Reprezentantii conducerii Patronatului in Industrie, Servicii si Comert (PISC) din judetul Bihor sunt nemultumiti de faptul ca Oradea este unul dintre orasele cu cel mai mare nivel de taxe si impozite, dar si cel mai constiincios contribuabil, in ceea ce priveste respectarea termenelor de plata a datoriilor la buget.

Ca reprezentant al comunitatii de afaceri, PISC a facut un demers cu privire la implicarea patronatului in sprijinul dezvoltarii mediului de afaceri local.

Saptamana trecuta, au fost organizate o conferinta de presa, in data de 4 decembrie 2006, si o dezbatere publica, in data de 6 decembrie 2006, pe tema nivelului ridicat al taxelor ce influenteaza buna dezvoltare a mediului de afaceri din Oradea.

Conducerea PISC a decis sa organizeze aceste dezbateri deoarece erau siguri ca foarte multe asociatii patronale si agenti economici doresc sa fie informati asupra cauzelor exacte care au condus la un cuantum atat de ridicat al taxelor si impozitelor si care sunt directiile de actiune ale municipalitatii pentru dezvoltarea economiei locale.

Printre motivele care i-au determinat pe reprezentantii PISC sa organizeze dezbaterile se numara faptul ca propunerea cuantumului taxelor si impozitelor pentru anul 2007 s-a facut, pe baza unui proiect de buget, fara consultarea prealabila a tuturor reprezentantilor asociatiilor patronale, cu scopul de a prezenta destinatia fondurilor suplimentare.

De asemenea, cuantumul taxelor si impozitelor locale a fost propus, pentru agentii economici, fara sa se ia in considerare crearea mijloacelor compensatorii de stimulare a investitiilor. Propunerea cuantumului s-a facut la nivel maxim admis de HG 1541/2006 (20%). Astfel, a rezultat un maxim de impozit si un minim de confort.

“Bihorul este pe locul doi in tara la nivelul ridicat al taxelor si impozitelor”, spune Valentin Ionescu, presedintele PISC. “Nivelul taxelor si impozitelor, in 2006, in Oradea a fost de 1,6 %, foarte ridicat, comparativ cu alte orase. In Cluj Napoca a fost de 0,75%, in Iasi de 0,80%, iar in Arad si Sibiu de 1%.

Cu siguranta ca cei care vor dori sa faca afaceri vor opta pentru regiunea unde taxele sunt mai mici. Daca taxele sunt mari, investitorii sunt reticenti. Chiar si asa, in Bihor se gaseste foarte greu forta de munca, cu toate ca nivelul somajului este scazut.

Anul acesta incercam sa avem, devreme, confruntarea de idei cu reprezentantii municipalitatii pentru a vedea daca la baza deciziilor lor au stat analize reale ”, considera Ionescu.