Craciunul se apropie cu pasi repezi si odata cu el creste si apetitul romanului pentru carnea de porc. Este perioada din an in care activitatea bisnitarilor de porci cunoaste cea mai mare inflorire de peste an.

Fenomenul comertului ambulant cu porci nevaccinati si fara documente de provenienta nu a putut fi stavilit in judetul Bistrita-Nasaud, in ciuda faptului ca, anual, veterinarii si politistii bistriteni aplica negustorilor sute de amenzi ce depasesc chiar valoarea de vanzare a animalelor. Pericolul creat de acest fenomen este dublu.

Pe de o parte, sanatatea populatiei este supusa riscului, iar pe de alta parte, satenii onesti nu mai au loc in targuri din cauza bisnitarilor.

Politistii si inspectorii sanitar-veterinari din Bistrita-Nasaud au aplicat in acest an nu mai putin de 170 de amenzi bisnitarilor de porci care, pe langa faptul ca pun in pericol sanatatea bistritenilor, afecteaza negativ si vanzarile micro-fermelor autorizate.

La fel cum de Craciun aproape ca nu gasesti gospodarie in care sa nu fie sacrificat un porc, in Bistrita-Nasaud aproape ca nu exista comuna in care sa nu gasesti un targ de animale. Neutorizat insa, pentru ca la 62 de comune, cat are judetul, exista doar patru targuri autorizate sanitar-veterinar.

Bistrita, Viisoara, Joseni Bargaului, Dumitra, Blajenii de Sus, Lusca, Nasaud, Jimbor, Chiochis, Lechinta, Uriu sunt doar cateva dintre localitatile in care in ultimii doi ani au aparut focare de pesta porcina. si acesta nu este singurul pericol. Nu au lipsit nici cazurile de porci depistati cu trichineloza si, mai grav, nici cele de imbolnaviri umane.

Porcarii

Emilut are 23 de ani. E de loc dintr-un sat de pe Valea Bargaului si a crescut printre porci. Parintii lui se ocupa cu cresterea animalelor si inca de mic copil si-a impartit ziua facand carari pana la troaca cu galetile pline de borhot.

In preajma Craciunului, godacii sunt incarcati in carute si plimbati prin satele invecinate, pe ulitele carora comerciantii isi fac reclama la marfa in gura mare. Fara acte, fara certificate de sanatate, porcii trec dintr-o caruta in alta. Negustorul nu prezinta, dar, mai grav, nici clientii nu cer nici un fel de hartie.

Ca pe vremea stramosilor, se bate palma, se bea un aldamas, iar godacul face ultimul drum spre sacrificare. Nici unora nu le trece prin cap ca s-ar putea imbolnavi. Despre vaccinare nu pricep mare lucru. Ba e interzisa ca sa putem exporta carne de porc, ba se face ca altfel se inmultesc cazurile de pesta porcina. Oricum animalele fara nici un act si nici o dovada a sanatatii sunt mai ieftine.

Si, in popor, mai predomina credinta ca prin gatirea carnii, se inlatura pericolul imbolnavirii.

Inchidem targul, se muta oborul

Veterinarii bistriteni au incheiat un protocol cu politistii in vederea realizarii de actiuni comune pe linia combaterii comertului ilegal cu porci vii. „Facem razii mereu. Chiar la sfarsitul saptamanii trecute am aplicat bisnitarilor circa 60 de amenzi la Prundu Bargaului. Inchidem targurile, dar degeaba. Acestia isi vand marfa pe langa targuri.

Am autorizat sanitar veterinar doar patru oboare in intreg judetul, dar acesti bisnitari circula prin comune fara acte de provenienta a marfii, fara documente de miscare, fara certificate de sanatate. Ii mai prinde politia si ii amendeaza, insa nu se opresc.

Sunt pericol public si din cauza lor nu isi pot vinde porcii nici cetatenii onesti care nu mai au loc in targuri”, a declarat Ioan Bogolin, seful DSVSA Bistrita-Nasaud.

Reluam vaccinarea, se stopeaza exporturile

Conform strategiei convenite in comun de Romania si Comisia Europeana vaccinarea impotriva pestei porcine ar fi urmat sa inceteze de tot incepand cu prima zi a anului viitor, operatiunea urmand sa se faca numai in cazul porcilor mistreti.

Politica Uniunii Europene este aceea de a interzice vaccinarea in cazul porcilor domestici deoarece aceasta, in loc sa ajute la eradicarea bolii, permite supravietuirea virusului la populatiile de animale. Vaccinarea impotriva pestei porcine a fost oprita inca din 2004, insa, pe baza de autorizatii, crescatoriile de porci puteau apela la acest mijloc de protectie.

Potrivit directorului Ioan Bogolin, incepand de saptamana viitoare se va relua vaccinarea porcilor din gospodariile aflate in apropierea fermelor autorizate. Costurile programului de eradicare a bolii la nivel national sunt estimate la 45,3 milioane de euro pana in decembrie 2007.

Comisia Europeana a aprobat planul elaborat de ANSVSA privind eradicarea acestei maladii, care prevede vaccinarea animalelor din gospodarii cu virus de tip C, iar a celor din ferme cu vaccinuri marker. Interdictia la exportul de porcine vii sau carne si produse din carne de porc va fi mentinuta pe perioada desfasurarii programului de vaccinare.