Incep sacrificarile porcilor. Cel care cumpara animalul din tirg trebuie

sa stie ca vinzatorul este obligat sa aiba un certificat de sanatate al

acestuia, emis de medicul veterinar din zona de provenienta. Dupa

sacrificarea animalului, examenul trichinoscopic este obligatoriu.

Examinarea costa 7 lei noi. Laboratoarele de analiza lucreaza si

simbata si duminica. Porcii sacrificati, care au crotaliu de inregistrare,

trebuie stersi din baza de date a Directiei Sanitare-Veterinare.

Fenomen in scadere

Prevederile legale privind sacrificarea animalelor, conform

normelor UE, nu se aplica inca pentru porcii sacrificati in

gospodariile populatiei, pentru uz familial. „Va mai trece o

perioada pina cind romanii vor renunta la acest obicei-ritual

de sacrificare a suinelor. In primul rind, pentru ca odata cu

intrarea in UE carnea se va gasi, ca si acum de altfel, din

abundenta si la preturi relativ mici. De asemenea, vor exista,

in functie de cerere, firme specializate care vor produce

preparate si semipreparate din carne dupa retetele traditionale,

la preturi modice. In plus, dat fiind pretul pentru un porc, bani

care trebuie pusi toti odata, se apreciaza ca fenomenul

sacrificarii in curte ori la bloc va scadea considerabil",

apreciaza dr. Gheorghe Manegutiu, specialist al DSV Sibiu.

Este de retinut

Cel care cumpara porc din tirg trebuie sa stie ca vinzatorul este

obligat sa aiba un certificat de sanatate al animalului pe care il

vinde si bilet de proprietate al animalului. Certificatul se

elibereaza de medicul veterinar de circa, iar biletul de proprietate

de catre primarie. Amenzile in cazul in care lipseste unul din

aceste documente sint de pina la 12 milioane de lei vechi, fara

a mai socoti alte contraventii legate de transport, avize etc. Porcii

care se vind la carcasa au facuta analiza trichinoscopica si au o

stampila pe crupa.

Examenul trichinoscopic

Dupa sacrificarea animalului, este necesar examenul pentru

depistarea trichinei. Afirmatiile unor „psudo-specialisti" conform

carora boala se vede pe anumite organe etc sint neadevarate.

In cazul animalelor, trichineloza nu se manifesta prin nici un

simptom. Microbul de Trichinella Spiralis nu se vede cu ochiul

liber si poate fi depistat numai la laborator specializat. In Sibiu,

laboratoare unde se pot face astfel de analize se gasesc la Piata

Rahova, Piata Cibin si la Directia Sanitara Veterinara. In Medias,

analizele se fac la laboratorul din Piata Mare. Programul cu publicul

al acestora este, de luni pina vineri, inclusiv, de la 8-16, simbata

de la 8-14, iar duminica de la 8-12. Analiza costa 7 de lei noi.

In cazul in care animalul sacrificat are crotaliu in ureche, este

recomandat sa se anunte numarul acestuia, pentru a fi sters din

baza de date a DSV.

Tirgurile

Din cele 26 de tirguri care se organizeaza in judet, in special

pentru aceste vinzari de animale, este bine sa se stie ca

tirgurile de la Orlat, Gura Riului, Ludos, Copsa Mica, Dumbaveni

sint suspendate pina la remedierea deficientelor constatate de

Directia Sanitara Veterinara Sibiu, iar cele de la Mosna si Tirnava

sint inchise pentru nerespectarea masurilor DSV. „Cumpararea

de animale din zone neautorizate si fara ca acestea sa aiba

documentele cerute de lege il expune pe cumparator la mai

multe riscuri, inclusiv confiscarea porcului sau a carnii de porc

abia cumparate. Inspectorii veterinari, impreuna cu lucratorii de

politie, vor controla transportul si documentele vinzatorului si vor

stabili sanctiunile ce se cuvin pentru eludarea legii. Cei care

cumpara porci din tirg trebuie sa stie de unde provine animalul,

existind pericolul ca acesta sa provina dintr-un focar de infectie

si cu alte boli decit trichina. Vinzatorii din alte judete trebuie sa

posede aviz sanitar veterinar local si interjudetean", explica dr.

Manegutiu.

Trichineloza

Trichineloza este boala determinata de consumul de carne sau

preparate din carne de porc, mistret, urs, nutrie, infestata cu larve

de Trichinella Spiralis si insuficient preparata termic. Dupa

consumarea carnii infestate, la primele simptome, trebuie luate

purgative, pentru eliminarea alimentelor din stomac si intestine,

apoi trebuie ajuns de urgenta la cel mai apropiat spital.

Simptomele apar dupa 2-3 saptamini de la consumul carnii

infestate, uneori mult mai devreme, sub forma de febra, diaree,

stari de voma, dureri musculare, cefalee, manifestari de tip

encefalita, miocardita, apare edemul fetei. Formele usoare pot fi

suportate pe picioare, iar in unele cazuri boala poate avea un

sfirsit tragic.