In 24 noiembrie curent, intr-o discretie bine camuflata de colegii ei de la trustul de presa MEDIAPRO, s-a judecat, la inalta Curte de Casatie si Justitie, cererea ziaristei de la saptamanalul „Bihoreanul”, Liliana Sime, de stramutare a dosarului ei de santaj de la Tribunalul Bihor la alta instanta de acelasi grad din tara. Prin hotararea pronuntata in dosarul nr.14.433/1/2006, instanta suprema a stabilit ca judecarea apelului ei sa se faca la Tribunalul Valcea. in acest mod, solutia finala va fi pronuntata, probabil, la Curtea de Apel Pitesti, o instanta de trista amintire pentru mai multi bihoreni.

Cel care a simtit cel mai recent severitatea pitestenilor a fost Coriolan Bruchental, sotul deputatei PD Ionela Bruchental si fin al ministrului de interne Vasile Blaga.

"Cori” a incasat 4 ani si jumatate de inchisoare cu privare de libertate pentru doua insignifiante acte de contrabanda (raportate la activitatea de ansamblu a prolificului „importator” Bruchental, partea ascunsa a aisbergului despre care GAZETA se va ocupa, fiind ignorata candva pe nedrept de dibaciul procuror oradean Nicolae Bonchis), fapte savarsite in perioada cand nasul lui era directorul regionalei vamale Oradea. Alti bihoreni care au stat in beciurile Pitestiului au fost „petrolistii” Gelu Mudura si Mircea Pocse, acolitii fugarului Adrian Tarau, arestati acolo pentru prejudicii de zeci de miliarde de lei vechi. Dar lista este mult mai lunga.

Liliana vine bine fragezita de acasa

Din pacate pentru ea, Liliana Sime are deja in spate povara unei condamnari substantiale, primite de la instanta de fond din Bihor. Asa cum am mai scris in GAZETA, in 07 noiembrie 2005, dupa un proces care a durat numai in fond aproape un an si jumatate, Judecatoria Oradea a constatat vinovatia Lilianei Sime si a dispus condamnarea ei pentru santaj calificat.

Fosta ziarista de la "Bihoreanul” a primit atunci o pedeapsa substantiala, de patru ani inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Acest eveniment nu poate, desigur, bucura pe nimeni, dar in cazul ei parca si-a cautat-o cu lumanarea, existand, de-a lungul ultimilor ani, mai multe sesizari impotriva practicilor similare ale celor de la „Bihoreanul”, unele ajunse si in gura presei locale.

Eforturile acestora de a se detasa de colega lor, de a poza in inocenti si, culmea impertinentei, de a se da mari justitiari locali, au cazut atunci in derizoriu.

Cata fatarnicie! Asa cum au aratat cei audiati, fosta subordonata a redactorului sef Florin Ciucas si a directorului Mircea Chirila nu putea intreprinde toate matrapazlacurile pe care le-a comis fara stirea celor obligati sa o coordoneze. S-a dovedit, abia acum, ca Sime a fost o sperietoare in mana unor papusari.

Meciul continua

Este prematur sa facem analiza finala a acestui "Dosar Sime-santaj”.

GAZETA si-a informat prompt si obiectiv cititorii despre faptele ce au determinat prinderea in flagrant a jurnalistei de la „Bihoreanul”, singura metoda de probatiune care este apta sa inlature dubiile unor inscenari judiciare sau ale practicilor de fabricare a unor dosare penale impotriva jurnalistilor incomozi pentru anumite cercuri de interese.

Apoi, sa nu uitam ca hotararea de condamnare nu este definitiva si au mai existat schimbari spectaculoase de situatii, fiind posibila chiar achitarea Lilianei Sime in caile de atac, apel si recurs. Din pacate pentru ea, nu credem ca asemenea rasturnare este posibila in cazul santajului practicat de Sime prin folosirea numelui „Bihoreanul” ca instrument de intimidare.

Am asistat in sala de judecata, ca simpli spectatori dezinteresati, atunci cand instanta de fond a administrat toate probele solicitate in aparare de Liliana Sime si, dupa cele auzite de noi atunci, consideram ca judecatoarea Crenguta Craciun le-a interpretat corect.

De aceeasi parte a baricadei

Fapta Lilianei Sime este cu atat mai criticabila cu cat s-a dovedit ca a incercat sa scoata bani din tragedia unei familii. Desi se considera ca „Bihoreanul” ar fi concurentul GAZETEI pe plan local, doar noi am demonstrat cine au fost cei care, efectiv, au castigat cel mai mult din povestea ce a format „obiectul” santajului.

"Bihoreanul”, fiind direct implicat si sperand inca intr-o solutie de compromis, nu a avut curajul sa spuna adevarul despre avocatii implicati - unul este fiul procurorului PNA Ioan Moldovan, trimis „la inaintare”, iar celalalt este „celebrul” Ioan Sava - si nici despre judecatorii care se pare ca au luat bani ca sa salveze de la puscarie un violator condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare. Ziarista Liliana Sime a aflat despre acesta incredibila malversatiune judiciara, dupa care a cerut si a primit bani ca sa nu o mediatizeze in publicatia condusa de Florin Ciucas si in altele, centrale, la care colaborau.

Daca i-ar fi santajat pe adevaratii profitori - avocatii si judecatorii manjiti - Sime ar fi putut poza in „haiduc” al presei locale. Ea s-a indreptat insa impotriva mamei victimei violului, care nu dorea sa se zgandare o rana dureroasa, considerata inchisa.

Un lucru bine si legal facut

Sa recapitulam starea de fapt si circumstantele retinute de judecator in sentinta de condamnare a Lilianei Sime. Pentru a nu publica un material compromitator despre victima minora a unei infractiuni de viol comise de Baciu Gheorghe, reprezentanta „Bihoreanului” a solicitat mamei fetitei, Ardelean Rodica, suma de 2000 de euro.

La data de 29 aprilie 2004, Ardelean Rodica s-a prezentat la organele de politie, unde a denuntat manevrele de santaj la care era supusa. insotita de comisarul Terente Merce, azi om de baza in „structurile centrale” ale MI, Ardelean a mers la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, la fostul procuror sef sectie urmarire penala, Leuca Gheorghe, si a depus un autodenunt.

S-a procedat apoi la organizarea actiunii de prindere in flagrant si s-a solicitat instantei autorizarea inregistrarii audio-video ambientale.

In aceeasi zi, la iesirea din incinta vilei Iulia, la o distanta de circa 50 metri, Sime a fost oprita de echipajul angrenat in organizarea flagrantului. in poseta invinuitei Sime Liliana, intr-un buzunar aplicat pe exteriorul posetei, exista un plic de culoare alba in care se aflau 24 de bancnote ale caror serii coincideau cu cele mentionate in procesul verbal de capcanare.

Lili a raspuns negativ la intrebarea daca contesta ca banii gasiti asupra ei provin de la Ardelean Anica Rodica. inregistrarile audio-video nu au putut fi combatute niciodata de aceasta. Procurorul Leuca a devenit, in anii urmatori, un abonat al scandalurilor imaginate de redactiile pe unde s-a perindat Sime

Practici securistice

Adjunctul Procurorului general al Romaniei din perioada respectiva a intervenit telefonic, de la Bucuresti, pentru a nu se emite mandat de arestare preventiva fata de ziarista trustului MEDIAPRO.

Fituica condusa de Ciucas beneficiaza si acum, in ciuda penibilului incident, de exclusivitati provenite din dosarele instrumentate de parchet, la care, in mod normal, nu ar avea acces in faza de urmarire penala. "Scurgerile” dirijate de informatii se fac in complicitate cu procurorii.

Aceasta practica securistica este menita sa manipuleze opinia publica, pentru a crea un curent de opinie favorabil parchetului si orientat impotriva persoanelor cercetate, carora li se incalca dreptul fundamental de a fi prezumati ca nevinovati pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare. Cazul "Sime-Bihoreanul” este monitorizat, in continuare.

Alt jurnalist de la "Bihoreanul”, Adrian Cris, un "justitiar” in mare avant (dar de slabuta anvergura, pe numele adevarat Abrudan), format de Ciucas si Sime ca reporter de investigatii al aceleiasi publicatii si "alimentat” de aceleasi "surse” ramase orfane prin abandonul fortat al santajistei, s-a trezit acuzat in direct, intr-o emisiune televizata, ca ar fi pretins 15.000 de euro pentru a nu publica un articol compromitator despre Livia Bara.

Cum fosta secretara din Sinmartin nu a mai marsat pretentiilor pe care le-a dezvaluit in mod public si la o ora de varf, ea a fost apoi „desfiintata” intr-un articol fara drept de replica, in Bihoreanul, intitulat „tara lui Bara”, fara sa faca insa nici o referire la argumentele functionarei si fara sa combata afirmatiile acesteia.

Dimpotriva, s-a plans ea, "Cris a distorsionat si alterat grosolan realitatea”. Alte personalitati care s-au plans de ce faceau Sime &”Bihoreanul” au fost mai multi cantareti celebri de muzica populara, unul dintre ei, Vasile Iova, formuland chiar denunt penal impotriva Lilianei Sime.