110% fata de 2005. Insa, o crestere mai accentuata a fost inregistrata de indemnizatiile platite de societatile de asigurare in primele trei trimestre ale anului curent, de 140% din totalul inregistrat in 2005.

Din cauza faptului ca acest tip de asigurari detin o pondere scazuta (in 2005 aceasta era de 7,8%, ca volum al primelor subscrise), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) considera ca, cel putin deocamdata, nu exista motive de ingrijorare legate de aceasta crestere a daunalitatii. CSA a anuntat totusi ca va monitoriza atent activitatea societatilor care activeaza pe acest segment.

Evolutia daunalitatii, care a depasit pentru prima data ritmul de crestere al primelor incasate, are la baza, potrivit asiguratorilor, lejeritatea cu care au fost acordate creditele. In ultima perioada, institutiile bancare au renuntat sa mai impuna conditii stricte pentru acordarea imprumuturilor.

In acest mod, a crescut riscul intrarii in imposibilitate de plata a clientilor, risc pe care, potrivit politelor incheiate, au fost nevoiti sa-l suporte asiguratorii.

Asiguratorii platesc

In conformitate cu normele BNR, politele de asigurare pentru riscul de neplata sunt considerate garantii reale. De aceasta norma au profitat bancile, care au utilizat aceste polite pentru a lansa credite fara a solicita clientului garantii certe, in special in cazul creditelor de consum sau de nevoi personale.

Creditele de consum fara avans, fara garantii, acordate in conditii extrem de lejere, chiar daca nu au afectat bancile, au condus la cresterea datoriilor restante ale populatiei si au impovarat bugetele societatilor de asigurare.

Bancile nu au fost afectate pentru ca procedura standard prevede ca, in cazul in care clientul intarzie cu plata obligatiilor mai mult de doua luni, se apeleaza la polita de asigurare. In acest caz, banca intra in posesia sumei restante, virata de catre asigurator, iar firma de asigurare urmeaza sa o recupereze - daca poate - de la clientul bancii.

Procedura este cu atat mai anevoioasa cu dosarul de credit este mai „subtire”, in anumite cazuri fiind necesar sa se apeleze la firme specializate in recuperarea creantelor. Primele incasate pentru o astfel de polita sunt, de regula, de 5-6% din suma creditata. Rareori ele sunt suportate de banci, de obicei fiind incluse in dobanda perceputa clientilor.

Clujenii sunt mai precauti

La Cluj, sucursalele sau reprezentantele societatilor de asigurari care incheie polite de credite si garantii nu au incheiat astfel de asigurari. Directorii acestor companii afirma ca asigurarile de acest gen se incheie de obicei la Bucuresti, unde se semneaza protocoale de colaborare cu institutiile bancare.

Mai mult, acestia afirma ca, avand in vedere ca unele banci sunt actionari la societati de asigurare, pentru acest gen de polite apeleaza la serviciile acestora. Ei afirma ca asigurarile de credite au fost initial profitabile.

Insa, din momentul in care pentru anumite banci a contat doar cantitatea, au inceput sa apara probleme in privinta restituirilor imprumuturilor de catre clienti si astfel s-a ajuns la situatia din acest an, cand cresterea daunalitatii a depasit-o pe cea a primelor subscrise.

Ei sunt de parere ca noile norme ale BNR intrate recent in vigoare vor face ca, in viitor, riscul asumat de banci si implicit de asiguratori sa scada, la fel ca si daunalitatea.

Asigurari de viata

O alta categorie de asigurari asimiliata creditelor este cea a asigurarilor de viata. Si acestea sunt incluse in pretul creditelor, insa de aceasta data ele pot fi declansate doar in situatii speciale, precum decesul sau aparitia unei invaliditati totale a asiguratului sau a unuia dintre membri familiei acestuia. Aceste asigurari se incheie pentru orice tip de credit acordat de banci.

Nicoleta Muscalu, branch manager Aviva Cluj, considera ca desi sporesc valoarea creditului cu 2-4%, acest gen de asigurari vin in ajutorul familiei care achizitioneaza un bun scump - cum ar fi un imobil - in cazul in care apare un accident.

In astfel de situatii, de obicei familia nu mai are resursele financiare necesare pentru plata imprumutului contractat, fiind in pericol sa piarda bunul achizitionat. Compania incheie si asigurari de viata in cazul creditelor contractate de la persoane fizice.

Pentru anul viitor, Nicoleta Muscalu apreciaza ca in privinta creditelor va exista, cel putin la inceputul anului, un moment de acalmie, in care cei care doresc sa contracteze un imprumut vor astepta oferta bancilor din UE. Insa, apreciaza ea, indiferent de banca ce va fi aleasa, asigurarea de viata va fi inclusa in continuare in costul creditului.