Consilierii locali clujeni, membri ai Partidului Conservator (PC), au obtinut marti, prin hotarare, un sediu pentru partid. Primaria le-a alocat 166 de metri patrati in centrul orasului, pe strada Memorandumului nr. 13, la fostul restaurant "Fetitele vieneze".

Cu toate ca, inainte de a primi acest spatiu, conseratorii amenintau sa se mute intr-un cort in mijlocul orasului, odata ce doleantele le-au fost respectate au fost singurii care au votat impotriva proiectului de HCL. Ei au invocat starea degradata a sediului, care este compus din sapte camere.

Cu toate acestea, adevaratul motiv pentru care nu vor sa accepte respectivul imobil pare sa fie faptul ca la acelasi numar se afla si sediul PRM, partidul din care majoritatea actualilor conservatori, in frunte cu deputatul Petru Calian, au dezertat dupa alegerile generale din 2004.

Calian a incercat sa dezerteze cu tot cu sediu

Tot de atunci dateaza si scandalul pe care noii conservatori il intretin pe tema sediului pentru partid. Odata cu trecerea in masa a membrilor PRM la PC, Calian a incercat sa preia si unul dintre sediile fostului partid.

Astfel, prin intermediul ex-presedintelui Organizatiei municipale de tineret a peremistilor, alesul local Mircea Petric, filiala PC a cerut Consiliului Local sa rezilieze contractul de inchiriere cu PRM si sa accepte transcrierea contractului in favoarea cabinetului parlamentar al deputatului Petru Calian.

Solicitarea a fost inclusa pe ordinea de zi a primei sedinte de Consiliu Local din anul 2006, insa a fost respinsa. Partidul Conservator avea un sediu, situat pe Bulevardul Eroilor, care era folosit la momentul cererii drept cabinet parlamentar de catre deputatul Gratiela Iordache - alta dezertoare, de data aceasta de la PC la PD.

Presedintele filialei conservatorilor, deputatul Petru Calian, a inchiriat la acel moment, in regim privat, un apartament pe strada Motilor, in care a mutat sediul organizatiei judetene a partidului.

Sute de familii fara casa

Ulterior, insa, parlamentarul a pornit o campanie de presiune asupra primarului orasului Cluj-Napoca, Emil Boc, conditionand respectarea pe plan local a protocolului de colaborarea dintre PC si Alianta "D.A.". Cand nici metoda aceasta nu a mai tinut, Calian a schimbat foaia si-a amenintat ca va muta sediul intr-un cort in mijlocul municipiului.

Acum, insa, cand Primaria le-a alocat un sediu, conservatorii fac nazuri ca nu le place nivelul amenajarior celor sapte camere din amplasamentul repartizat.

Trebuie subliniat, ca, in baza legii finantarii partidelor politice, "inchirierea de catre autoritatile locale a spatiilor destinate sediilor partidelor politice urmeaza regimul juridic prevazut pentru inchirierea spatiilor cu destinatie de locuinta".

Pe lista de asteptare a celor care au nevoie urgenta de un acoperis deasupra capului figureaza 560 de familii din oras. Dintre acestea doar 62 au primit o locuinta, in blocul de la Calea Floresti al Primariei. Restul asteapta finalizarea proiectelor locative ale administratiei locale.