Mai ieftin decit o asigurare privata de sanatate

O data cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, clujenii vor putea calatori in statele comunitare fara grija asigurarilor de sanatate.

Pentru a beneficia de ingrijiri medicale, in caz de nevoie, clujenii care intentioneaza sa calatoreasca in spatiul comunitar vor trebui sa solicite Casei de Asigurari de Sanatate la care sint inscrisi eliberarea Cardului European de Asigurat (EHIC) si sa achite contravaloarea documentului. Potrivit directorului general al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj, dr.

Mircea Morosan, Cardul European de Asigurat nu va costa mai mult de 2 dolari. „Cei care au acest card nu vor mai avea nevoie sa plateasca alte asigurari medicale pentru calatorie", a precizat dr. Mircea Morosan.

Cardul va avea o valabilitate de 6 luni si va putea fi folosit numai in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru dovedirea calitatii de asigurat in Romania.

Cardul va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la o gama mai larga de tratamente decit cele strict de urgenta, fara sa mai fie necesara incheierea unei asigurari private scumpe de sanatate in acest scop.

Totusi, facilitatea ce va fi pusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate la dispozitia asiguratilor, in conformitate cu directivele Comisiei Europene, nu va acoperi si tratamentul in strainatate al afectiunilor pre-existente calatoriei respective, ci numai al problemelor de sanatate care apar in timpul sejurului.

Cardurile clujenilor, confectionate la Sibiu

La ora actuala, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se afla in faza de pregatire pentru eliberarea Cardului European de Asigurat. Livrarea acestor documente catre asigurati va incepe imediat dupa data de 1 ianuarie 2007. Solicitantii vor primi cardul, prin curier, la adresa indicata de ei, in termen de 7 zile lucratoare de la data solicitarii.

In cazul in care beneficiarii nu sint gasiti la domiciliu, vor putea ridica ulterior documentul de la sediul Casei teritoriale de asigurari de sanatate la care sint inscrisi. Potrivit directorului CAS Cluj, teoretic, fiecare casa de asigurari de sanatate ar trebui sa poata emite cardurile necesare, insa pentru inceput vor exista doar doua sau trei centre care le vor confectiona.

"Intr-o prima faza, noi vom primi cererile, insa le vom trimite la Sibiu, unde va fi unul dintre centrele care vor confectiona cardurile", a declarat dr. Mircea Morosan.

Aceste carduri vor fi emise doar pentru platitorii de asigurari de sanatate.

Tratament pe bani in unele cazuri

Tratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sint gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate sau invers.

Spre exemplu, in Germania, asiguratii achita o co-plata de 10 euro pe zi de spitalizare pentru primele 20 de zile de spitalizare din fiecare an calendaristic. Reciproc, si cetatenii altor state comunitare detinatori ai Cardului European de Asigurat vor beneficia de tratamente in aceleasi conditii ca si asiguratii romani daca vor avea probleme de sanatate in timpul calatoriei in tara noastra.