Sibienii sint descoperiti in fata gripei, pentru ca in majoritatea farmaciilor nu se gasesc vaccinuri antigripale, iar acolo unde sint, au preturi pe care omul de rind greu si le poate permite. Pe de alta parte, nici medicii de familie, care primesc vaccinuri de la Ministrul Sanatatii, in cadrul campaniei nationale de vaccinare antigripala, nu pot ajuta prea multe persoane.

Fiecare medic de familie a primit citeva zeci de vaccinuri, in conditiile in care numarul pacientilor este de ordinul miilor.

Vaccinuri insuficiente

Medicii de familie sint nemultumiti de faptul ca dozele de vaccin antigripal primite in cadrul campaniei de vaccinare gratuita demarata anual de Ministerul Sanatatii sint absolut insuficiente. Astfel, fiecare medic de familie a primit citeva zeci de vaccinuri, in conditiile in care are pe lista mii de pacienti, dintre care cel putin citeva sute se incadreaza in categoriile care ar trebui sa beneficieze de vaccinare antigripala gratuita.

"Este foarte putin ceea ce am primit. Acopera cam a 10-a parte din necesar. Am primit citeva zeci de doze, in transe, in conditiile in care aproximativ 500 dintre pacientii mei ar trebui sa beneficieze de vaccinare gratuita", spune dr. Silvia Georgescu. "Am primit in total 60-70 de unitati. Am peste 1.400 de pacienti, dintre care cel putin 300 cuprinsi in categoriile care beneficiaza de gratuitate la vaccin antigripal. Nu stiu cum face", se plinge un alt medic de familie.

"In calendar"

Cu toate acestea, conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) sustine ferm ca aceasta campanie se deruleaza dupa calendar si ca totul decurge normal. "Am primit zilele trecute ultima transa de vaccinuri, aproximativ 5.000 de unitati. Nu am primit nici un fel de reclamatie de la medicii de familie", afirma dr. Ioan Manitiu, directorul ASP Sibiu.

Aceasta ultima transa a fost repartizata celor 275 de medici de familie din judet, dintre care 80 la suta sint in municipiul Sibiu.

Inaccesibil

Nici cind vine vorba de farmacii, lucrurile nu stau mai bine. Majoritatea farmaciilor din Sibiu nu au vaccinuri antigripale nici la ora actuala. Citeva unitati farmaceutice mai mari dispun de un stoc limitat de vaccinuri, citeva zeci de unitati, de import, la preturi exorbitante. Cel mai posibil este sa gasiti un vaccin antigripal de provenienta farnceza, care costa 475.000 de lei vechi. Putini isi permit sa plateasca atit de mult, chiar si pentru sanatate.

Campanie de vaccinari

Din 16 octombrie, in judetul Sibiu a inceput campania de vaccinare antigripala derulata anual de Ministerul Sanatatii. Judetului Sibiu i-au fost repartizate 23.870 de doze de vaccin antigripal, cu aproape 10.000 de doze in plus fata de anul precedent, care au fost distribuite de catre ASP in trei transe.

De aceste vaccinuri gratuite ar trebui sa beneficieze copiii cu afectiuni medicale pulmonare si cardiovasculare, pacientii cu diabet zaharat, nefropatii, hepatite cronice, anemii, imunosupresii, dispensarizati in ultimul an, copiii si tinerii cuprinsi in categoria de virsta 6 luni - 18 ani cu terapie indelungata cu aspirina in ultimul an si pacientii infectati cu HIV, persoanele adulte si copiii rezidenti in institutii de ocrotire sociala, precum si pacientii unitatilor care gazduiesc persoane cu afectiuni cronice, salariatii institutiilor de ocrotire si ai unitatilor de boli cronice, persoane care acorda asistenta sociala si ingrijiri la domiciliu, membrii de familie ai persoanelor cu risc inalt, pacientii adulti cu afectiuni pulmonare si cardiovasculare, personalul medico-sanitar, dar si persoanele peste 65 de ani.