Iarna nu inseamna doar bucuria sarbatorilor, ci si responsabilitate pentru autoritatile locale. Ca in fiecare sfirsit de an, prefectul Ion Ariton si Gheorghe Dicu, vicepresedintele Consiliului Judetean, au participat la videoconferinta cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cabinetul sau, ca sa afle inca o data ce au de facut atunci cind "nu-i ca vara".

Pregatirile pentru sarbatori si verificarile sistemelor de observare si avertizare in caz de inrautatire a vremii au fost principalele subiecte ale discutiei.

Conferinta cu prefectii

Jumatatea lunii decembrie este momentul in care autoritatile sibiene incep sa se preocupe de venirea iernii. Desi vremea este inca frumoasa, ninsorile se apropie, iar activitatea nu trebuie sa aiba de suferit, le-a atras atentia tuturor autoritatilor locale primul ministru Calin Popescu Tariceanu.

Joi, seful Executivului a organizat o videoconferinta cu prefectii, presedintii consiliilor judetene si primarii municipiilor resedinta de judet, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor.

Din partea judetului Sibiu, au luat parte Marin Craciun si Rodica Tirlea, membrii

Colegiului Prefectural si Gheorghe Dicu, vicepresediuntele CJ Sibiu.

In alerta

Tariceanu i-a avertizat pe reprezentantii administratiei locale sa nu neglijeze pregatirile pentru ca activitatea in toate domeniile sa se desfasoare in conditii normale.

"S-a dispus autoritatilor locale sa monitorizeze permanent situatia meteo pentru ca in cazul inrautatirii accelerate si accentuate a conditiilor meteorologice sa se poata actiona in timp real", a anuntat Dorin Teodorescu, purtatorul de cuvint al Institutiei Prefectului judetului Sibiu.

Comitetului judetean pentru situatii de urgenta i s-a cerut sa revada planurile operative de interventie, pentru asigurarea cu personal suficient si echipamentele necesare.

Informare eficienta

Autoritatile urmeaza sa constituie echipele de raspuns in caz de urgenta, in toate institutiile, si sa perfectioneze sistemele de informare, ca sa coopereze cit mai eficient.

"Vom trece la verificarea sistemului de observare, masurare, inregistrare si transmitere a datelor, in scopul avertizarii, alarmarii si aplicarii masurilor corespunzatoare in timp util, de la nivel judetean pina la nivel local (sate, catune) pentru informarea corecta si oportuna a cetatenilor comunitatilor", a dat asigurari Dorin Teodorescu.

Gata de festivitati

Nu mai putin important, institutiilor li s-a cerut sa prezinte activitatile prin care vor marca sarbatorile de iarna, si momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in noaptea de Revelion. „Structurile Ministerului Administratiei si Internelor vor lua masuri pentru asigurarea unui climat corespunzator de ordine si siguranta publica pe intreg teritoriul national", a mai spus Teodorescu.

Supravegherea taierilor de arbori si a vinzarii materialelor pirotehnice, interventia rapida in caz de urgenta si masurile de fluidizare a traficului intern si la frontiere sint aspectele pe care vor trebui sa le aiba in vedere autoritatile, in urmatoarele saptamini.