In dupa amiaza zilei de 9 iunie 2006, Bogdan Stavre, de 30 ani, director adjunct la Univers’All Constanta, se afla acasa si lua pranzul alaturi de parintii sai. Putin dupa ora 14.00, primeste doua apeluri pe telefonul de serviciu, prin care i se solicita cateva lamuriri si ulterior este chemat la birou.

"Da, Claudiu, vin acum!” sunt ultimele cuvinte pe care le-au auzit Elena si Ticu Stavre de la fiul lor. Bogdan s-a ridicat de la masa, s-a spalat pe maini si a iesit din casa. Pentru ultima oara. Cateva minute mai tarziu, politistii de la Sectia 2 suna la usa familiei Stavre, cu o carte de identitate in mana si ii intreaba pe cei doi daca il cunosc pe cel din fotografie.

Era Bogdan, fiul lor, cel care isi lasase neterminata mancarea din farfurie si iesise din casa cu doar cateva minute inainte. „De la ce etaj s-a aruncat, de la trei sau de la opt?”, a intrebat, plin de „tact”, un politist. Asa au aflat parintii lui Bogdan ca fiul lor a cazut de la etaj si a fost transportat in coma profunda la Spitalul Judetean Constanta.

Pe 11 iunie, Bogdan Stavre este transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca din Bucuresti. Tanarul ajunge in Capitala la ora 18.45, in stare de stop cardio- respirator iresuscitabil, iar la 19.15 este declarat mort. Tragedia familiei Stavre s-a transformat in cosmar atunci cand parintii au inceput sa realizeze inimaginabilul: fiul lor, Bogdan, a fost victima unui asasinat la comanda.

Politia nu a finalizat nici pana la aceasta data cercetarile in cazul mortii lui Bogdan Stavre, iar datele adunate de parintii sai, transformati in detectivi de ocazie, releva fapte infioratoare. Cei doi au inceput sa inteleaga acum adevarata semnificatie a unor comportamente mai ciudate ale fiului lor, iar in baza informatiilor obtinute pe cont propriu au repurtat o prima victorie.

Desi politistii au avut tendinta sa clasifice dosarul mortii lui Bogdan ca sinucidere, o ancheta suplimentara solicitata de conducerea IPJ Constanta, coroborata cu declaratiile familiei Stavre, a dus la regandirea cazului. Astfel, miercuri va avea loc o prima reconstituire a imprejurarilor in care a avut loc teribilul incident, la sase luni de la producerea tragediei.

Iar acesta va fi doar primul pas, intr-un caz in care sunt implicate nume precum Mihai Claudiu Stoica (directorul Univers’All Constanta), Geo Buruiana (administrator Univers’All Trading Romania) si Razvan Petrovici (proprietarul fostului lant de supermarket-uri).

Parintii lui Bogdan sustin, nici mai mult, nici mai putin, decat ca fiul lor a fost asasinat la comanda sefilor sai, care au incercat astfel sa scape de un martor incomod al ilegalitatilor lor. „Bogdan a rupt lantul”, ne-a declarat Ticu Stavre, referindu-se la grupul directorilor de la Univers’All implicati de-a lungul timpului in tot felul de operatiuni bancare frauduloase.

Spre nenorocul lor, sustine familia Stavre, Bogdan a refuzat sa le faca jocul, iar in momentul in care nu a mai suportat presiunilor de a fi racolat, si-a dat demisia. si nu o singura data, ci de doua ori in intervalul 6-8 iunie, de fiecare data fiind refuzat de seful sau direct Mihai Claudiu Stoica.

Acesta ar juca un rol-cheie in moartea lui Bogdan Stavre, fiind vorba despre acel Claudiu caruia defunctul ii spunea la telefon „vin imediat!”, cu doar cateva minute inainte de a se prabusi de la etajul trei al blocului in care locuia.

Scenariul se complica si mai mult, in conditiile in care parintii lui Bogdan sustin ca unul dintre politistii sositi la locul tragediei a pomenit si numele lui Geo Buruiana, administratorul Univers’All Trading Romania. Urmare a acestui fapt, ancheta a urmat un curs care i-a scandalizat pe parintii lui Bogdan.

Acestia sustin ca politistii au ignorat sau au ascuns in cadrul investigatiilor probe extrem de importante, familia Stavre condamnand „incercarile lor de a-l face scapat pe adevaratul autor al crimei”.

Exista in acest sens cateva amanunte care exclud din start ipoteza sinuciderii si o certifica pe cea a omorului: pe peretele din dreptul geamului de la care a cazut Bogdan existau stropi de sange; raportul-medico legal al cadavrului a evidentiat lovituri la nivelul fetei care nu puteau proveni in urma cazaturii; camasa si ceasul de mana al victimei au disparut fara urma.

In paralel, parintii lui Bogdan au sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la neregulile savarsite in cadrul Univers’All si care sustin ei ca au dus la asasinarea fiului lor. Pe 05.12, DNA anunta familia Stavre, prin adresa 982/II/2006, ca a trimis cazul spre solutionare Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.

Precizam ca in ultimul timp, inainte de a muri in conditii neelucidate, Bogdan Stavre le repeta obsesiv parintilor sai: “Mama, nu stiu daca toata marfa este legal adusa in magazine si nu stiu unde se scurg banii din vanzari”. Familia Stavre crede ca fiul lor a descoperit in cele din urma dedesubturile mafioate ale afacerii de la Univers’All, iar acest lucru l-a costat viata.

Iar celor care mai cred ca Bogdan Stavre s-a sinucis, le mentionam faptul ca doar cu cateva zile inainte de a muri, pe 15.05.2006, semnase un contract prin care inchiria restaurantul Laguna pentru 23.09.2006. Era data la care Bogdan Stavre trebui sa se casatoreasca cu logodnica sa, Iulia. Vom reveni.