Cistigam intr-o luna cit altii in patru zile

Nici la capitolul salarii nu stam prea grozav. Statisticile Agentiei Regionale de Dezvoltare Nord-Vest (ADRNV) spun ca abia daca reusim sa cistigam intr-o luna 15% din salariul mediu al unui european. Politicile aplicate pina acum au transformat Bucurestiul nu intr-un motor economic, ci intr-un „centralizator" al investitiilor si al resurselor economice.

Astfel, Capitala va dobindi in anul 2012 un alt statut, care o va inscrie in rindul zonelor europene cu drepturi depline, prin incadrarea sa intr-un program de convergenta destinat acestora. Din fruntea clasamentelor la inceputul anilor '90, regiunea de nord-vest a ajuns pe un loc codas. Nici la Educatie nu stam mai bine.

Daca in UE 6,5% dintre cetatenii de rind au grija sa invete si sa se pregateasca in mod continuu, in Regiunea de Nord-Vest abia 0,9% au grija sa tina pasul cu noul, iar cifra este nesigura, pentru ca, spun oficialii ADRNV, nu exista inca statistici clare.

Cu toate acestea, expertii ADRNV spun ca daca planurile de dezvoltare pe care le au vor avea succes in practica undeva prin anul 2025, in cel mai rau caz, regiunea de nord-vest se va putea numara printre cele mai competitive si bine dezvoltate regiuni ale UE.

Si totusi, aderam

"Bani vor fi din belsug, dar trebuie sa intelegem ca proiectele care vor obtine cel mai mare punctaj sint cele care vor fi intocmite pe baza unui parteneriat public-privat. Adica exact ce n-am prea avut pina acum", a declarat Lavinia Lupu, expert ADRNV, cu ocazia lansarii la Cluj a EU Office-ului BCR.

Biroul EU s-a facut sub semnul unui „seminar" menit a le prezenta autoritatilor publice locale din tot judetul, dar si oamenilor de afaceri prezenti. Aceasta este si intentia Bancii Comerciale Romane (BCR), care, pentru a fi mai aproape de clientii sai, si-a deschis birouri de consultanta in toata tara, iar la inceputul acestui weekend, si in Cluj.

Scopul acestui birou este acela de a ajuta mediul de afaceri, dar si autoritatile locale sa faca primii pasi in intocmirea unui proiect de finantare de succes si care sa absoarba cit mai multe dintre fondurile post-aderare si sa ajute inclusiv la co-finantarea proiectelor acolo unde va fi cazul.

Experienta altora

"Banii nu sint deloc putini, iar schimbarile care vor veni sint in parte necunoscute, asa cum au fost si pentru Austria, dupa aderarea ei la UE in 1995, dar mai ales dupa trecerea la moneda euro", a declarat Gertrude Hahn, Head of Eu-Enlargement, European Affairs al Erste Bank din Viena.

Pentru Erste Bank, dezvoltarea afacerii si aderarea la UE a Austriei a insemnat in primul rind o standardizare a procedurilor care sa le aduca clientilor servicii mai eficiente si mai ieftine. In consecinta, banca a devenit mai eficienta. Mai mult, exemplul Erste spune ca a-si transforma angajatii in actionari transforma relatia pe care acestia o au in cele din urma cu clientii.

Ea a punctat faptul ca proiectele au nevoie de timp pentru a fi alcatuite si aprobate, iar specialistul ADRNV a subliniat ca „prima sarja de bani pentru proiectele care acum sint deja in faza de finalizare vor intra abia in a doua jumatate a anului 2007".

Cine are prioritate la banii UE

- autoritatile locale

- organizatiile non-profit

- intreprinderile mici si mijlocii

- administratiile diferitelor structuri economice asociative cum ar fi parcurile industriale

Pentru ce da UE bani

- pentru dezvoltarea infrastructurii sociale - adica inclusiv pentru cursurile de formare continua a personalului

- pentru consolidarea mediului de afaceri - incubatoare de afaceri, relocarea intreprinderilor, achizitionarea de echipamente IT, modernizarea sediilor companiilor

- constructia de infrastructura, inclusiv cea stradala

- dezvoltarea turismului regional si local, inclusiv constructia structurilor de agrement cum ar fi terenurile de golf sau cele de tenis

- mediu - in special extinderea retelelor de alimentare cu apa si managementul deseurilor, avind in vedere ca doar 50% din Romania are acoperire in servicii de salubritate

- protectia naturii si investitii in infrastructura care sa ajute la prevenirea catastrofelor naturale

- domenii inovative - cercetare stiintifica si centre de cercetare