Centrul de afaceri va avea 12 000 mp. ENG va amenaja complexul prin renovarea cladirii care a apartinut Napochim. Compania Mazalubracha, parte a ENG International, se va ocupa de administrarea proiectului, care, potrivit investitorilor, va fi dezvoltat cu societati de constructie si proiectare din Cluj. Lucrarile vor incepe in aprilie 2007 si vor fi finalizate in octombrie-noiembrie 2007.

Cladirea va fi ridicata pe terenul fostei fabrici, de 3100 mp. Imobilul va avea o structura de parter, mezanin si cinci etaje si va include 3000 mp de spatii de birouri, 50 de apartamente si trei magazine. Ultimul etaj il vor ocupa un restaurant, o sala de fitness si o piscina, iar numarul locurilor de parcare va fi de 77.

Parcari supraetajate

Ca parte a solutiei pe care am identificat-o pentru parcari este aducerea unui sistem nou. Vom avea parcari supraetajate, a precizat Moshe Rachmut, reprezentantul operatiunilor grupului ENG International in Romania. Investitia, care include si terenul si cladirea achizitionate in urma cu un an si jumatate, va fi amortizata in trei ani.

Dezvoltatorii estimeaza ca acest centru va fi ocupat 90% pana la finalul anului viitor. Consiliul Local (CL) a aprobat, in 18 iulie, Planul Urbanistic Zonal pentru centru de afaceri si regulamentul aferent, cu beneficiar Mazalubracha, in scopul stabilirii conditiilor si reglementarilor urbanistice pentru reconversia functionala din zona industriala in centru de afaceri.

Un Plan Urbanistic de Detaliu a trecut de Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism, ceea ce inseamna ca, in urmatoarea sedinta a CL, va intra pe ordinea de zi si un proiect de hotarare.

12 proiecte imobiliare

In iunie, ENG International a anuntat ca va investi 200 de milioane de euro in urmatorii cinci ani, pentru dezvoltarea a 12 proiecte imobiliare, in Iasi si Cluj-Napoca. Suntem in negocieri pentru afaceri importante la Cluj in domeniul imobiliar, in apartamente si birouri.

Decizia de a investi in acest centru de afaceri a venit in urma unor studii de piata care au relevat ca municipiul duce lipsa de apartamente si birouri, a explica Rachmut. Una dintre companiile grupului a inceput, in iulie, in zona de vest a Iasiului, constructia unui ansamblu rezidential, cu o valoare de 25 de milioane de euro.

O alta investitie, tot la Iasi, este complexul Golden Gate, care va contine doua blocuri de locuinte, birouri si spatii comerciale, cu o suprafata construita totala de 50 000 mp.

Productie in aceeasi locatie

ENG International are afaceri in domeniul imobiliar, productia si distributia zaharului si incinerarea deseurilor in Statele Unite si Israel. Grupul a intrat pe piata romaneasca in 2003 si detine 20 de companii. Potrivit reprezentantilor Napochim, compania isi va desfasura activitatea in perioada urmatoare, in aceeasi locatie.

Deocamdata ne e bine aici, activitatea se desfasoara bine, mai avem spatii. Vanzarea s-a resimtit intr-o eficientizare a activitatii, a precizat directorul Napochim, Cornel Porumb. Societatea a avut, in 2005, o cifra de afaceri de 13,5 milioane de lei si un profit de un milion.

Anul acesta, in topul realizat de Camera de Comert si Industrie Cluj, Napochim s-a clasat pe locul trei in sectorul Industrie, la categoria intreprinderi mari, dupa Terapia si Farmec.

Birouri in asteptarea clientilor

Trei imobile de birouri de dimensiuni mari se afla in functiune la

Cluj: Maestro Business Center pe Bulevardul 21 Decembrie, Olimpia Business Center pe Dorobantilor si Cluj City Center. Dintre acestea, doar Maestro, primul imobil de birouri de clasa A, are un grad de ocupare de 90%. Pentru City Center, gradul de ocupare este de 40%, in vreme ce la Olimpia Business Center cifra nu depaseste 15%.

“Piata este in crestere si se asteapta intrarea la Cluj a unor companiilor puternice”, spune Doru Lupeanu, marketing manager al agentiei Grup de Lux.