BEI a aprobat pentru judetul Sibiu 40 de milioane de euro, pentru finantarea partiala a proiectului de extindere si reabilitare a aeroportului din Sibiu. Pe linga BEI, proiectul va fi finantat de Consiliul Judetean, Primaria Sibiu si Guvernul Romaniei.

Credit pe 20 de ani

Consiliul Judetean Sibiu a primit din partea BEI un credit de 40 de milioane de euro, rambursabil in 20 de ani, pentru finantarea lucrarilor de modernizare a Aeroportului Sibiu. Creditul are o perioada de gratie de 5 ani si va fi returnat in parti egale de Consiliul Judetean si Consiliul Local Sibiu.

Costul total al proiectului este estimat la 67,57 milioane de euro. Programul de modernizare al aeroportului include construirea unui nou terminal de pasageri, prelungirea pistei, precum si extinderea si modernizarea parcarii, a sistemului de iluminare si a turnului de control.

Aeroport modern

Realizarea proiectului va determina cresterea sigurantei de utilizare a aeroportului si a confortului pasagerilor, iar principalul beneficiu se refera la economii de timp pentru pasageri. Dupa finalizarea lucrarilor, aeroportul va putea oferi conditii optime de aterizare unor aeronave cu capacitate mare de transport si intr-un ritm mult mai intens decit cel actual.

Se asteapta ca, la darea in folosinta, aeroportul sa asigure conditii pentru primirea si plecarea a 800.000 de pasageri pe an. Proiectul a primit aprobarile Agentiei pentru Protectia Mediului din Sibiu, aeroportul urmind sa fie construit la ultimele standarde ale Uniunii Europene si ale Autoritatii Aeronautice Romane.

Inainte de termen

Aerogara proiectata va fi de peste 5.000 de metri patrati si va putea adaposti 300 de pasageri pe ora, iar pista va fi prelungita cu peste un kilometru inspre localitatea Cristian. In urma eforturilor depuse de constructori, lucrarile se desfasoara in paralel cu operatiunile aeroportuare, aeroportul fiind deschis in permanenta.

"Cu sprijinul Consiliului Judetean si al Primariei Sibiu, speram ca lucrarile vor fi finalizate inainte de termenul fixat. Deja firmele constructoare au promis, cel putin la calea de rulare, ca vor mari programul de munca pentru asigurarea frontului necesar lucrarilor efective care se vor desfasura in primavara.

In prezent, lucrarile sint inaintate fata de grafic si speram ca terminalul sa fie dat in exploatare la inceputul anului 2007, pentru a putea prelua in conditii civilizate afluxul de calatori venit la manifestarile «Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007»", spune Augustin Sava, directorul general al aeroportului.