Satenii din Mag s-au rasculat impotriva primarului orasului Saliste. Oamenii se opun dorintei primarului de a transforma o parte din Caminul Cultural in scoala. „Daca il strica de tot, nu mai avem unde face o nunta in sat, o inmormantare”, au rabufnit oamenii.

Primaria orasului a primit 300 de milioane de lei vechi pentru reabilitarea scolii si s-a decis in consiliul local schimbarea destinatiei unei parti a caminului. Pana la urma, oamenii au invins, caminul cultural va ramane doar pentru nunti si inmormantari.

Ieri, in jurul pranzului si pe un soare cu dinti, cateva zeci de sateni din Mag au iesit sa protesteze in fata cladirii Caminului cultural. Motivul? Primaria Saliste a inceput lucrarile la amenajarea noii aripi a cladirii scolii cu clasele I - IV din localitate. In fruntea protestatarilor se afla consilierul local, Viorel Moldovan. “Vor sa ne strice Caminul.

Daca il strica de tot nu mai avem unde face o nunta in sat, o inmormantare. Aici, unde vor sa faca ei scoala nici copii nu au unde se juca”, se plange Ion Macarie. Incet, lumea se aduna si incep toti sa-si spuna pasurile. “Vor sa faca veceu aici, in strada”, se plange alt satean. “O inmormantare nu avem unde o face. Iti moare un parinte, nu ai unde il duce. Animale suntem”, il sustine un altul.

"Caminul e pus strategic aici. Sunt doua cladiri disponibile in sat, sa faca acolo. E veche cooperativa disponibila, sunt vreo cinci, sase camere acolo”, explica consilierul Moldovan.

Mizerie si moloz

Oamenii intra in Caminul cultural si isi continua plangerile. Inauntru: dezastru. Lemne, fiare, scanduri aruncate, moloz, mizerie, frig. Pare total parasita, sau un santier dezafectat. “Io-s de 80 de ani si aici am stiut intotdeauna Caminul. E facuta din mosi-stramosi. E cladirea noastra, nu a primariei. Eu aici am facut scoala”, spune si Cornelia Tarcea, o alta localnica.

“O batut usa in cuie ca sa nu vedeti voi ce face aici si a stricat soba. Vedeti oamenilor ce marsavenii face?” striga Viorel Moldovan catre oameni. A fost fabrica de la Malaxa. Aveam 18 ani pe atunci si de acolo am adus piatra cu carul cu boi sa facem caminul”, isi aminteste printre fumuri de tigara Gheorghe Nechita.

Apare primarul

Dupa o tura a Caminului, oamenii isi continua plangerile iara afara, cand... surpriza! Pe ulita neasfaltata in sus urca Cielo-ul lui Teodor Dumitru Banciu, primarul din Saliste, urmat indeaproape de un Opel. Alaturi de el sunt alti consilieri. Nici nu coboara bine din masina ca e asaltat de acuze si plangeri. Lumea infierbantata face cerc in jurul lui. „Spuneti ce nemultumiri sunt.

Vorbeste domnul consilier si pe urma va raspund eu” raspunde primarul calm. „Spuneti cate poze mai vreti!” catre reporteri. Dialogul civilizat se transforma in mai putin de un minut in acuze, zbierate si tipete.

"Vi s-a reparat iluminatul? Da! Vrem sa modernizam si o sa aveti Caminul cum era”, incearca sa explice primarul mereu intrerupt de catre cineva care nu intelege sa taca. Dupa care e randul primarului sa ameninte si sa incerce sa se faca auzit. Intra in Camin. Ia cate o persoana deoparte sa-i explice si e iar intrerupt.

"Eu am 300 de miliona pe hotarare de Guvern pentru lucrari la scoala. Pentru o alta cladire nu imi ajung banii si daca nu ii folosesc pana la sfarsitul anului ii pierd. Am reparat acoperisul, apoi am luat-o in jos cu lucrarile.

Am dat ordin pentru usa termopan, aici ramane bucatarie, aici facem veceu pentru copii...” spune primarul, contrat de fiecare data, cand de consilierul Moldovan, cand de oameni.

Ramane cum am stabilit

Dupa mai bine de o jumatate de ora de certuri si neintelegeri, se ajunge la primul consens. Nu se mai face nimic. „Gata, il las asa cum e, daca asa il vreti. Va fac soba la loc si caminul asa ramane. Mesajul este ca la Mag nu se vrea modernizare”, spune primarul. „De zeci de ori v-am spus ca oamenii nu vor”, raspunde Moldovan.

"D-le Viorel, sa fii sanatos, ca nici dumneata nu vrei modernizare”, pareaza primarul care continua: „daca m-am apucat aici si nu ma lasati, ce sa va fac? Multumesc. La revedere”. Apoi se urca in Cielo, intoarce si pleaca, cu Opelul dupa el. Satenii raman in urma ceva mai racoriti. „O ramas ca face soba la loc si nu o sa faca nimica. E un porc de om”, spune o femeie catre alta.

"Sa faca la loc, asta e dorinta oamenilor”, ii raspunde cealalta. „Sa faca aicea atat cat poate. Banii vin, dar ei sunt directionati unde vrea el”, concluzioneaza Viorel Moldovan.