Un nou episod din "razboiul" dintre Consiliul Judetean Alba si Prefectura se deruleaza in aceasta perioada, cand ambele institutii isi prezinta bilanturile de activitate pentru anul 2006.

Scandalul a fost declansat de presedintele CJ, Ion Dumitrel (PD), care a atacat dur Prefectura, respectiv pe prefectul Cosmin Covaciu, care a fost nevoit sa renunte la calitatea de membru PNL, cand institutia a fost depolitizata.

"Institutia Prefectului nu mai reprezinta nimic pentru judet. Singura preocupare a acesteia a fost aceea de a pune talpa proiectelor Consiliului Judetean si ale altor autoritati administrative. Nu vor avea nimic de spus pentru ca nu au facut nimic pentru judet in 2006", a afirmat Dumitrel in cadrul unei conferinte de presa in care au fost prezentate realizarile Directiei Tehnice a CJ.

El a oferit, ulterior, si un exemplu concret care reflecta pozitia Prefecturii fata de proiectele administratiei judetene.

Este vorba despre incercarea de a impiedica infiintarea muzeului etnografic de la Jidvei. Presedintele CJ a spus ca prefectul Covaciu nu a vrut sa semneze hotararea Consiliului Local Jidvei de infiintare a institutiei de cultura pe motiv ca are nevoie de avizul autoritatilor centrale.

Acest gest este considerat, insa, de Dumitrel drept un afront adus mai ales angajatilor si specialistilor din cadrul CJ care au lucrat la intocmirea proiectului cultural-turistic ce presupune infiintarea unui muzeu etnografic sau a unei colectii etnografice cel putin in fiecare comuna din judet.

Covaciu contraataca

In replica, prefectul Cosmin Covaciu nu s-a aratat deranjat de acuzatiile lui Ion Dumitrel. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a apreciat gestul presedintelui CJ ca avand tenta politica. "Este pur si simplu o chestiune politica de a ataca pe toata lumea si disperarea de a iesi in evidenta. Nu ne surprinde si nu ne afecteaza. Cred ca a primit ordin din partea cuiva.

Vom continua colaborarea cu Consiliul Judetean pentru ca astfel de acuzatii nu pot fi facute in numele acestei institutii. Vom adresa o intrebare Consiliului Judetean pentru a vedea in ce calitate lanseaza Dumitrel aceste acuzatii", a spus Covaciu.

Totodata, seful Institutiei Prefectului a adaugat ca nu a incercat deloc sa impiedice infiintarea muzeului din Jidvei, la care se refera presedintele CJ. "Am considerat, dimpotriva, ca infiintarea unor astfel de muzee este un lucru bun pentru comunitatile lo-cale. Aceasta, in conditiile in care nu peste tot s-a respectat legea.

Fiecare muzeu avea nevoie de autorizatie de functionare si de aviz pentru schimbarea de destinatie a spatiului, lucruri care nu s-au realizat", a mai afirmat Covaciu.

Relatiile dintre cei doi par, in acest moment, ireconciliabile. Disensiunile lor se suprapun peste cele existente, la nivel judetean, intre PD si PNL. Si asta, avand in vedere ca Dumitrel este presedinte executiv al PD Alba, in timp ce Covaciu a fost, pana sa devina inalt functionar public, vicepresedinte al filialei PNL.