Incep sacrificarile porcilor. Cel care cumpara animalul din tirg trebuie
sa stie ca vinzatorul este obligat sa aiba un certificat de sanatate al
acestuia, emis de medicul veterinar din zona de provenienta. Dupa
sacrificarea animalului, examenul trichinoscopic este obligatoriu.
Examinarea costa 7 lei noi. Laboratoarele de analiza lucreaza si
simbata si duminica. Porcii sacrificati, care au crotaliu de inregistrare,
trebuie stersi din baza de date a Directiei Sanitare-Veterinare.
Fenomen in scadere
Prevederile legale privind sacrificarea animalelor, conform
normelor UE, nu se aplica inca pentru porcii sacrificati in
gospodariile populatiei, pentru uz familial. „Va mai trece o
perioada pina cind romanii vor renunta la acest obicei-ritual
de sacrificare a suinelor. In primul rind, pentru ca odata cu
intrarea in UE carnea se va gasi, ca si acum de altfel, din
abundenta si la preturi relativ mici. De asemenea, vor exista,
in functie de cerere, firme specializate care vor produce
preparate si semipreparate din carne dupa retetele traditionale,
la preturi modice. In plus, dat fiind pretul pentru un porc, bani
care trebuie pusi toti odata, se apreciaza ca fenomenul
sacrificarii in curte ori la bloc va scadea considerabil",
apreciaza dr. Gheorghe Manegutiu, specialist al DSV Sibiu.
Este de retinut
Cel care cumpara porc din tirg trebuie sa stie ca vinzatorul este
obligat sa aiba un certificat de sanatate al animalului pe care il
vinde si bilet de proprietate al animalului. Certificatul se
elibereaza de medicul veterinar de circa, iar biletul de proprietate
de catre primarie. Amenzile in cazul in care lipseste unul din
aceste documente sint de pina la 12 milioane de lei vechi, fara
a mai socoti alte contraventii legate de transport, avize etc. Porcii
care se vind la carcasa au facuta analiza trichinoscopica si au o
stampila pe crupa.
Examenul trichinoscopic
Dupa sacrificarea animalului, este necesar examenul pentru
depistarea trichinei. Afirmatiile unor „psudo-specialisti" conform
carora boala se vede pe anumite organe etc sint neadevarate.
In cazul animalelor, trichineloza nu se manifesta prin nici un
simptom. Microbul de Trichinella Spiralis nu se vede cu ochiul
liber si poate fi depistat numai la laborator specializat. In Sibiu,
laboratoare unde se pot face astfel de analize se gasesc la Piata
Rahova, Piata Cibin si la Directia Sanitara Veterinara. In Medias,
analizele se fac la laboratorul din Piata Mare. Programul cu publicul
al acestora este, de luni pina vineri, inclusiv, de la 8-16, simbata
de la 8-14, iar duminica de la 8-12. Analiza costa 7 de lei noi.
In cazul in care animalul sacrificat are crotaliu in ureche, este
recomandat sa se anunte numarul acestuia, pentru a fi sters din
baza de date a DSV.
Tirgurile
Din cele 26 de tirguri care se organizeaza in judet, in special
pentru aceste vinzari de animale, este bine sa se stie ca
tirgurile de la Orlat, Gura Riului, Ludos, Copsa Mica, Dumbaveni
sint suspendate pina la remedierea deficientelor constatate de
Directia Sanitara Veterinara Sibiu, iar cele de la Mosna si Tirnava
sint inchise pentru nerespectarea masurilor DSV. „Cumpararea
de animale din zone neautorizate si fara ca acestea sa aiba
documentele cerute de lege il expune pe cumparator la mai
multe riscuri, inclusiv confiscarea porcului sau a carnii de porc
abia cumparate. Inspectorii veterinari, impreuna cu lucratorii de
politie, vor controla transportul si documentele vinzatorului si vor
stabili sanctiunile ce se cuvin pentru eludarea legii. Cei care
cumpara porci din tirg trebuie sa stie de unde provine animalul,
existind pericolul ca acesta sa provina dintr-un focar de infectie
si cu alte boli decit trichina. Vinzatorii din alte judete trebuie sa
posede aviz sanitar veterinar local si interjudetean", explica dr.
Manegutiu.
Trichineloza
Trichineloza este boala determinata de consumul de carne sau
preparate din carne de porc, mistret, urs, nutrie, infestata cu larve
de Trichinella Spiralis si insuficient preparata termic. Dupa
consumarea carnii infestate, la primele simptome, trebuie luate
purgative, pentru eliminarea alimentelor din stomac si intestine,
apoi trebuie ajuns de urgenta la cel mai apropiat spital.
Simptomele apar dupa 2-3 saptamini de la consumul carnii
infestate, uneori mult mai devreme, sub forma de febra, diaree,
stari de voma, dureri musculare, cefalee, manifestari de tip
encefalita, miocardita, apare edemul fetei. Formele usoare pot fi
suportate pe picioare, iar in unele cazuri boala poate avea un
sfirsit tragic.