Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud trage fara succes semnale de alarma cu privire la dezastrul ecologic ce s-ar putea produce din ianuarie 2007 in municipiul resedinta de judet.

Din doua rampe de deseuri monitorizate de Comisia Europeana, una are ca termen de inchidere sfarsitul anului 2006, iar cealalta polueaza de mai multi ani, cantitatea mare de gunoaie menajere depozitate deja aici riscand sa explodeze din cauza marilor acumulari subterane de biogaz.

Pana cand bistritenii isi vor goli tomberoanele in viitorului depozit ecologic al municipiului va mai trece cel putin un an, acesta avand termen de realizare in anul 2008. Intre timp insa, rampa de deseuri a SC "Urbana" SA trebuie sa fie inchisa pana la sfarsitul acestui an.

In schimb, va ramane in stare de functionare, dar periculoasa pentru mediu, rampa societatii de salubrizare "Codrisor" SRL, cu o reputatie, dar si o stare fizica dezastruoase.

Totusi, aceasta rampa are ca termen de inchidere abia anul 2009. Si pentru ca lucrurile sa fie cat se poate de complicate, SC "Urbana", pe punctul de a ramane fara rampa, are contract cu Primaria Bistrita pentru colectarea si depozitarea deseurilor menajere generate de municipiu.

Potrivit comisarului-sef al Garzii de Mediu, Gratian Morariu, autoritatile locale si judetene nu percep gravitatea situatiei. "O sa se inchida rampa de la "Urbana", lucru inevitabil caci Comisia Europeana e cu ochii pe noi. De bine de rau aceasta rampa are o capacitate mai mare si e mai ingrijita, insa va ramane cea a SC "Codrisor", unde efectiv nu se mai pot depozita gunoaie.

Eu nu-mi pot asuma acest risc. Asa ca din ianuarie o sa fim nevoiti sa exportam tonele de gunoi la Cluj", a declarat Morariu. El a adaugat ca institutia pe care o conduce a facut sesizari peste sesizari atat catre autoritatile judetene ca sa gaseasca o solutie, macar acum pe ultima suta de metri, cat si la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

20 de etaje de gunoaie

Depozitul SC "Codrisor" se afla in sud-vestul municipiului Bistrita si are o suprafata de depozitare de 0,8 hectare. In aceste conditii, rampa s-a dezvoltat pe inaltime, la ora actuala avand 20 de metri. Negestionarea corecta in timp a condus la acumularea de pungi de biogaz, situate la o adancime de 10-14 m.

Mai mult, autoaprinderile repetate, atat in adancime, cat si la suprafata, arderea mocnita in diferite puncte ale haldei polueaza frecvent prin fumul degajat. O alta problema este generata de instabilitatea haldei din cauza inaltimii mari si neasigurarii taluzului. Acest depozit are termenul de inchidere stabilit pentru anul 2009.

Pe de alta parte, rampa apartinand firmei "Urbana" este situata pe malul stang al raului Bistrita (acesta fiind de altfel unul dintre motivele pentru care s-a dispus inchiderea ei cat mai rapida), in imediata vecinatate a depozitului apartinand SC "Codrisor". Suprafata de depozitare este de 4,9 ha. Depozitul a fost gestionat relativ corect, avand o inaltime maxima de 7 m.

In zona actuala de depozitare inaltimea este de 4 m. Sunt prevazute drenari pentru eliberarea biogazului si nu au avut loc autoaprinderi. Totusi, din 30 decembrie rampa va fi inchisa.

Apel disperat al Garzii de Mediu

Potrivit comisarului-sef Gratian Morariu, SC "Codrisor" SRL raporta, la finele anului 2005, o capacitate disponibila de depozitare de 260.000 metri cubi, insa depozitul firmei nu este considerat o alternativa viabila pentru depozitarea deseurilor municipale dupa inchiderea rampei apartinand SC Urbana SA.

Si asta, deoarece locul unde sunt depozitate gunoaiele reprezinta un adevarat pericol ecologic, existand in orice moment pericolul alunecarii haldei, eliberarii pungilor de biogaz si a aprinderii, ceea ce poate conduce la o poluare de proportii.

De asemenea, nu este o alternativa nici transportul deseurilor la alte depozite din judet, cum ar fi cele de la Beclean sau Nasaud din cauza situatiei acestor rampe (amplasarea ambelor depozite pe malul raului Somes si depasirea capacitatii de depozitare), precum si a distantei ce ar duce la majorarea tarifelor care nu vor putea fi suportate de populatie.

Singura alternativa viabila ar fi construirea depozitului ecologic din fonduri ISPA care se afla, insa, abia in faza de studiu de fezabilitate, cu termen de realizare in 2008.

Indiferenti la gunoaie

Sesizarile facute de comisarii de mediu au ramas inca fara apel. Acestia nu s-au limitat la a alerta autoritatile municipale si judetene cu privire la aparitia unei crize majore, ci i-au sesizat si pe parlamentari si ministerul de resort.

Raspunsurile intarzie insa, sa apara, astfel ca un dezastru se prefigureaza din ce in ce mai clar, cu atat mai mult cu cat mai sunt doar trei saptamani pana la data inchiderii acestui depozit, iar repeziciunea in a gasi si implementa solutii nu este o calitate a autoritatilor romane.