Trei camere de luat vederi amplasate in imediata apropiere vor „scana“ insa, in curind, caminul, astfel incit anomalia sa fie inlaturata atunci cind vom face parte din Uniunea Europeana.

Gunoaiele vin prin termopane

La fel ca majoritatea caminelor din Campusul Hasdeu, caminul XVI, vestit prin faptul ca e singurul „de baieti" al Universitatii „Babes-Bolyai" si prin spiritul „veritabil studentesc" in care vietuiesc locatarii sai, a intrat, dupa multe decenii, intr-un proces amplu de renovare.

Cea mai vizibila dovada a acestui fapt sint termopanele amplasate de curind la toate geamurile celor noua etaje ale cladirii. In apropierea acesteia devin, insa, vizibile gunoaiele ce impodobesc gospodariile din imediata apropiere.

Bucati de hirtie igienica flutura prin copaci, cultura de prezervative rasare din iarba, sticlele de plastic sint omniprezente si o masa multicolora de deseuri menajere acopera plasa de sirma cu care unul dintre vecini si-a acoperit strategic curtea. „De sus vin gunoaiele, de la geamuri.

Acum le-au pus termopane, da' degeaba, tot se mai pot arunca mizerii prin alea care se deschid...", afirma cu naduf un localnic din zona.

„Nu sintem inchisoare, sa avem gratii"

Si in interiorul caminului, recentele investitii sint vizibile cu ochiul liber. Lifturile sint functionale, exista aspiratoare, masini de spalat si spatii pentru uscarea rufelor, parchet laminat, iar cei de la ultimele trei etaje au camerele renovate si mobilier nou. Se lucreaza si la refacerea dotarilor pentru reteaua de Internet.

Zvonul ca se vor lua masuri pentru stoparea aruncarii gunoaielor pe geam a stirnit controverse in rindul caministilor. „Ar da un aspect urit caminului si nu sintem inchisoare, sa avem gratii...", considera unul dintre caministi. „Nu demult era sa se arunce unu' de sus, poate ar fi mai bine cu gratii", replica alt student.

„Cele mai multe gunoaie sint in curtea unui vecin care adaposteste ciini vagabonzi, asa ca se poate spune ca studentii sint provocati sa reactioneze la latraturi si urlete...", adauga acesta.

S-a aprobat metoda „subtila"

Dincolo de aspectul inestetic si de conotatiile gratiilor, cel mai des invocat argument al celor ce nu doreau aceasta masura a fost, insa, imposibilitatea de a mai depozita alimente pe geam. „Nici pungile cu mincare atirnate la ferestre nu arata bine, insa atita vreme cit nu toti studentii isi pot permite frigidere, nu cred ca ar fi o schimbare pozitiva.

Renovarile sint binevenite, putem zice ca este pregatit si caminul XVI de integrare in UE. Cred, insa, ca problema ar putea fi rezolvata prin metode mult mai subtile", considera Marius Oprea, presedintele caminului, care se declara in sprijinul amplasarii de camere de luat vederi in exteriorul caminului.

In urma unei sedinte la care au participat ieri reprezentanti ai studentilor si ai administratiei UBB, s-a stabilit amplasarea a trei camere prin care caminul XVI sa fie supravegheat de pe doua din casele vecine si una de pe caminul XII, din fata imobilului.

Televizoare noi pentru adaptarea la UE

Alta noutate pentru caministii din XVI este amplasarea din acest an de televizoare la fiecare etaj, in spatii amenajate special si pentru fumatori. „Pe de o parte, este mai confortabil asa, iar pe de alta, am vrut sa aplanam tensiunile de la meciurile de fotbal din holul de jos, unde era pina acum singurul televizor.

Intram in Europa, trebuie sa acceptam mai multe tari, viziuni si echipe...", explica Marius Oprea.