Consiliul Local Bistrita a aprobat achizitionarea de teren de pe piata libera in vederea construirii de locuinte sociale, asta dupa ce Primaria in urma vanzarilor masive a ramas fara petec de pamant. Amplasamentul terenului pentru noile locuinte a fost stabilit in cartierul Viisoara.

Aici se vor construi in jur de 200 de locuinte pentru chiriasii primariei, care locuiesc in imobile revendicate sau in stare avansata de degradare. Majoritatea imobilelor aflate in aceasta situatie sunt cele din centrul vechi al orasului. Pe langa actualii chiriasi a primariei printre beneficiarii noilor locuinte sociale se vor numara si persoanele care se afla inca pe listele de asteptare.

Odata eliberate, locuintele din centrul vechi al orasului vor fi renovate din Fonduri Europene, sume venite de la Ministerul Culturii si Cultelor, dar si din fonduri alocate de la bugetul local. Pe viitor aceste spatii vor deservi institutiile deconcentrate, iar in caz de nevoie nu este exclus ca unele sa revina la destinatia actuala.

Marti

Sume nesatisfacatoare pentru centralele termice din scoli

In urma crizei de caldura de luna trecuta, cand peste 9000 de elevi inghetau in scoli din cauza neglijentei primarului Vasile Moldovan, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihai Hardau s-a angajat sa vireze in contul primariei suma necesara pentru instalarea de centrale termice in scoli.

Centralele termice sunt singura solutie pentru ca scolile sa fie scoase din muribundul sistem centalizat de incalzire, iar astfel de incidente se vor putea evita. Guvernul a alocat atunci 3.200.000 de lei pentru centralele din cele 10 scoli din municipiu.

Dar cum primarului nu i-a ajuns un deget, acum cere Guvernului o suplimentare de 1.500.000 de lei, motivand ca banii acordati sunt insuficienti. Asta cand primaria nu contribuie decat cu studiul de fezabilitate. Daca suma va fi aprobata, 500.000 de lei vor fi folositi pentru montarea centralelor termice, iar restul pentru renovarile si diversele reparatii din unitatile scolare.

Chiar daca centralele vor fi instalate in aceasta iarna ele nu vor fi functionale decat in primavara anului viitor, cand nu va mai fi nevoi de caldura in scoli.

Miercuri

Garant Service a ramas fara gaz

Consiliul Local Nasaud a votat in unanimitate transferul concesiunii pentru distributia si furnizarea gazului metan de la Garant Service catre CPL Concordia Cluj Napoca, firma romano-italiana interesata initial de preluarea distributiei.

Decizia consiliului local vine dupa ce societatea bistritena nu si-a respectat obligatiile financiare catre furnizorul AmGaz Bucuresti, asta desi populatia si-a achitat facturile in proportie de 95%. Datoriile Garat Service-ului au lasat intreg orasul fara gaz timp de trei zile.

Primarul Dumitru Muresan a declarat ca teorectic “CPL Concordia este actualul concesionar, dar va dura cateva saptamani pana cand se face transferul de licente si se intocmesc actele necesare”. Garant Service a incasat de la firma romano-italiana 750.000 de euro pentru transferul concesiunii sistemului public de distributie a gazului metan in Nasaud.

Joi

Banii, din nou samanta de scandal in CJ

Rectificarea bugetara pentru anul 2006 a iscat un scandal in toata regula la sedinta ordinara din cadru Consiliului Judetean. Cearta care a durat mai bine de o ora a avut loc in special intre reprezentantii PSD si PRM. Tot tam-tamul a fost din cauza a 20.000 de lei pe care reprezentantii PSD au cerut-o pentru morga spitalului Nasaud.

Cum CJ nu dispunea de alte surse, acestia au cerut ca banii sa fie luati din bugetul alocat pentru Sangiorz Bai. Dupa dispute si acuzatii reciproce s-a hotarat ca cei 20.000 de lei sa fie impartiti intre orasele Nasaud si Beclean. La primul vot proiectul de hotarare nu a fost adoptat, deoarece doar opt din cei 18 consilieri au votat pentru.

La insistentele presedintelui Marinescu s-a mai reluat votul de inca doua ori. A trei oara a fost cu noroc, iar consilierii deja obositi de atatea certuri au adoptat proiectul de hotarare.

Vineri

SMURD la Bistrita

Judetul Bistrita Nasaud se va asocia cu judetele Cluj, Bihor, Maramures, Satu Mare si Salaj pentru un nou proiect. Acesta prevede achizitionarea de echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor.

Consiliul Judetean Cluj impreuna cu SMURD va accesa fondurile necesare pentru realizarea proiectului care cuprinde regiunea de nord-vest a tarii. Nu se stie inca exact care va contributia financiara a judetului nostru, singurul lucru cert este ca Ministerul Sanatatii va finanta proiectul in proportie de 70%.

Infiintarea departamentul de urgenta SMURD la Bistrita este necesara deoarece numarul accidentelor soldate cu victime a crescut ingrijorator.