Vara este asaltat de oradeni, in special de reprezentantele sexului fumos, care fac plaja intre blocuri, dezgolite si de toale si de prejudecati. Zilnic, este locul preferat al localnicilor din zona pentru a-si plimba patrupedele. Din cand in cand, se transforma in pajiste primitoare pentru cai sau vaci. Mai tot timpul anului, gastile de cartier isi fac aici cartierul general.

In ultima perioada, s-a transformat in cosul de gunoi al firmelor din zona, cu predilectie cei de la Lotus Supermarket, si scurtatura pentru localnicii care se grabesc sa ajunga la cumparaturi. Nu de putine ori, oradenii care locuiesc in apropiere si l-au inchipui transformat in strand, teren de fotbal sau parc de distractii.

Este vorba despre vechiul cimitir din cartierul oradean Nufarul, loc de joaca pentru copiii dornici de senzatii tari printre mormintele profanate, acoperite de boscheti. Municipalitatea oradeana a decis sa transforme cimitirul in parc.

Cimitirul, proprietate a municipiului Oradea, este marginit de blocurile de pe strada Constantin Noica (care limiteaza terenul spre sud), strada Ialomita, marginita de blocuri de locuinte si case individuale cu regim mic de inaltime (la vest) si de complexul Lotus (la nord).

Amenajare si dotare

Parcul va contine spatii de recreere cu plantatii si amenajari peisagere, alei, locuri de odihna, locuri de joaca pentru copii, fantani decorative si corpuri de iluminat nocturne. Spatiul destinat zonei de recreere si odihna se va amenaja pe un teren mai mare ca suprafata (in forma dreptunghilara).

Locul de joaca pentru copii se va construi pe o parcela mai mica (in forma triunghiulara), astfel incat adultii sa aiba posibilitatea sa-i supravegheze pe copii.

Plantatiile din parc vor fi o imbinare dintre arbusti de talie mica si de talie mare, gazon si ronduri de flori sezoniere intr-o paleta de culori vii, placut armonizate. Propunerile de amenajari exterioare urmaresc ambientarea zonei si asigurarea unor legaturi pietonale cu zonele de blocuri limitrofe.

De-a lungul aleilor, dalate sau cu pietris, se vor amenaja locuri de odihna (mobilier urban specific) si iluminat public cu corpuri de iluminat pitice. Accesele in parc vor fi stabilite in mai multe puncte.

Dotarea cu utilitati se va face prin racordarea la retelele orasenesti existente in zona.

Ideea, de la UDMR

Viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia, spune ca ideea transformarii cimitirului in parc apartine UDMR. “Aceasta idee s-a discutat in cadrul circumscriptiei UDMR din cartierul Nufarul, dupa care s-a cerut parerea locuitorilor din zona”, declara Bir?. “S-au strans 1.500 de semnaturi prin care locuitorii si-au dat acordul.

Cimitirul nu mai este folosit de peste zece ani, iar varianta transformarii lui in zona verde s-a discutat pe parcursul a sapte luni. Ar fi ideal ca anul viitor, in luna mai, parcul sa fie gata amenajat.

In mod sigur, apartinatorii celor care au fost ingropati in cimitir vor avea un sentiment aparte si va exista o anumita reticenta vizavi de petrecerea timpului in parc”, este de parere viceprimarul. Desi nu este inclus in plan, Bir? este de parere ca un monument construit in omagiul tuturor celor ingropati in cimitir este bine venit.

“Refacerea spatiilor verzi si amenajarile pentru timpul liber, cu atat mai mult dezafectarea unui cimitir inactiv amplasat in vecinatatea blocurilor, sunt actiuni benefice in cadrul oricarei comunitati locale, in interesul rezidentilor si al protectiei mediului”, apreciaza Raluca Covacescu, director executiv adjunct al Institutiei Arhitectului sef din cadrul Primariei Oradea.

“Pentru mormintele ramase se va aplica aceeasi procedura ca pentru fostul cimitir Olosig. Apartinatorilor li se va aduce la cunostinta, prin anunt public, dezafectarea cimitirului, cu intreaga procedura de mutare a osemintelor in cimitirul municipal”, zice arhitectul.

Cadrul legal

Directia Patrimoniu a Primariei Oradea a propus aprobarea planului de amplasament si demilitare a corpului de proprietate cu nr. cadastral 10887 si 10888 Oradea, in suprafata totata de 7.941 mp, si trecerea in proprietatea publica a municipiului Oradea a suprafetei totale, s-a facut prin analizarea Raportului de specialitate inregistrat cu nr. 119.380, din data de 26 iulie 2006.

Legea 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia si art. 38 (alin. 5, lit. a) si art. 46 (alin.2.1) din Legea 215/2001 privind administratia publica locala (modificata si completata prin Legea 286/2006) au stat la baza hotararii Consiliului Local Oradea de aprobare a planului de amplasament si delimitare a proprietatii si trecerea terenului, din proprietatea statului roman, in proprietatea publica a municipiului Oradea.