Inspectorii scolari din Bistrita-Nasaud se pregatesc sa se mute in noul sediu, unde intentioneaza sa isi continue activitatea incepand de anul viitor. Cladirea a costat 17 miliarde lei vechi si ar fi trebuit sa fie finalizata in urma cu doi ani.

Nenumaratele defecte comise de firma constructoare "Matcon" SA si lucrarile de proasta calitate care l-au facut celebru pe miliardarul Vasile Corutiu, au intarziat, insa, nepermis de mult finalizarea proiectului.

Chiar si acum, in ceasul al treisprezecelea, receptia lucrarilor s-a facut cu un proces-verbal aditional prin care societatea de constructii a primit termene pentru remedierea ultimelor neajunsuri.

In Bistrita-Nasaud, textul cu care autoritatile inchid gura electoratului atunci cand nu reusesc sa isi tina promisiunile din campaniile electorale este "nu sunt fonduri". Istoria ultimilor ani a demonstrat, insa, ca si atunci cand "au cu ce", reprezentantii statului in teritoriu nu au cu cine.

Acesta a fost, se pare, cazul si la constructia noului sediu al Inspectoratului Scoar Judetean, in care s-au "pompat" pe putin 17 miliarde de lei vechi.

Desi ar fi trebuit sa fie gata in urma cu mai bine de doi ani, receptia la noul imobil s-a facut doar la sfarsitul saptamanii trecute, si chiar si atunci cu nemultumiri din partea beneficiarului.

Istoria unei nasteri chinuitoare

Locuinte ANL, institutii publice, sali de sport sau scoli din judet pe bani publici - toate au fost construite de omul de afaceri Vasile Corutiu, si mai peste tot s-au iscat probleme. Lucrarile la sediul ISJ, situat pe strada 1 Decembrie, nu au constituit nici ele o exceptie.

Seful interimar al institutiei, Horatiu Catalano, si-a pus, nu o data, mainile in cap, in timpul vizitelor de verificare la noua constructie pentru a verifica stadiul lucrarii.

Nereguli a semnalat de-a lungul timpului si defunctul fost inspector general scolar Mihai Cazacu, care a si refuzat, in unele situatii, sa semneze devizele pentru ca omul de afaceri Vasile Corutiu sa poata incasa banii de la Ministerul Educatiei.

Proiectul pentru constructia noului sediu al Inspectoratului Scolar dateaza inca de pe vremea Conventiei Democrate. Sau mai precis din anul 1996, cand valoarea initiala a acestuia se ridica la circa 26 de miliarde lei vechi. Pana acum, constructia a "inghitit" 17 miliarde lei vechi, plus 850.000.000 de lei vechi pentru mobilier.

Desi suma acordata pentru realizarea lucrarii este destul de mare, placile de gresie s-au desprins la numai cateva zile de la montare, parchetul a facut valuri, in garaj nu se putea intra, iar acoperisul a suferit si el transformari radicale (a se citi remedieri, intrucat constructorul a folosit o tigla de o calitate inferioara celei impuse prin contract).

Patronul "Matcon" SA trebuia sa predea constructia la cheie in luna octombrie 2005, insa abia saptamana trecuta s-a facut receptia cladirii.

Potrivit sefului interimar al ISJ, Horatiu Catalano, desi s-a semnat actul de receptie, constructorului i s-a pus in vedere si i s-a dat termen pentru a scoate apa din beciul institutiei, care este insalubru, si pentru a monta doua porti, din care una este chiar cea de acces in curtea cladirii.