In textul solicitarii scrise de ziarist se regasesc si acuzatii de complot aduse comisarului-sef Toma Rus, seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Cluj.

Man: "S-au incalcat procedurile legale“

Liviu Man, presedintele Trustului "Gazeta“, cercetat in stare de arest de citeva saptamini pentru santaj in forma continuata si constituirea unui grup infractional, cere audierea de urgenta in Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor, solicitind dispunerea demararii unei anchete parlamentare independente pentru constatarea mai multor nereguli legate de anchetarea lui si a celorlalti invinuiti in acelasi dosar. In scrisoarea adresata parlamentarilor romani, Man condamna modul defectuos in care unele institutii ale statului si-au realizat sarcinile si atributiile specifice, folosirea institutiilor statului, inclusiv a justitiei, pentru reglarea unor conturi economico-politice ori presiunile la care au fost supusi, impotriva libertatii de exprimare a presei.

Ziaristul mai considera ca s-a incalcat prezumtia de nevinovatie, ca este victima unor abuzuri, menite sa provoace falimentul publicatiilor sale: „Consider ca asistam la un atac la libertatea presei, intrucit demersul organelor de cercetare urmareste in mod vadit inchiderea publicatiilor trustului de presa pe care il conduc, din care fac parte trei cotidiane si cinci saptaminale“, se evidentiaza in scrisoare. Nu in ultimul rind, Liviu Man declara ca arestarea lui si a colegilor lui s-a facut prin incalcarea mai multor proceduri legale. „Exceptiile invocate de aparatorii mei in momentul recursului si la prelungirea mandatului de arestare nu au fost luate in considerare de catre judecatori, cu unele mici exceptii“, mai spune acesta.

Uioreanu nu vrea sa influenteze Comisia de abuzuri

Memoriul inaintat de Liviu Man va fi judecat de o comisie din care face parte unul dintre politicienii clujeni care a fost adesea atacat de publicatiile Trustului „Gazeta“, deputatul PNL de Cluj Horea Uioreanu. Potrivit acestuia, primirea in audienta la Bucuresti a autorilor unor astfel de memorii se face numai in cazul in care neregulile evidentiate sint foarte grave.

"Daca sint incalcari de procedura, putem verifica si lua masuri. Nu si daca este vorba despre probleme de fond“, a comentat Uioreanu.

Deputatul a declarat pentru Monitorul de Cluj ca nu va lua parte la decizia comisiei, pentru a ramine impartial, in conditiile in care el a fost tinta mai multor materiale de presa cu tenta negativa in publicatiile Trustului „Gazeta“ si in conditiile in care a fost audiat, zilele trecute, ca martor in dosarul de santaj de presa.

"Man nu va ajunge pe miinile mele personale, este vorba de o comisie intreaga si nu voi participa la luarea deciziilor, datorita motivelor enumerate mai sus“, a precizat Horea Uioreanu.

"Complotul“ lui Toma Rus

In solicitarea remisa la sfirsitul saptaminii trecute Parlamentului si opiniei publice de catre Liviu Man, se regasesc si acuze la adresa sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Cluj, comisarul-sef Toma Rus.

Man sustine ca el si colegii sai din conducerea trustului sint victimele unui „complot“ pus la cale de Toma Rus alaturi de alti doi procurori. Seful DIICOT Cluj a refuzat sa comenteze in vreun fel afirmatiile lui Man, motivind ca este „in concediu“.

Mircea Hrudei, unul dintre cei doi procurori la care se refera Man, considera ca este vorba despre niste „aberatii“. Acesta mai spune ca, potrivit principiului fundamental de separare a puterilor in stat, „puterea judecatoreasca si executiva nu pot interveni in mersul anchetei. Comisia respectiva poate constata unele abuzuri, insa aici nu este cazul. Dinsul (n.r., Man) incearca sa faca doar presiune“.

In arhivele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii mai exista un precedent de solicitare a audierii din partea unor ziaristi, inaintata de cei din conducerea cotidianului „Ziua de Iasi“. Solicitarea acestora - cercetati si ei tot pentru santaj - a fost refuzata pe motiv ca nu era fondata.

Milena Man, acuzata oficial

Sotia lui Liviu Man, Milena, a fost pusa vineri sub acuzarea de santaj si aderarea la un grup infractional, fiind cercetata in stare de libertate si neavind voie sa paraseasca Clujul pentru urmatoarele 30 de zile.

Despre acest fapt, Liviu Man spune: "Sotia mea, mama a doi copii, care acum au ramas doar in grija ei, nu are nici o legatura cu ziarele si nu a desfasurat vreodata vreo activitate tangentiala sau directa in cadrul acestor publicatii.

Consider ca punerea ei sub acuzare este cauzata de faptul ca procurorii intentioneaza sa ma determine sa ma autodenunt, dar si de faptul ca este singura persoana care incearca sa sustina aparitia ziarelor dupa arestarea mea“.