Groapa de gunoi ecologica de la Sighisoara risca sa fie inchisa dupa 31 decembrie 2006 intrucat nu respecta ultimul punct al programului de conformare pentru prelungirea autorizatiei integrate de mediu. Anume, realizarea unei statii de epurare pentru rampa.

Investitia pentru aceasta s-ar ridica la circa 300.000 de euro, fonduri care deocamdata lipsesc cu desavarsire, iar construirea ei ar dura cam 2 luni. Insa in acest moment statia de epurare a rampei de gunoi se afla doar in stadiu de proiect.

Situatia a iesit la iveala in cadrul sedintei Consiliului local Sighisoara din 30 noiembrie la discutarea proiectului de hotarare privind aprobarea contractului cadru cu autoritatile din orasele Tarnaveni, Ludus si Iernut privind depozitarea in rampa de la Sighisoara a deseurilor menajere provenite din aceste orase.

Astfel Sighisoara risca, cel putin pentru cateva luni, sa nu aiba unde sa-si depoziteze propriile deseuri menajere, necum sa le primeasca pe cele din alte orase.

Rampa buclucasa

Consilierii sighisoreni erau pe punctul sa supuna la vot hotararea prin care se aproba contractul cadru cu autoritatile din cele trei orase din judet cand inspectorul Garzii de Mediu Mures, Adriana Surugiu, prezenta la sedinta, a atras atentia ca in urma unei inspectii s-a constatat ca groapa de gunoi ecologica de la Sighisoara nu are statie de epurare, asa cum prevede programul de conformare cu

cerintele de mediu ale Uniunii Europene. “Depozitul de deseuri menajere de la Sighisoara este autorizat integrat de catre Agentia Regionala de Protectie a Mediului in program de conformare in baza Hotararii de Guvern 349/21.04.2002 privind depozitarea deseurilor, care este o hotarare transpusa printr-o directiva europeana.

Acest lucru inseamna ca pana la data de 31 decembrie 2006 trebuia sa se execute o statie de epurare sau pre-epurare in cadrul rampei. N-am observat sa se fi inceput lucrari in acest sens si e greu de crezut ca pana la acea data va fi realizata.

Asta inseamna ca dupa 1 ianuarie 2007 se va mai face un control si daca nu se va constata realizarea statiei de epurare va trebui sa propunem Agentiei Regionale de Protectie a Mediului sa ia masuri, adica suspendarea pe o perioada de timp a autorizatiei. In aceasta perioada Sighisoara nu mai are voie sa depoziteze deseuri in aceasta rampa” a explicat Adriana Surugiu.

Totodata ea a intrebat Consiliul local de ce se grabeste sa aprobe aducerea deseurilor menajere din cele trei orase de vreme ce groapa de gunoi de la Ludus poate functiona pana la 31 decembrie 2007, iar cele din Tarnaveni si Iernut pana la 31 decembrie 2008.

Socoteala din Consiliul judetean nu se ingana cu cea din groapa...

Vice-primarul Sorin Savu a explicat ratiunile pentru care Consiliul judetean Mures doreste ca deseurile menajere provenite din cele 3 orase sa fie aduse la Sighisoara incepand chiar cu acest an: “Consiliul judetean a solicitat depozitarea deseurilor menajere din Tarnaveni, Ludus si Iernut in rampa de la Sighisoara pentru ca este singura cu autorizatie integrata de mediu din judet dar si

pentru ca costurile inchiderii rampelor dupa 2007 vor creste de zeci de ori, iar acestea vor fi suportate, parte de catre consiliile locale din acele orase, parte de catre Consiliul judetean.

Si atunci acesta a socotit ca daca tot trebuie investite niste sume in inchideri de rampe, care oricum nu vor mai putea functiona, mai bine se inchid rampele incepand cu anul acesta, iar diferenta de bani va fi investita in rampa de la Sighisoara pentru repararea drumului de acces, realizarea unei statii de sortare si tot ce mai e de facut pentru conformare.” Numai ca, neexistand statie de

epurare, rampa de la Sighisoara s-ar putea inchide, cel putin 2 luni, si nu va mai putea prelua nici propriile deseuri, necum pe cele din aceste orase.

Lipsa de fonduri

Statia de epurare pentru groapa de gunoi ecologica de la Sighisoara nu s-a facut pana acum din lipsa de fonduri. “Am respectat programul de conformare punct cu punct, mai putin executia statiei de epurare”, a spus vice-primarul.

“Studiul de fezabilitate a fost executat la termenul prevazut si, conform acestuia, a rezultat un cost de 300.000 euro pentru realizarea statiei de epurare, bani pe care nu-i avem. De la rampa incasam anual sunt in jur de 200.000 - 300.000 lei. Ne-ar trebui incasarile pe 5 ani sa facem investitia... Sau sa dam de la bugetul local diferenta. Dar altceva nu mai facem in oras...

S-a aplicat cu acest studiul de fezabilitate pentru toate fondurile disponibile pentru finantari la capitolul mediu pe 2005. N-am reusit sa prindem nici un fond desi proiectul este eligibil. Ultima finantare disponibila pe Regiunea 7 Centru, in zona noastra, a fost in jur de 1 milion euro.

A prins-o Reghinul pentru statia lor de transfer fiind considerata mai necesara decat statia noastra de epurare...”

Sorin Savu a mai precizat ca in acest moment se afla in executie proiectul tehnic pentru statia de epurare si cel tarziu in ianuarie 2007 va avea loc licitatia pentru executie.

Proiectantul a ajuns la o solutie tehnica care prevede realizarea unei statii de epurare modulara ce se monteaza pe pozitie pe o platforma de beton, este dotata cu o pompa care extrage levigatul si il deverseaza in Tarnava Mare dupa epurare. Aceasta se poate realiza in maxim 2 luni de zile.

“Am cerut Agentiei Regionale de Protectie a Mediului o derogare de 2 luni de zile ca sa ne putem pune la punct. Nu se poate acorda pentru legislatia ca nu prevede asa ceva. Nu te-ai conformat, ti se inchide rampa”, a explicat plin de naduf vice-primarul.

“Am depus si o adresa pentru initierea unei hotarari de guvern pentru obtinerea de urgenta a unei parti din fondurile necesare pentru executia statiei de epurare. Luni (4 decembrie, n.red.) o vom inainta la Bucuresti.”

Solutie temporara

De asemenea, a declarat Sorin Savu, in colaborare cu SC ATT SA se afla in executie la rampa de gunoi o statie de pre-epurare prin care levigatul este decantat pana ajunge la normativele prevazute apoi este vidanjat si deversat in statia de epurare a orasului. La fiecare vidanjare se fac masuratori si se emit buletine de analiza. Pana acum probele au iesit bune.

Insa nu se stie daca Garda de Mediu si Agentia Regionala de Protectia Mediului vor fi de acord cu aceasta solutie pentru ca in programul de conformare se prevede realizarea unei statii de epurare la groapa de gunoi a orasului.

Atat executivul cat si consilierii locali au cerut autoritatiilor de protectia mediului acordardarea unei derogari de 2 luni pentru realizarea acesteia, mai ales ca prin existenta aceastei statii de pre-epurare levigatul deversat in statia de epurare a orasului indeplineste normativele de medi

Inspectorul Garzii de Mediu insa a aratat ca Ordinul Ministerului Mediului nr.1230/2005 prevede ca fiecare depozit de deseuri menajere trebuie sa detina ori statie de epurare ori de pre-epurare, in functie de proiectul pe care l-a adoptat in cadrul programului de conformare, si, potrivit Legii mediului, autorizatia integrata de mediu se suspenda de catre autoritatea competetna de protectia mediului care a emis actul de reglementare, pentru nerespectarea prevederilor acesteia sau ale programelor de conformare si ale planurilor de actiuni. Dupa o notificare prealabila se poate acorda un termen de cel mult 30 de zile pentru indeplinirea obligatiilor. Suspendarea se mentine pana la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni. Pe perioada suspendarii autorizatiei desfasurarea proiectului sau activitatii este interzisa.

Adica nu este voie sa se depoziteze deseuri acolo pana la rezolvarea problemelor. Sanctiunea pentru nerespectarea interdictiei este amennda de la 50.000 la 100.000 lei. Daca si dupa aplicarea amenzii se constata incalcarea interdictiei, se face dosar penal.

Gura pacatosului...

In urma cu 3 saptamani intr-un articol pe aceeasi tema publicat in Jurnalul Sighisoara Reporter am solicitat opinia directorului SC Schuster Ecosal SA, Alexandru Panca, cu privire la acordul de principiu dat de catre consilierii locali pentru depozitarea la Sighisoara a deseurilor menajere provenite din Tarnaveni, Ludus si Iernut.

Mi-a explicat atunci ca rampa de gunoi de la Sighisoara nu este in totalitate pregatita pentru aceasta operatiune invocand faptul ca drumul de acces este in stare proasta, cantarul electronic ce ar trebui sa masoare cantitatea de gunoi ce intra in rampa nu functioneaza si nu este amenajata o rampa de descarcare corespunzatoare.

Asta in conditiile in care Sighisoara depune in groapa de gunoi 18.000 de tone de deseuri anual, la care s-ar adauga 10.800 tone din Tarnaveni, 7.200 tone din Ludus si 1.044 tone din Iernut. Tot Alexandru Panca mi-a spus atunci ca s-ar putea sa fie probleme si cu reinnoirea autorizatiei integrate de mediu din cauza nerealizarii statiei de epurare pentru rampa de gunoi.

N-am relatat atunci despre aceasta problema intrucat directorul Schuster Ecosal n-a dorit sa inregistrez convorbirea pe care am purtat-o cu dansul.

O alta afirmatie pe care am facut-o atunci si pentru care am fost criticat, a fost cea referitoare la precizarea vice-presdintelui Consiliului judetean Mures, Alexandru Petru Fratean, potrivit careia groapa de la Sighisoara se va inchide in 2017 indiferent daca se va umple sau nu. Spuneam atunci ca nu se prevede nicaieri asa ceva.

Inspectorul Garzii de Mediu, Adrian Surugiu a confirmat faptul ca gropile de gunoi conforme, ce detin autorzatii integrate de mediu se inchid in momentul in care capacitatea de depozitare a acestora s-a epuizat.

In concluzie...

Date fiind aceste probleme Consiliul local a decis amanarea luarii unei decizii privind aprobarea contractelor-cadru cu orasele Tarnaveni, Ludus si Iernut privind preluarea deseurilor din aceste orase la groapa de gunoi de la Sighisoara pentru a nu ne gasi in situatia de a le plati acestora despagubiri pentru ca nu putem onora contractele.

Decizia va fi luata in cadrul sedintei extraordinare a Consiliului local convocata pentru data de 7 decembrie. Totodata executivul a fost insarcinat sa intreprinda demersuri urgente pentru accesarea fondurilor pentru realizarea statiei de epurare de la rampa de gunoi.

Daca aceasta nu se va realiza prea curand orasul nostru va fi pus in situatia de a-si cauta loc unde sa-si depoziteze gunoaiele... Primarul Dorin Danesan a afirmat intr-o conferinta de presa desfasurata marti ca este absolut convins ca nu se va intampla asa ceva. Vom reveni cu amanunte.