Dupa ce, in luna septembrie a anului trecut, lucratorii birourilor Circulatie, Investigatii

Criminale si Ordine Publica din cadrul Politiei Municipiului Mangalia au reusit sa efectueze o captura record de tigari si bauturi alcoolice „de lux“ netimbrate, in valoare de cateva zeci de mii de euro, iar la cateva zile aproape intreg Punctul de Frontiera de la Vama Veche ramanea fara angajati, demisi sub acuzatia de contrabanda, la ora actuala lucrurile au intrat pe fagasul

„normal”. La Mangalia, in continuare, comerciantii de tigari netimbrate isi vad nestingheriti de treaba, in timp ce o buna parte a lucratorilor vamali dati afara acum un an au revenit pe functii.

Duty-free-urile din vamile romanesti, care vor fi inchise definitiv de la 1 ianuarie, au adus profituri uriase atat proprietarilor firmelor care desfaceau marfa in cadrul acestor magazine, dar mai ales celor care revindeau pe pietele din marile orase tigarile, bauturile fine, cafeaua si alte produse cumparate de aici.

La Mangalia, chiar si la ora actuala, tuciuriii vanzatori de tigari netimbrate si cafea la preturi mai mici decat la magazine, prospera fara nici o grija.

Nu exista in localitate colt de strada unde sa nu fii asaltat de cate o tanara de etnie rroma tupeista - femeile sunt cei mai buni comercianti de astfel de marfuri - care ti se vara in suflet, imbiindu-te sa cumperi tigari la preturi destul de mici fata de societatile unde acestea se vand legal.

Desi mangaliotii reclama faptul ca politia nu se ocupa mai drastic de acesti comercianti, oamenii legii afirma ca sunt in continuare legati de maini in privinta sanctiunilor aplicate vanzatorilor de tigari netimbrate.

Unica amenda aplicata de politisti o reprezinta cateva sute de mii de lei vechi, conform unei legi vechi de 15 ani, bani pe care comerciantii ii platesc pe loc, dupa care isi reiau locul la coltul strazii, in piete sau chiar la „drumul mare”, in plina strada.

In topul celor mai aprovizionate zone ale Mangaliei in privinta comertului cu tigari si cafea netimbrate se numara strada Ion Creanga, Piata Centrala (aici marfa este deja expusa pe cate o taraba improvizata, in plina zi si fara nici o... retinere din partea vanzatorilor), precum si Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Infractiunea de contrabanda - aproape imposibil de probat

Pe 29 septembrie 2005, politistii din Mangalia reuseau sa faca o captura record - sase autoturisme care aveau, pe locurile unde ar fi trebuit sa se afle rotile de rezerva si pe banchetele din spate, acoperite cu prelate, cateva mii de pachete de tigari netimbrate si mai multe sticle de bauturi alcoolice, in valoare de circa 40.000 de euro.

George Nivaci, de 26 de ani, Costin Carapet, de 23 de ani, Constantin Tocia, de 24 de ani, Mihai Robu, de 25 de ani, Ionut Marian Carapet si Nicolae Cioti, soferii autoturismelor, le-au declarat politistilor ca marfa pe care o aveau asupra lor au „gasit-o“ pe camp.

Captura a fost considerata cea mai mare facuta vreodata la Mangalia, iar la cateva zile, la Punctul de Frontiera Vama Veche - pe unde s-a constatat ca au trecut respectivele autoturisme - au fost demisi aproape toti angajatii, fie ca a fost vorba despre politisti, fie de simpli functionari.

S-a cerut, la vremea respectiva, din nou, inchiderea duty-free-urilor, lucru care, fireste, nu s-a intamplat, interesele economice „de la varf”, impletite cu cele ale patronilor acestor magazine fiind mult prea mari.

Odata cu aderarea Romaniei la UE, aceste societati isi vor inchide definitiv portile, insa, sunt de parere politistii, activitatea cu tigari netimbrate nu va fi nici pe departe incheiata. „Oriunde in spatiul Uniunii Europene, magazine duty-free nu exista decat in aeroporturi si asta numai pe relatia de „iesire“ din tara.

La ora actuala legislatia romaneasca este destul de confuza in privinta acuzei de contrabanda - cu toate ca exista multe constatari in tara, este greu de probat faptul ca este vorba de contrabanda, ceea ce presupune ca marfa respectiva ar trebui trecuta prin alte locuri decat cele supuse controlului vamal, pe fasie, pe apa etc“, afirma comisar sef Valentin Mustatea, adjunctul

comandantului Politiei Municipiului Mangalia. „Se presupune ca este vorba despre contrabanda nedeclararea la punctele de control vamal ale unor alte tipuri de marfa - arme, substante toxice, munitie, dar nu tigari si cafea.

Cel mult, in cazul in care se descopera asupra cuiva aceste din urma marfuri, putem vorbi de o „contraventie“ vamala, sanctiunea putand fi aplicata doar de organele vamale. In plus, pentru acest lucru nu se intocmeste dosar penal. Absolut toate dosarele la care au lucrat, saptamani in sir, politistii nostri, s-au soldat cu neinceperea urmaririi penale”, mai sustine Mustatea.

„Politia Municipala nu poate face curatenie in ograda politiei de frontiera”

Daca cei care trec vama cu marfa de contrabanda sunt protejati in mare masura de legea deosebit de indulgenta, acelasi lucru se poate spune si despre cei care desfac marfa catre cetateni. Reteaua acestora este la fel de complexa ca si cea din vami, in spatele celor care comercializeaza tigarile, bauturile si cafeaua fara timbru aflandu-se figuri importante ale lumii interlope din Mangalia.

Cei aflati pe strada, simpli „pioni“ ai acestor retele, sunt si cei mai napastuiti de oamenii legii. Daca sumele amenzilor aplicate de politisti sunt ridicol de mici, de la cateva zeci de mii de lei vechi la cateva sute de mii, in cazul sanctiunilor aplicate in controalele efectuate de Garda Financiara, comerciantii trebuie sa scoata din buzunare sute de miloane de lei vechi.

„O alta mare problema a politistilor care ancheteaza astfel de cazuri este regulamentul intern, care stipuleaza faptul ca nu pot fi efectuate controale in colaborare cu alte organisme de specialitate - garda financiara, ITM-ul etc - fara a anunta aceste institutii in prealabil.

In plus, trebuie sa stai dupa cate un angajat al acestora, asta in cazul in care vine vreunul, iar daca ai o sesizare de „prima mana“, care necesita o interventie rapida, nu ai decat slabe sperante sa o poti finaliza asa cum vrei“, declara comisar sef Valentin Mustatea.

„In mod normal, Politia de Frontiera are competenta totala sa constate orice infractiune in punctele de frontiera. Nu mi se pare normal ca eu, politistul, sa ma duc sa fac curat in ograda acestei institutii, mai ales ca aici exista si un sistem informativ propriu. Au aparut deja destule disensiuni intre noi si Politia de Frontiera, care afirma ca am face constatari negative la adresa lor.

Politia de Frontiera are competenta atat in punctul de frontiera, cat si pe o raza de 30 de kilometri de jur imprejur - cam pana la Tuzla”, conchide comandantul adjunct al politiei din Mangalia.

In privinta viitorului apropiat, politistii sunt convinsi ca retelele de contrabanda cu tigari se vor reorienta in cel mai scurt timp, daca nu au si facut-o deja, catre vamile cu Ucraina sau Moldova.