Clujul are 298 de arhitecti, din care 200 cu drept de semnatura, dar exista doar cateva nume pe care arhitectii le avanseaza atunci cand vine vorba de colegii de breasla sau de birouri de arhitectura care, intr-un fel sau altul, s-au impus pe piata locala.

Cu toate ca, atrag atentia chiar arhitectii, profitul obtinut de un birou de proiectare sau cifra de afaceri nu reflecta intotdeauna calitatea lucrarilor sau originalitatea in proiectare, indicatorul ramane un barometru pentru succesul in afaceri. Va prezentam primele zece societati din top si cei mai cunoscuti reprezentanti ai lor.

Bogart Construct (arhitect Mirela Man)

Cifra de afaceri (lei): 1.195 643

Profit: 687.282

Numar de salariati: 7

Printre proiectele Bogart Construct se numara parking-ul din zona pietei agro-alimentare Mihai Viteazu (unde partea de arhitectura este realizata de societatea B A U, detinuta de Adrian Borda), un mall la Targu Mures, un altul in stadiu de proiect la Galati. Lucrarile mici le facem cu arhitectul nostru, iar pentru cele mai ample apelam la altii, a explicat Mircea Petrina, proprietar Bogart.

Una dintre societatile clujene cu cele mai multe lucrari, Bogart are un profit de aproximativ doua ori mai mare decat urmatorii clasati. Potrivit reprezentantilor Bogart, cifra de afaceri a societatii va creste de la aproximativ 300.000 de euro in 2005 la 700.000 in 2006. Am marit numarul angajatilor la 17, am achizitionat soft-uri si este o perioada foarte buna pentru constructii.

Nu ne-am dat la o parte sa facem nici un fel de proiecte, explica Bogdan Petrina, administrator al Bogart, perioada fasta pentru afacerile familiei. Aceeasi societate se ocupa si de cele trei piete agroalimentare, unde investitor este Consiliul Local.

Inter Proiect (arhitecti Gheorghe Elkan, Emanoil Tudose, Teodor Raiciu)

Cifra de afaceri: 1.086.716

Profit: 106.821

Numar de salariati: 13

Inter Proiect s-a ocupat de imobilul de birouri Maestro Business Center, de lucrari pentru parcul industrial Tetarom I, iar in faza de proiect se afla un parc industrial de 28 de hectare la Apahida si are in portofoliu si blocuri de locuinte. Pentru Inter Proiect, anul in curs va fi mai slab decat 2005 Conducerea societatii estimeaza o pierdere de 20% la cifra de afaceri.

Au cazut lucrari de foarte mare anvergura din cauza unor blocaje la Primarie, explica arhitectul Emanoil Tudose.

Dico si Tiganas (arhitect Serban Tiganas)

Cifra de afaceri: 1.027.086

Profit: 283 279

Numar de salariati: 20

Biroul de proiectare are mai multe lucrari in santier: o investitie industriala la Blaj-fabrica Bosch Rexroth, un ansamblu de locuinte la Sibiu si doua in Cluj, cel al Imoinvest in finalizare si cel al societatii Enol, pe strada Plopilor, un sediu de birouri pentru ELM Electromontaj pe strada Uzinei Electrice.

Colaboram la doua proiecte mari in Bucuresti cu parteneri britanici si pornim si o investitie industriala elvetiana in Turda, fabrica Swisspor. Anul 2006 cred ca va fi mai bun decat 2005, cand am avut niste sincope si discontinuitati. Piata e in crestere si maturizare, noi la fel, spune arhitectul Serban Tiganas.

Sit Birou de Arhitectura / Sit Management (arhitect Sorin Scripcaru)

Cifra de afaceri: 238.720 / 262 497

Profit: 5 797 / Pierdere 27.783

Numar de salariati: 8 / 9

Cele doua companii au aceiasi asociati. Printre proiectele realizate de Sit se numara hotelurile City Plaza si City Central, Banca Transilvania de pe Baritiu, show-room si reprezentanta Dacia-Renault, Nissan si Opel. Cifrele de afaceri ale Sit Birou de arhitectura si Sit Management sunt estimate la 100.000, respectiv 150.000 de euro pentru anul in curs. In 2006, vom fi pe profit.

Avem acum proiecte mai mari si, de asemenea, vom incasa niste sume pentru proiecte din anul precedent, explica arhitectul Sorin Scripcaru.

Pro Atrium (arhitect Cornelia Danciu)

Cifra de afaceri: 421.038

Profit: 63 742

Numar de salariati: 2

Dintre proiectele realizate de Pro Atrium, cel mai semnificativ se refera la Centrul de marketing pentru produse agro-alimentare din Apahida.

Trans Form (arhitect Vlad Negru)

Cifra de afaceri: 358.293

Profit: 102 407

Numar de salariati: 7

Lucrarile realizate de Trans Form includ un PUZ pentru amenajarea malurilor Bistritei (crearea unei zone de agrement ce va include si malurile raului), un ansamblu de locuinte in Buna Ziua, o cladire de birouri in incinta CUG. Pentru noi, 2006 a fost mai bun decat 2005, am reusit sa extindem aria de clienti si numarul lucrarilor, spune arhitectul Vlad Negru.

Planwerk (arhitect Eugen Panescu)

Cifra de afaceri: 330.276

Profit: 171.532

Numar de salariati: 6

Societatea ce ii are printre asociati pe arhitectii Eugen Panescu, Adrian Borda si Serban Tiganas este una dintre cele profitabile din domeniu si se concentreaza in special pe lucrari de urbanism. Printre proiectele de care se ocupa Planwerk se numara reamenajarea zonei Piata Unirii - Bulevardul Eroilor, PUD pentru parking-ul suprateran de pe str.

Motilor, ambele cu Primaria municipiului ca beneficiar, dar si PUZ pentru complexul rezidential pe care Imoinvest il va ridica la Gilau.

Asiza (arhitect Alexandru Boros)

Cifra de afaceri: 289.792

Profit: 69.261

Numar de salariati: 7

Cladirea de birouri Vitacom, cea a Epinvest, prima etapa a investitiei ACE intr-o fabrica la Dej sau lucrari pentru Terapia sunt cateva dintre proiectele pe care le are in portofoliu Asiza. Estimam o cifra de afaceri pentru 2006 de peste 400.000 de lei. Cred ca in piata urmeaza o perioada de asezare si o specializare pe domenii, crede Ovidiu Rusu, coproprietar al societatii.

Arhitectura Noua (arhitect Flavius Muntean)

Cifra de afaceri: 277.120

Profit: 130.898

Numar de salariati: 3

Societatea are in portofoliul de lucrari un hypermarket Kaufland si un ansamblu de locuinte cu peste 100 de apartamente in Bistrita, dar si mai multe locuinte familiale in Cluj. Anul in curs este unul mai bun din punct de vedere financiar, dar si cu eforturi pe masura. Avem mai multe proiecte in afara judetului si asta inseamna urmarirea lucrarilor si deplasari in afara Clujului.

In 2007, vom incerca sa ne indreptam atentia mai mult inspre Cluj, chiar daca aici piata este oarecum sedimentata, spune arhitectul Flavius Muntean.

B A U (arhitect Adrian Borda)

Cifra de afaceri: 273633

Profit: 199.730

Numar de salariati: 1

Societatea lui Adrian Borda s-a ocupat de restaurarea cladirii Napoca 15, de proiectarea hotelului Beyfin sau de realizarea conceptului pentru Bastionul Croitorilor, care ar urma sa fie transformat in centru cultural multifunctional. In plus, B A U are mai multe proiecte in colaborare cu Universitatea Tehnica. Probabil ca 2006 va fi un an mai bun, am avut mai multe lucrari.

Exista o asa-zisa elita in domeniu. Daca in jur de 15-20% dintre arhitecti sunt concentrati in societati care si-au castigat prestigiul, inseamna ca judetul sta bine, crede Borda.

Arhimar (arhitect Claudiu Botea)

O situatie speciala o are Arhimar (cifra de afaceri 1,1 milioane de lei, profit net - 220.599 de lei), care este una dintre cele mai active societati pe piata clujeana. Chiar daca are sediul central in Baia Mare, biroul si cea mai mare parte a proiectelor sunt la Cluj. De numele sau se leaga mai multe lucrari in domeniul comercial, proiectul Tricotaje Somesul si viitorul Iulius Mall.

Creatia, lasata deoparte

Arhitectura clujeana nu prea apare la expozitii nationale, ca cea timisoreana, de exemplu. Realizarea unor lucrari performante si creatia sunt lasate in plan secund si primeaza aspectul financiar - Vasile Mitrea, membru in Consiliul Superior al Registrului Urbanistilor din Romania