Mai multi inculpati, acuzati de trafic de droguri, luare de mita sau chiar fapte mai grave, si-au castigat libertatea dupa ce s-au internat in spi-tal sau au aratat ca sufera de diferite boli. Un cetatean italian, prins de ofiterii din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Oradea, a scapat din arestul Politiei dupa ce s-a internat.

Asta, dupa ce strainul a incercat sa iasa de dupa gratii facand recurs impotriva masurii de arestare preventiva.

Ofiterii BCCOA l-au prins pe cetateanul italian Paolo B. Evaldi in urma cu cateva luni, in timp ce incerca sa vanda, unui politist sub acoperire, 2,5 kilograme de rezina de cannabis, contra sumei de 15.000 de euro. La perchezitia facuta la domiciliul strainului, anchetatorii au mai gasit in aeroterma 1,7 kg de hasis.

Ancheta a scos la iveala faptul ca drogurile proveneau din Maroc si au ajuns in Oradea pe filiera Verona - Arad. Principalul suspect a refuzat, in timpul cercetarilor, sa ofere foarte multe detalii cu privire la provenienta marfii, pe motiv ca se teme de mafia italiana care i-ar fi amenintat familia. Paolo B. Evaldi a fost arestat preventiv, mandatul fiind prelungit de cateva ori.

Italianul a depus recurs impotriva masurii, insa intre timp a scapat din arest, dupa ce s-a internat la Sectia de Cardiologie a Spitalului Clinic Judetean Bihor.

Boli imaginare pentru a scapa de parnaie

In urma cu cateva saptamani a mai scapat de arest si tatal traficantului Dorel Popa, arestat in luna martie, dupa ce asupra lui politistii au gasit 0,8 kilograme de cocaina.

Barbatul nu a fost la prima fapta de acest gen, dupa ce in urma cu cinci ani el a mai fost pus sub acuzare pentru acelasi tip de fapta, insa a fost eliberat pe baza unui certificat medical care atesta ca sufera de o boala incurabila in ultima faza.

Nu doar cei acuzati de trafic de droguri au scapat din arest pe motiv de boala. Inculpati pentru evaziune fiscala, spalare de bani si deturnari ilegale de TVA si cu un prejudiciu de ordinul milioanelor de euro, afaceristii oradeni Gelu Mudura si Papp Sandor au ajuns sa fie judecati in stare de libertate pe baza unor certificate medicale.

De asemenea, tot in acest an, dupa ce au fost arestati sub acuzatia de primire de 100.000 de euro mita, doi fosti sefi ai firmei "Chimprestor" au fost eliberati tot pe considerente medicale. Astfel, directorul societatii, Ioan Micovschi, a invocat un atac de cord, iar Andrei Gheorghe a reclamat ca s-ar putea imbolnavi din cauiza lipsei de igiena din penitenciar.

Priplata a scapat de arest dupa internare

Exista, insa, si cazuri mai vechi, cu inculpati celebri, care au reusit sa fuga din tara dupa ce au obtinut certificate medicale care i-au scapat de arest. Cehul Frantisek Priplata, acuzat de instigare la uciderea liderului sindical de la "Tepro" Iasi, care a locuit mult timp in Oradea, s-a internat la Spitalul Judetean dupa care a fugit in Cehia, de unde, deocamdata, nu poate fi extradat.