"Expo Transilvania" va fi obligata sa isi schimbe amplasamentul, dupa ce instanta a pus punct disputei dintre Consiliul Local Cluj-Napoca si institutie pentru dreptul de a folosi terenul de 5 hectare pe care este amplasat actualul spatiu expozitional.

Astfel, CL si Primaria, care au primit castig de cauza in Justitie, vor reface in viitorul apropiat licitatia de concesionare a parcelei respective in vederea construirii unui complex comercial de tip mall. Acesta se va afla la mai putin de doi kilometri de un alt mall, cel construit de "Iullius Group".

Conflictul dintre administratia locala si "Expo Transilvania" a izbucnit in 2005, cand, prin hotararea luata de Consiliul Local, de a concesiona terenul pentru constructia unui mall, complexul expozitional a ramas practic fara spatiu de functionare.

In aceeasi sedinta a CL au mai fost aprobate caietul de sarcini si instructiunile pentru organizarea si desfasurarea procedurii de concesionare prin licitatie publica deschisa a parcelelor in suprafata de 5 hectare, situate pe strada Aurel Vlaicu.

Pretul de pornire a licitatiei a fost stabilit la 50 de euro/mp, iar perioada de concesionare a terenului este de 49 ani. Dupa decizia alesilor, societatea "Expo Transilvania" a atacat hotararea Consiliului Local in instanta de contencios-administrativ, unde a reusit, in prima faza, anularea deciziei alesilor clujeni.

Pe 9 decembrie a avut loc ultima infatisare, la Tribunal, in procesul intentat de "Expo Transilvania" administratiei locale, judecatorii hotarand sa dea castig de cauza CL.

Licitatie anulata

La licitatia organizata in luna iulie au participat doua societati, "Nervia Center" din Cluj-Napoca si "Build Corp" din Iasi. Prima firma a oferit 101 euro/mp, iar cea de-a doua 60 euro/mp si o oferta alternativa de asociere in participatiune, prin care garanta anual o rata minima de profit de 65.000 de euro.

Ambele societati au avut, insa, probleme la documentatie. Certificatul de atestare fiscala al "Nervia Center" nu era curat, pe acesta existand inscrise restante de circa 10.000 de lei noi catre bugetul de stat, desi fusese infiintata abia in 2006. Pe de alta parte, "Build Corp" nu prezentase in original documentul de plata a garantiei de 250.000 de euro.

Mai mult, societatea "Nervia Center" prin patronul acesteia, Adam Ambrus, care este si reprezentantul grupului spaniol "Mondragon", avea legaturi cu viceprimarul din Cluj-Napoca, Boros Janos. Acesta din urma este asociat, indirect, in societatea "Eureka Media" SRL, la care este asociat si Adam Ambrus.

Mai precis, viceprimarul este asociat in "Group Eureka" SRL si membru in Asociatia "Eureka", ambele detinand parti sociale in "Eureka Media" SRL, unde Ambrus se numara printre asociati. Aceasta firma opereaza singurul post privat de radio cu emisie in limba maghiara din Cluj.

Licitatia a fost anulata in cele din urma, din cauza modificarilor legislative care impiedicau concesionari pe terenuri in litigiu.