Desi figureaza printre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la 95-100 milioane de dolari (conform publicatiei „Capital”), galateanul Catalin Chelu a refuzat recent sa-si achite o serie de mici datorii, pe care le-a avut la statul roman.

Multimilionarul in dolari a refuzat sa plateasca chirie la Primarie, pentru sediul uneia dintre firmele lui, si a refuzat sa achite pana si infirma suma de 1.100 de dolari, la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Falimentul firmei "Magellan SRL”, la care figura drept actionar Catalin Chelu, a lasat cu ochii in soare o serie de institutii ale statului. Primaria municipiului Galati a ralizat ca „Magellan” ii datoreaza peste 930 de milioane de lei, pentru un spatiul inchiriat o perioada indelungata de timp.

La randul ei, Administratia Finantelor Publice a solicitat si ea recent inscrierea in tabloul creditorilor pentru a primi o datorie de doar cinci milioane de lei.

In schimb, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a decis anul precedent sa actioneze in judecata conducerea firmei „Magellan” pentru recuperarea unei creante de aproximativ 1.100 de dolari (suma reprezinta contributia fostilor angajati ai societatii, pe care aveau obligatia sa o vireze lunar la Fondul National de Asigurari de Sanatate).

Desi datoriile sunt foarte mici, in comparatie cu cifra de afaceri realizata numai in ultimii doi ani de Catalin Chelu, omul de afaceri galatean a preferat sa se judece timp de doi ani cu statul, decat sa plateasca acele sume.

Chelu si-a desemnat in 2005 un avocat care a castigat procesul la Tribunalul Galati (cu AVAS) si ulterior a respins si recursul formulat de institutia statului la Curtea de Apel.

Este destul de interesanta insa motivatia completului de judecata de la Curtea de Apel, care a decis achitarea miliardarului si totodata prescrierea tuturor datoriilor pe care firma falimentara „Magellan” le-a avut de platit la stat.

Presedintele completului de judecata de la rcurs, magistratul Alexandrina Zaharia, a sustinut ca firma „Magellan” a intrerupt activitatea inca din 2001, iar o serie de cheltuieli si amenzi, inregistrate pana in 2004, trebuie prescrise.

Totodata, Chelu a fost achitat pentru ca nu s-a dovedit faptul ca a tinut o contabilitate fictiva, care sa fi dus la falimentarea fortata a societatii „Magellan” si la acumularea datoriilor respective.