Dupa ce ani la rand, patinoarul traditional al clujenilor, cel de langa Regionala CFR, i-a intampinat pe clujeni din decembrie, de data aceasta, clujenii vor avea noroc de patine doar din ianuarie 2007. Asta intrucat vremea nu tine cu patinoarul natural. Oricum, clujenii se pot distra incepand cu aceasta saptamana la patinoarul artificial din cartierul Gheorgheni.

In spatele Bisericii Reformate de langa Regionala CFR se afla singurul patinoar natural amenajat din Cluj-Napoca. Acesta este amenajat de un profesor de la Clubul Sportiv scolar Viitorul (CSS Viitorul) impreuna cu doi angajati. Nu este o afacere foarte profitabila, dar, din spusele profesorului Gheorghe Parv, merita pentru satisfactia morala pe care o aduce.

Procedeul folosit de catre Parv pentru amenajarea PATINOARului este pe cat de neobisnuit, pe atat de eficient: se toarna apa dintr-o instalatie speciala, adica un butoi cu o teava iesita, asezat pe o sanie. Apoi, un angajat aduna zapada intr-o galeata si, cu un spaclu, acopera sparturile din “oglinda”.

Nu e nevoie de foarte multi angajati pentru a realiza un asemenea patinoar, dar munca poate dura si 10 ore. “Dupa ce se termina programul la ora 22, daca temperatura este scazuta, incepem sa refacem gheata. Nu este foarte complicat. Prima data curatam gheata. Apoi, cu ajutorul butoaielor turnam apa pe patinoar pentru refacerea ghetii, iar apoi, cu un spaclu, acoperim gropile.

Repetam aceasta operatiune pana cand gheata este perfecta. intr-o seara folosim mai bine de 40 metri cubi de apa. Toata operatiunea dureaza de la ora 10 seara pana la 6 dimineata”, a declarat Parv. Acest procedeu nu este brevetat de Parv, el fiind intalnit pe mai toate patinoare naturale din Europa estica.

“Tarile occidentale beneficiaza de utilaje ultramoderne, insa noi ne descurcam cu ce avem”, a incheiat Parv. Vremea este “inamicul nr. 1” al patinoarului. “Pentru ca noi sa putem amenaja patinoarul rebuie sa avem temperaturi foarte scazute, sub -15 grade Celsius”.

Patinoarul din centrul Clujului este destinat in special sectiei de patinaj a CSS Viitorul, care astfel are ocazia de a se antrena specific ramurii de sport o luna pe an. in paralel insa cu activitatea de performanta, patinoarul este deschis si publicului. Tarifele pentru public sunt infime. “Majoritatea intra pe gratis. De obicei avem intre 60 si 80 de persoane care platesc.

Restul sunt elevii mei si persoane pe care eu le las sa patineze fara sa plateasca. Nu astept nimic in schimb, pur si simplu imi place sa vad copiii ca se simt bine. De multe ori ii si invat pe copii sa patineze, fara sa le cer nimic in schimb. Este placerea mea”, a spus Gheorghe Parv, care este profesor la CSS Viitorul din 1981.

De atunci a antrenat sute de copii in arta patinajului viteza. Daniela Oltean, participanta la Jocurile Olimpice de la Torino la patinaj viteza, este un produs 100% al scolii clujene.