ZIUA de Cluj: Toate comisiile s-au pronuntat deja si au spus ca, in cazul in care se sor asocia cu cei de la Consiliul Judetean, vor avea ca pretentie intrarea stadionului municipal in patrimoniul Consiliului Local. Banuiesc ca dumneavoastra nu veti merge si veti pune Consiliului Judetean la dispozitie terenul acela din Pepiniera Becas. Dati investitorului terenul sa faca stadionul fara sa aveti vreo pretentie?

Emil Boc: Aceasta este o problema secundara a discutiei. Problema principala este sa se faca stadionul, iar pentru a face stadionul trebuie sa ne dam mana toti: Consiliul Local, Consiliul Judetean, primar, presedinte de Consiliul Judetean, Compania de Apa Somes, Universitatea Tehnica. Trebuie sa ne dam mana toti acestia, sa spunem: suntem de acord.

N-as vrea sa pornim proiectul, sa vina unul si sa spuna: stiti ceva, eu nu sunt de acord. Ne dam mana si facem proiectul. Intrebarea la care trebuie sa raspundem este cum asiguram finantarea stadionului, cum putem face rost de cel putin 50 de milioane de euro? Nimeni nu va seni pentru ca are Boc sau Nicoara ochi frumosi, sa ne dea 50 de milioane de euro sau sa ne faca stadion.

Aici suntem de acord...

E.B.: Si atunci vom face un studiu de fezabilitate foarte serios, care ne sa spune: din ceea ce avem acum, actualele locatii din preajma stadionului, valorificarea Somesului, valorificarea platoului din fata Salii Sporturilor, valorificarea cartierului in sensul larg urbanistic, cat poate conta din valoarea viitorului stadion? Eu, personal, am disponibilitatea si cred ca si colegii mei o au ca la acest efort financiar sa mai punem umarul si noi cu ce resurse avem. As prefera sa nu fie bani cash, ca nu avem. Avem banii cash pentru strazi, pentru infrastructura, pentru canalizari, pentru mediu, pentru parcuri, locuri de joaca si as da ceva din averea pe care municipiul o are.

Dorinta mea este sa preluam acele terenuri ale orasului, care astazi, in mod fraudulos, spun eu si o spun fara nici un fel de jena, sunt intabulate pe RADP.

Nu este normal acest lucru, dar s-a facut in perioada lui Medrea (membru PSD -n.red.). Sunt intabulate la RADP, nu la Consiliul Local si date in administrarea RADP-ului, cum ar fi fost firesc, o chestiune care este dincolo de orice prevedere legala.

Bun, salvam RADP-ul, ii platim datoriile, luam acele terenuri si acolo vedem cate hectare sunt, 25 de hectare fara nici un fel de problema, poate 40, si ce decidem? Avem trei prioritati mari: stadionul, Spitalul de Urgenta si un eventual parc industrial pentru tehnologie avansata, locuri de munca pentru clujeni. Acestea sunt prioritatile mari acolo.

Si impreuna cu cei din Consiliul Local decidem: cat trebuie sa dam pentru stadion ca investitor, ca acolo sa compensam diferenta de pret, diferenta de valoare, cat dam pentru Spitalul de Urgenta, daca acolo se sa decide ca se va face.

Punctul meu de vedere e ca Spitalul de Urgenta trebuie facut pe actuala locatie a Unitatii Militare de la Floresti. E locatia ideala si din perspectiva viitoarei autostrazi, si din perspectiva suprafetei existente. De departe e cea mai buna locatie, dar acolo am inteles ca sunt chestiuni de siguranta militara, proiecte NATO pe acea baza. Deci aceasta este dorinta mea.

Si vom avea toata deschiderea sa vin cu partea de teren care sa compenseze o parte din banii necesari pentru a face stadionul. In ce sens? Vom da acolo investitorului o parte de teren si acolo poti sa-ti faci o lucrare, poti sa faci un cartier de locuinte.

Dar care sa fi pretentia municipalitatii?

E.B.: Este firesc ca in orice asociere, cand pui un ban, sa ai si beneficii juridice. Acest lucru, sa spun sincer, nu l-am discutat nici cu presedintele Marius Nicoara, nici cu alti colegi deocamdata. Consider ca este o problema care urmeaza, dupa ce cadem de acord ca trebuie sa facem stadionul.

Noi credem ca de aici se poate ajunge la neintelegere.

E.B.: Eu va spun un singur lucru. Stadionul va fi al orasului. Nimeni nu va muta stadionul acesta, nu va lua in spate terenul de fotbal sa plece cu el. Va ramane la Cluj. Ca va fi al municipiului, ca va fi al Consiliului Judetean, e al clujenilor in ultima instanta, nu-l va duce nimeni nicaieri. Forma juridica, repet, e mai putin importanta astazi.

Pentru mine mai importanta e gasirea solutiei si demararea licitatiei, ca in primavara-vara anului viitor sa trecem la lucru. Vin echipele in Divizia A si noi n-avem stadion.

In vara avem 90 la suta sanse sa fie doua echipe in Divizia A. Unde vom juca, pentru ca Clujul ar putea deveni al doilea oras dupa Bucuresti cu doua echipe in prima liga?

E.B.: Vom incerca sa facem fata la conditiile minimale pentru Divizia A pe Moina, sa modernizam o parte a stadionului.

Asta inseamna 7500 de locuri pe scaune.

E.B.: Da, asta inseamna, si vom investi acei bani pentru a asigura conditiile minimale si, in paralel, sa dam drumul la proiect sa mearga mai departe.