In Romania regimul juridic al armelor si munitiilor este reglementat de Legea 295/2004, completata ulterior de Hotararea de Guvern 130/2005, in care s-au aprobat normele metodologice de aplicare a legii.

Aceasta reglementare juridica a fost adoptata, in contextul armonizarii cadrului legislativ national cu cel international si implementarea acquis-ului comunitar si a prevederilor Directivei nr.477/1991, a Consiliului Comunitatii Europene, cu privire la controlul achizitionarii de arme.

Ca o noutate pentru Romania, s-a infiintat Registrul National al Armelor, institutie subordonata Inspectoratului General al Politiei. Aceasta institutie gestioneaza evidenta armelor, a detinatorilor de arme, precum si a operatiunilor cu arme ti munitii.

La nivel central s-a mai infiintat o institutie in acest domeniu, de data asta subordonata guvernului, Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor.

Ca urmare a aparitiei noului cadru legislativ, s-a facut o noua clasificare a armelor, o reglementare distincta a regimului detinerii, portului si folosirii armelor. Aceasta reglementare s-a facut in functie de tipul armelor, letale, neletale, precum si in functie si de destinatia lor legala.

Prin art.3 din L.295/2005, se prevede ca IGP este autoritatea competenta, care exercita controlul privind detinerea, portul, folosirea, precum si operatiunile cu arme si munitii. In functie de destinatia lor legala mai exista armele militare, care sunt detinute si folosite de structurile specializate in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale.

Armele letale sunt detinute de persoane fizice, numai in baza permisului de port arma, iar persoanele juridice in baza unei autorizatii, conform L. nr.295/2005. Armele neletale sunt detinute de persoane fizice si juridice in baza unei notificarii sau inregistrari la politie.

Pentru ca o persoana fizica sa detina o arma letala, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba 18 ani impliniti, sa dovedeasca necesitatea procurarii armei, sa nu fi fost condamnata la o pedeapsa privativa de libertate mai mare de un an de zile, pentru o infractiune comisa cu intentie, sa nu fie invinuit sau inculpat, sa fie apt psihologic, sa nu prezinte pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala si sa fi absolvit un curs teoretic si practic in domeniul folosirii armelor de foc. De asemenea, legea mai prevede ca persoana care cere eliberarea unui permis de port arma, sa nu fi savarsit o fapta pentru care legea prevede ridicarea dreptului de purtare a unei arme si sa nu fi pierdut anterior o arma letala.

Cererea de eliberare a autorizatiei se depune la sediul IPJ Bistrita-Nasaud, urmand a fi solutionata in termen de 45 de zile. Solutia se comunica in scris, daca rezultatul este negativ, aceasta este supusa controlului judecatoresc, potrivit Legii Contenciosului Administrativ 29/1990 si poate fi atacata in termen de 15 zile.

Ulterior se emite documentul intitulat « Cartea de identitate a armei », la armele letale, iar la armele neletale, « Certificatul de detinator ». Pentru cei care calatoresc in afara granitelor tarii cu arma, se emite si « pasaportul » european pentru arme de foc.

La nivelul judetului, institutia care se ocupa cu gestionarea si evidenta armelor, letale si neletale este politia, respectiv, Biroul Arme, Explozivi si Substante Toxice. La ora actuala, in judet exista circa 890 de detinatori de arme, dintre care circa 300 sunt detinatori de arme neletale. Ceilalti sunt detinatori de arme letale, cu glont si cu alice, in acest grup intrand vanatori si padurarii.

In categoria detinatorilor de arme letale mai intra si cei care detin arme de aparare si paza, demnitari, magistrati, diplomati, militarii si politistii, persoane ce indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii publice, dar numai in perioada in care au aceasta calitate.

Atunci cand situatia o impune, aici intra si persoanele incluse in programul de protectie a martorilor care primesc dreptul de a folosi o arma letala. Trebuie sa mentionam, ca politistii de la « Arme » nu se ocupa numai de evidenta si gestionarea acestora. Una din principalele lor preocupari este depistare celor care detin arme letale, dar si neletale ilegal.

Si, din pacate, exista persoane care detin asemenea gen de arme. Sunt de notorietate cazurile rezolvate de cei de la « Arme » cu privire la detinatorii de arme confectionate artizanal. Aceste persoane au fost depistate mai ales in zona de munte a judetului, in special pe Valea Bargaului si a Ilvelor.

Majoritatea acestor persoane si-au confectionat arme pentru branconaj pe care detinatorii le pastreaza ascunse prin scorburi sau in salasele de pe terenurile de la munte. Confectionarea acestora s-a facut artizanal, teava si mecanismul de dare a focului la un strung in diferite ateliere sau fabrici, iar patul de cel care detinea arma.

Nu de putine ori au fost descoperite si arme cu glont, de razboi, ramase de la ultima conflagratie mondiala si aceste arme erau folosite tot in scop de braconaj.

Inca la nivelul judetului Bistrita-Nasaud nu au fost cazuri in care persoane care detin arme letale, ilegal sau legal, sa le foloseasca in scopul unor reglari de conturi, eliminarea fizica a unor adversari, amenintari cu folosirea acestora.

Provocarea pentru politistii abia acuma vine, liberalizarea completa a frontierelor in cadrul UE, internationalizarea fenomenului « Crima Organizata », aparitia gruparilor specializate pe comiterea unor genuri de infractiuni, va duce la o adevarata explozie a armelor letale, cu glont, detinute in mod ilegal. si cu certitudine acestea vor fi folosite.

Cei care gestioneaza aceasta problema sunt constienti de faptul ca si pana acuma in judet au fost introduse ilegal arme letale, cu glont, in special pe filiere care vin din R.Moldova, iar masurile care se iau trebuie sa duca le limitarea acestui trafic cu armament, iar cele care au fost introduse sa fie depistate.Viata a demonstrat ca uneori si omul cu arma, pe care o detine in legal poate constitui un pericol pentru cei din jur, nemaivorbind de pericolul pe care il reprezinta omul cu arma, pe care o detine ilegal.