Ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, a inmanat, ieri, directoarei Muzeului de Arta din Cluj-Napoca, Livia Dragoi, in cadrul unei ceremonii oficiale, un CEC in valoare de 30.000 de dolari, necesari refacerii fatadei vestice a cladirii. Banii fac parte din fondul anual ambasadorial pentru conservarea obiectivelor culturale.

"Cred cu tarie in investitii, fiind o cale de dezvoltare economica si democratica. Si nu ma refer doar la investitii in infrastructura sau in dezvoltarea economica a unor companii, ci si in acest gen de investitii, pentru dezvoltarea comunitatii. Este, de asemenea, foarte important sa investim in oameni, in educatie, sanatate, in servicii sociale si cultura.

Aceste investitii sunt foarte importante pentru sanatate unei societati, in special pentru societatea care incearca sa depa-seasca dificultatile mostenite din comunism", a spus, la randul sau, Nicholas Taubman.

Fondurile primite vor fi folosite pentru restaurarea galeriei superioare aflate deasupra intrarii in Muzeul de Arta, fostul palat guvernamental al familiei nobiliare Banffy. De asemenea, in proiectul de restaurare este inclusa si refacerea decoratiunilor heraldice, logia cu cele patru coloane si masivul blazon nobiliar al familiei Banffy, sculptat in piatra.

Firma care va reface fata vestica a constructiei este din Targu-Mures, iar termenul de finalizare a lucrarilor va fi undeva, in luna martie 2008.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Kerekes Sandor, institutia tutelara a Muzeului de Arta, a subliniat ca exista un proiect tehnic de refacere a intregului edificiu, monument istoric, iar cumulul total al cheltuielilor ajunge pana la 9 milioane de euro.