Marile trusturi de presa incearca sa isi consolideze pozitia in Transilvania. Ultimul an a adus o adevarata explozie de noi posturi de radio si de televiziune. Intre timp, s-a ascutit lupta dintre concernele media pentru ultimele licente de emisie disponibile in marile orase.

Potrivit inspectrului-sef al Inspectoratului General de Comunicatii si Tehnologia Informatiei din Cluj, Horatiu Ciocarlie, in cele zece judete din Transilvania aflate in competenta institutiei, anul acesta au fost autorizate sa emita mai mult de 40 de noi statii de televiziune. De asemenea, au fost autorizate peste 50 de noi studiouri de radio.

Marile grupuri media incearca sa prinda cat mai multe licente in marile orase. Pana la trecerea la standardul digital de emisie, programata pentru anul 2012, in multe orase nu vor mai fi licente disponibile. Cluj-Napoca este un caz emblematic in acest sens. In oras emit deja 19 posturi de radio. De asemenea, aici exista sase posturi de televiziune, dintre care trei studiouri sunt locale.

Doua dintre ele s-au afiliat unor retele nationale, iar alte trei sunt studiourile unor retele nationale.

Exista si birouri de corespondenti, care nu au, insa, emisie terestra, dar care pregatesc materiale pentru posturile nationale. Doua astfel de birouri lucreaza pentru televiziuni din Ungaria, iar unul va fi deschis de o televiziune de stiri romaneasca. Ultima moda in domeniul media audio-vizuala este specializarea.

Statiile se specializeaza

In ultimii ani, retelele religioase au luat un adevarat avant. Radio "Renasterea", postul de radio al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, si-a deschis, pe langa studioul din Cluj-Napoca, si unul in Bistrita.

Radio "Trinitas", detinut de Arhiepiscopia Ortodoxa din Iasi, a capatat putere de emisie in zone intinse din Transilvania, la fel ca si reteaua catolica Radio "Maria", care completeaza postul Mitropoliei Greco-Catolice, Radio "Unu" din Blaj.

In mediul protestant s-au inmultit posturile locale ale retelelor Radio "Vocea Evangheliei" si Radio "Micul Samaritean". Eparhia Reformata a Ardealului opereaza postul Radio "Agnus", care partajeaza aceeasi frecventa ca si Radio "Vocea Evangheliei". De asemenea, reteaua "Mix FM" a devenit radio de stiri, in cadrul eforturilor de specializare a acestor studiouri.

O alta tendinta interesanta este intrarea pe piata a radiourilor internationale. "BBC World Service" opereaza o frecventa locala in Timisoara, "Deustche Welle" are o frecventa in Sibiu, iar "Radio France Internationale" are o frecventa regionala in Cluj.

Un nou aspect al tendintei este si intrarea grupurilor media pe micile orase. In Ludus, de pilda, opereaza reteaua regionala Radio "Transilvania", precum si reteaua judeteana Radio "Son". In Huedin a obtinut licenta de emisie Radio "Fir", care opera doar in Dej si care a fost preluat recent de societatea care opereaza si frecventele din Cluj ale "Radio 21" si "Mix FM".

Exista retele de radio si de televiziune care au mai multe studiouri in acelasi judet. Radio "Son", cu frecvente in Targu-Mures, Sighisoara, Reghin, Sovata si Ludus este un exemplu. In judetul Cluj, "Pro TV" are studiouri locale in Cluj-Napoca si in Turda.

De asemenea, in capitala Ardealului, trustul "Media Pro" are frecvente locale de radio pentru "Pro FM" si "Pro FM Campus", precum una regionala pentru "Info Pro".

In paralel cu ascutirea competitiei pentru ultimele frecvente analogice disponibile, autoritatile vor sa liberalizeze piata secundara a frecventelor. Pana acum, o societate putea vinde o frecventa, dar cumparatorul trebuia sa preia in intregime drepturile si obligatiile vanzatorului.

De acum inainte, insa, conditiile se vor putea schimba, cu aprobarea prealabila a Inspectoratului General in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.