Prof. univ. dr. Benedek Imre, seful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta, a cerut ieri anchetarea managerului Lucian Baila si a echipei sale de catre Autoritatea pentru Sanatate Publica pentru "greseala grosolana" de duminica, cand un stent nu a putut fi folosit la o interventie la un bolnav care a suferit un infarct miocardic pentru ca era inchis in magazia spitalului.

Lucian Baila se apara, spunand ca Benedek ca ar fi trebuit sa ceara dispozitivul. Dr. Silviu Morariu, seful ASP, a precizat pentru Zi de Zi ca ieri (n.red. luni) s-a constituit o comisie pentru a investiga cele intamplate.

Scandalul provocat de imposibilitatea echipei medicale din cadrul Clinicii de Cardiologie, condusa de prof. univ. dr. Benedek Imre, de a utiliza duminica un stent la o interventie la un bolnav din Brasov care suferise un infarct miocardic pentru ca era inchis in magazia Spitalului Clinic de Urgenta a luat ieri amploare.

Dr. Benedek a acuzat ieri conducerea Spitalului, in frunte cu managerul Lucian Baila, ca a facut o "greseala grosolana" si ca, din orgoliu, au introdus o forma birocratica prin care dispozitivele medicale ajung in clinica.

Mai mult, Benedek a acuzat ca de doua saptamani, de cand a fost introdus acest sistem, cu toate ca a discutat cu managerul Lucian Baila ca acesta nu se va schimba, nu a fost instiintat prin vreo adresa ca traseul dispozitivelor medicale va fi schimbat. Pana acum, dupa cum a aratat Benedek, acestea erau receptionate la magazia spitalului, dupa care erau aduse imediat in clinica pentru a putea fi utilizate cand aveau nevoie.

"Greseala este ca nu a circulat conform reglementarilor Ministerului Sanatatii. Aceasta este vina totala si am cerut anchetarea tuturor celor care au facut aceasta grosolana greseala.

Noi avem un renume bun in Europa cat si in tarile invecinate cat si in America, si nu voi permite ca cineva prin nepricepere de incepator sa iasa la rampa si sa spuna ca sunt eu vinovat cand vina ii apartine dansului, cand sanctiunile vor cadea pe capul lui. Poate omul se formeaza, se linisteste, isi pune deoparte orgoliile si lucreaza pentru interesul general si interesul bolnavului", a declarat Benedek.

De asemenea, Benedek a negat ca nu a cerut ajutorul nimanui, punand la dispozitie diagnosticul pus de dr. Remus Mitre, de la Institutul pentru Transplant si Chirurghie Interventionala, si faptul ca i-a solicitat acel stent, doar ca dr. Mitre nu a gasit dispozitivul la institut. Benedek a sustinut ieri ca l-a sunat pe dr. Baila, managerul Spitalului, si chiar pe ministrul Borbely in speranta ca acestuia Baila ii va raspunde si va obtine acel instrument.

Prof. univ. dr. Benedek a declarat ca a chemat presa pentru ca au aparut minciuni ca ar fi fost reclamat de catre apartinatori, cand de fapt acestia i-au multumit, ca nu l-ar fi consultat etc.

"Consider ca echipa noastra, fara plata, conform juramantului lui Hipocrate, din timpul nostru liber, a venit, a incercat sa salveze un bolnav pe care probabil nu il puteam salva, pentru ca asa zice rezultatul autopsiei. Am semnalat presei pentru ca sa ne ajutati ca asemenea lucruri sa nu se mai intample. Stentul trebuia sa fie aici la noi", a acuzat Benedek orgoliul conducerii spitalului.

Mai mult, medicul a aratat presei ieri o stiva de stenturi primite cu o zi inainte care nu a mai fost adusa prin procedura invocata de Baila. "Luni dimineata, ne-au adus atatea - a explicat Benedek - si nu de la magazie, ci direct distribuitorul, asa cum a functionat timp de sase ani. Am ridicat aceasta problema pentru ca eu am comandat si stiam cat de important este ca macar unul din acestea sa avem, pe care apoi il resterilizezi, si stiam ca este aici.

Cand am comandat si stiam ca a venit joi, ca este aici si l-am cerut, mi s-a spus ca nu il avem, am crezut ca este in magazia clinicii, iar o colega mi-a spus ca nu este in magazia noastra, ci in cea a spitalului".

Concluzionand, Benedek a sustinut ca ceea ce s-a intamplat este "consecinta unei decizii administrative" care nu i-a fost adusa la cunostinta, motiv pentru care cere "anchetarea administratiei, anchetarea si constatarea deficientelor grosolane, grave facute in acest caz. Vina este in totalitate a reinventatorilor rotilor. ...Am cerut anchetarea lui Baila si a conducerii spitalului de catre Autoritatea de Sanatate Publica".

Apararea lui Baila

Lucian Baila a incercat sa contracareze acuzele aduse de prof. univ. dr. Benedek, sustinand ca a demarat o ancheta, iar "dansul va trebui sa raspunda intrebarilor noastre".

Baila a precizat ca nu este nevoie de o adresa scrisa prin care sa fie anuntat modul de circulare al dispozitivelor medicale, pentru ca acest lucru ar fi stabilit prin lege. "Asa am functionat, doar la dansul nu. Nu am considerat necesar sa ii trimit o adresa scrisa pentru ca era ceva legal, am instiintat asistenta sefa, firmele de la care se aprovizioneaza", a precizat Baila.

De asemenea cu toate ca este doar medic anestezist si l-a acuzat pe Benedek ca se pricepe la medicina, politica, contabilitate, si managerul spitalului a cazut in acelasi pacat, dandu-si cu parerea daca dr. Mitre era sau nu competent sa se pronunte in cazul pacientului din Brasov.

Legat de magazia incuiata, Baila a declarat ca nicaieri in lume acestea nu sunt deschise in weeek-end si ca Benedek ar fi trebuit sa-si anticipeze necesitatile. "Ca sef de sectie trebuie sa iti anticipezi necesitatile, daca stii ca au venit in magazie, de ce nu le ceri? Noi avem obligatia sa ii informam", s-a aparat Baila.

Interesant este ca Benedek a sustinut ca are nevoie de acele dispozitive, chiar le-a comandat, doar ca nu au ajuns din cauze birocratice, dupa inregistrarea in inventar, in clinica.

Baila a sugerat si un lucru mult mai grav ca Benedek ar folosi aceste stenturi in propriul interes: "Nu stiu ce doreste domnul Benedek, doreste ca probabil aceste materiale sa vina direct in clinica, dar va atrag atentia ca aici nu este un spital privat", cu toate ca Benedek nu a solicitat acest lucru.

Asupra acestui caz vom reveni, cum principalii actori continua sa isi raspunda prin intermediul presei si sa nu asculte solicitarea directorului executiv al ASP, Silviu Morariu, de a astepta rezultatele anchetei demarate luni in acest caz.

"Apartinatorii bolnavului nu ne-au reclamat, ne-au multumit pentru cat ne-am zbatut, nu cred ca altundeva ar fi putut sa fie facut mai mult. Ba mai mult, a aparut aceasta minciuna ca noi nu am apelat la ajutorul altora", prof. univ. dr. Benedek Imre

"Domnul Mitre este chirurg cardiovascular, domnul dr. Benedek este cardiolog, sunt lucruri diferite, interventia pe care o practica dansul nu se numeste niciunde in lume operatie, dansul nu si-a chemat persoana potrivita, pentru ca domnul dr. Mitre si-a spus o parere de chirurg, iar in ceea ce priveste, daca aveau sau nu aveau dispozitivul, va invit sa-l intrebati pe domnul profesor Deac si pe doamna director Suciu, care va pot da relatii", a sustinut Baila.

"Pacientul a venit in stare foarte grava, un pacient de 79 de ani, cu toate trei vasele stenozate. Pacientul a fost rezolvat si tratat cu succes in urma cu doua saptamani, a venit duminica cu un infarct miocardic foarte mare, cuprinzand aproape toata partea contractila a ventriculului stang.

La ora cand s-a pus diagnosticul la Brasov, toata echipa era aici si am asteptat sa il trimita cu salvarea. Au fost sase oameni care au venit de acasa, din timpul lor liber, pentru ca noi nu avem linie de garda, sub nici o forma. S-a stat in sala cu acest bolnav de la ora 14 fara cinci pana la 19.10, avand la dispozitie tot ceea ce inseamna posibilitatea de a salva acest bolnav.

Din pacate, aceasta infundare a coronarei inaintea stenturilor, pentru care ne-ar fi trebuit acest balon subtire a fost cauza pentru care nu am reusit sa desfundam aceste coronare.

A fost o munca de sase ore intr-o sala in care lucram in conditii de radiatii. In mare parte, nici unul dintre noi nefiind retribuit cu sporuri conform orelor pe care le lucram acolo. Si in conditia in care a fost munca acestor oameni, in frunte cu domnul profesor care a luptat pentru acest bolnav timp de sase ore, sa se spuna in presa ca noi am fost de vina este exagerat.

Din punctul meu de vedere s-a facut tot ce s-a facut pentru pacient, rezultatul necropsiei a aratat ca era o afectare aterosclerotica generalizata. Regretul nostru este ca nu am avut acest balon ca am fi incercat si aceasta solutie pentru a desfunda artera", dr. Monica Chitu

"Eu l-am contactat prima data pe dr. Baila, era la ora 17.54, dar dumnealui nu ne-a raspuns. A venit in spital la 20.30 cand pacientul era deja decedat", dr. Kozma Gabriela, medic rezident

"Eu am fost la ATI sa solicit asistenta, medicul de garda (n.red. d-na dr. Ciobanu) mi-a spus ca este de datoria SMURD sa intubeze un bolnav care a facut stop respirator in sala de laborator angiologie ...

Eu am fost solicitata disperat de apartinatorii bolnavului, l-am sunat pe domnul profesor care a raspuns imediat solicitarii, bolnavul a fost transportat din Brasov, la ora doua fara zece, eu personal l-am preluat din salvare, l-am adus imediat in sala, s-a efectuat coronografia, de atunci a inceput o lupta supraomeneasca si este revoltator ca un om si echipa sa care vin de acasa in ziua lor libera si lupta pentru acel pacient sa fie acuzati ca la Targu Mures a fost omorat un brasovean", dr. Torok Reka, medic specialist

"Ieri am constituit o comisie de ancheta. Ne-am autosesizat in urma materialelor aparute in presa, iar ieri seara am avut discutii preliminare atat cu profesorul Benedek si cu dr. Baila, i-am rugat sa nu mai iasa cu comentarii in presa pana nu se finalizeaza ancheta, dar se pare ca nu m-au ascultat, cu toate ca azi dimineata le-am trimis si o nota scrisa. Nu face bine nimanui acest conflict.

Avem nevoie si de date tehnice de specialitate pentru a stabili daca pacientul a decedat din cauza lipsei instrumentului sau este vorba doar de o deficienta administrativa. Pe noi ne intereseaza remedierea si preintampinarea unor asemenea situatii", Silviu Morariu, director executiv ASP