Consiliul Local Blaj (judetul Alba) a aprobat un contract de parteneriat cu Mitropolia Romana Unita cu Roma Greco-Catolica, avand ca obiect solutionarea in beneficiul locuitorilor municipiului a problemelor legate de retrocedarea imobilelor revendicate de acest cult. Incheierea contractului s-a facut ca urmare a unor discutii purtate intre reprezentantii celor doua parti.

Viceprimarul din Blaj, Gheorghe Rotar, a declarat, ieri, ca toate imobilele in care functioneaza institutii de interes public (in marea lor majoritatea scoli), 12 la numar, vor trece in proprietatea Bisericii Greco-Catolice, dar vor avea aceeasi destinatie ca si pana acum."S-a decis ca nu vor fi percepute chirii, dar au fost stabilite conditii de intretinere.

Acum urmeaza ca pentru fiecare imobil in parte sa se stabileasca aceste conditii", a adaugat Rotar.

Chiar daca scolile nu mai sunt amenintate cu evacuarea sau cu perceperea unor chirii mari, autoritatile locale sunt decise sa sustina in continuare ideea construirii unui campus preuniversitar in municipiu. Demararea lucrarilor va avea loc anul viitor pe un teren de 3,5 hectare, pus la dispozitie tot de Mitropolia Romana Unita cu Roma Greco-Catolica Blaj. Acesta este situat in spatele Colegiului "I. M. Clain".

Mitropolia Bisericii Romane Unite cu Roma Greco-Catolica revendica in Blaj peste o suta de cladiri, majoritatea monumente istorice, cladiri administrative sau culturale, dar si o parte din sediul Primariei si Spitalul Municipal.

Acest cult mai revendica o importanta suprafata de teren in care este inclusa si Campia Libertatii, celebrul loc unde s-a tinut Marea Adunare Populara de la 3/15 mai 1848.