Autoritatile locale din comuna aradeana Barzava intentioneaza ca la inceputul anului viitor sa inceapa lucrarile de ecologizare la halda de steril din localitate, cauza multor imbolnaviri de cancer a oamenilor din zona. Judetul are, conform statisticilor, cea mai mare incidenta a bolilor canceroase, fiind inregistrate 360 de cazuri noi de imbolnaviri.

Una dintre cauze este nivelul ridicat al radioactivitatii din unele localitati, unde, pe vremuri, existau mine de uraniu. "Halda de steril este in continuare principalul poluant radioactiv din zona. Apa de ploaie spala sterilul radioactiv si ajunge in panza freatica fiind consumata de oameni si animale.

Nu avem numai oameni bolnavi, ci si animale care se nasc cu tot felul de malformatii din cauza radiatiilor. In preajma minei au murit de cancer 15 oameni, in ultimii cinci ani", a declarat primarul comunei, Nicolae Jimon.

Cei 1.000 de locuitori din Barzava traiesc cu teama de a nu se imbolnavi de cancer din cauza fostei mine de uraniu din zona. Celor care locuiesc in preajma li s-a spus, insa, ca nu au de ce sa-si faca griji, deoarece halda contine doar deseuri si minereu steril, iar radioactivitatea se incadreaza in limitele admise.

De 35 de ani in zona nu a mai crescut iarba

Mina a fost exploatata de rusi intre 1964 si 1968, an in care au plecat brusc din cauza situatiei politice, fara a o inchide in mod corespunzator. Un necunoscator nu si-ar putea da seama ca acolo se afla o mina de uraniu. Pare doar o movila mare de moloz. Cu toate acestea, de peste 35 de ani de cand a incetat activitatea in mina de la Barzava, nici un fir de iarba nu a crescut in zona.

Localnicii sustin ca acolo nu e numai steril, ci jumatate e materie prima. Fara nici o masura de precautie, mina a fost sapata intre casele barzavenilor, exact pe malul raului. Cand ploua, apa de pe movila de deseuri se scurge direct in rau, care este locul de joaca preferat al copiilor pe timp de vara.

Apa ajunge si in panza freatica, lucru care-i face pe oameni sa creada ca fantanile lor nu sunt tocmai sanatoase.

Autoritatile sanitare din judet au demarat, anul trecut, un program pentru determinarea nivelului de radioactivitate din mai multe localitati in care au existat inainte de 1990 exploatatii miniere de uraniu.