Fostul comandant al Politiei Cluj, colonelul in rezerva Grigore Blaga, este amenintat cu instanta de actuala conducere a IPJ. Decizia actualei conduceri a institutiei vine la o zi dupa ce colonelul a acuzat coruptia din randurile politistilor.

"Actuala echipa manageriala a Inspectoratului Judetean de Politie nu a tolerat si nu va tolera acte de coruptie sau abateri disciplinare ale cadrelor din subordine, toate sesizarile primite au fost cercetate si s-au luat masurile legale in consecinta.

In prezent, Politia nu mai este un serviciu militarizat, condus de catre un comandant care sa dispuna dupa bunul plac, fara a consulta ceilalti membrii din echipa de conducere.

Prin procesul de modernizare a Politiei Romane hotararile se supun aprobarii Consiliului de conducere al IPJ si sunt avizate de organele democratice create in interiorul institutiei (Corpul National al Politistilor si Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual). In acest mod sunt eliminate eventualele decizii arbitrare si hotarari subiective.

Astfel, domnul colonel (r) Blaga Grigore nu este in masura sa faca referiri in privinta competentei sefului Inspectoratului Judetean de Politie", se arata intr-un comunicat emis de reprezentantii IPJ.

De asemenea, in document se mai precizeaza ca membrii conducerii Politiei Cluj "ii recomanda domnului colonel (r) Blaga Grigore ca in cazul in care detine probe referitoare la acte de coruptie sau alte nereguli in randul politistilor, sa se adreseze organelor abilitate de cercetare".

"Il asiguram pe aceasta cale ca ne vom pune la dispozitia acestora pana la finalizarea cercetarilor", au adaugat reprezentantii IPJ.

Atac fara precedent

Fostul comandant al institutiei a lansat un atac fara precedent la adre-sa celor care controleaza Politia Romana. El acuza blocarea a zeci de investigatii care ar deranja grupuri de interese. Grigore Blaga a afirmat ca are informatii legate de blocarea, in ultimii ani, a peste 40 de investigatii care priveau cazuri de coruptie ori infractiuni economice.

"De aceea Politia Cluj nu a reusit sa prinda nici un singur mare corupt in toti acesti ani", a spus colonelul. El a adaugat ca aceste cercetari au fost blocate inainte de a incepe. Mai mult, potrivit aceleiasi surse, ele nici macar nu au fost inregistrate, desi ofiterii care s-au ocupat de cazuri aveau indicii legate de comiterea unor fapte penale.

Grigore Blaga a mai sustinut ca Politia este institutia cea mai putin reformata si ca toate promovarile sunt facute in continuare in baza sistemului de pile pe care il au unii dintre politisti. Fostul comandant a dat, fara sa il nominalizeze, exemplul unui politist clujean care a sustinut recent un examen la Bucuresti.

Agentul respectiv a plecat cu doua zile inainte de data examenului, cu doua masini care transportau 500 de litri de tuica.

De asemenea, Grigore Blaga a afirmat ca un alt politist incaseaza, de 13 ani, douazeci la suta din profitul incasat de presedintele unui important grup de firme din oras. Fostul comandant al Politiei s-a mai declarat mirat de carierele fulminante ale unor fosti subordonati.

Este vorba de actualul comandant al IPJ, Ioan Pacurar, si de adjunctul sau, Marcel Bontidean, care si-au inceput activitatea ca simpli subofiteri.