21 de milioane de lei si esti asigurat!

Pentru a beneficia de asistenta medicala gratuita, angajatii trebuie sa faca dovada ca au contribuit la fondul asigurarilor sociale de sanatate timp de 5 ani. Potrivit directorului general al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj, dr. Mircea Morosan, asigurarile de sanatate pe 5 ani, cu penalitati cu tot, se ridica la 21 de milioane de lei vechi pentru o persoana.

Astfel, angajatii care au contribuit la fond mai putin de 5 ani vor trebui fie sa plateasca diferenta, fie sa plateasca asistenta medicala, daca nu este vorba de o urgenta medicala.

Mai mult, persoanele care se angajeaza acum si nu au urmat o facultate, anii de studiu fiind considerati ca ani de cotizatie, vor trebui sa plateasca asigurarile de sanatate pe 5 ani ca sa beneficieze de asistenta medicala gratuita.

"Este o masura dura, dar in Romania sint 4 milioane de contribuabili la fondul asigurarilor de sanatate si 22 de milioane de beneficiari ai serviciilor de sanatate“, a declarat dr. Mircea Morosan.

Initiativa legislativa de la Cluj

Dr. Mircea Morosan a propus in cadrul unei sedinte a Comisiei de Dialog Social desfasurata la Prefectura elaborarea unei initiative legislative care sa vina in sprijinul categoriilor sociale defavorizate. „Cind am facut propunerea m-am gindit la rromi, dar mai sint si alte categorii de persoane care nu vor putea sa plateasca cele 21 de milioane de lei intr-o singura transa.

Astfel, noi propunem ca aceste categorii de persoane sa plateasca cotizatia doar pentru sase luni sau un an, pentru a-i incuraja sa se asigure“, a declarat dr. Mircea Morosan.

In ceea ce ii priveste pe angajatii carora li s-a retinut contributa la fondul asigurarilor de sanatate, insa angajatorul nu a facut viramentele catre fond, acestora nu le ramine decit sa dea in judecata angajatorul pentru a-l obliga sa plateasca.

Aproape 170.000 de clujeni nu sint asigurati!

CAS Cluj a inceput verificarea calitatii de asigurat a clujenilor. Potrivit directorului general al CAS Cluj, din cei aproximativ 780.000 de clujeni, aproximativ 612.000 platesc asigurari sociale de sanatate. Din verificarile facute pina acum, dintre cei care platesc asigurarile, peste 480.000 de clujeni au toate actele „in regula“.

Astfel, aproape 170.000 de clujeni nu sint asigurati, respectiv nu au medic de familie si nu beneficiaza de asistenta medicala gratuita decit in cazul in care reprezinta o urgenta medicala.