Imaginea inedita se afla pe coperta volumului „Evanghelia vagabonzilor“ de Brennan Maning, lansat de curind la Cluj de catre editura Aqua Forte.

Carte despre "boieria unui Dumnezeu bolnav de iubire“

Cartea "Evanghelia vagabonzilor“ spune ca "daca nu esti in stare sa-ti asumi conditia minimala de vagabond care nu are nimic de pierdut, insa are totul de primit, n-ai priceput nimic din crestinism“, rezuma editorul acesteia, Voicu Bojan, de la editura Aqua Forte.

"Cum ar spune Parintele Nicolae Steinhardt, la mijloc e boieria unui Dumnezeu bolnav de iubire care, aidoma tatalui fiului risipitor, alearga pentru a-i intimpina pe toti ratacitii, bolnavii, vagabonzii lumii asteia“, explica acesta. Proiectul realizarii unei asemenea fotografii pentru varianta romaneasca a cartii a fost gindit ca "un fel de omagiu discret adus autorului cartii“.

"Vedeam scena reluata, dar nu oricum, ci in compania unor oameni alesi si cu ajutorul unor prieteni minunati“, relateaza acesta.

"Toti voiau sa fie Iisus, nimeni sa fie Iuda“

Pentru realizarea "proiectului mai vast“ din care face parte si fotografia copertei, a fost inchiriata sala Auditorium Maximum, echipa, alcatuita si din multi voluntari, trudind ore in sir pentru realizarea "acestui proiect nebun“.

"Nu a fost deloc o joaca sa plimbi 12 oameni de la azil si inapoi in miez de noapte, sa le explici simbolistica gesticii din Cina lui Leonardo da Vinci. Nu a fost o gluma, a fost o seara magica, profunda, oamenii si-au luat rolurile cit se poate de in serios“, relateaza editorul.

Pentru alegerea celor 12 "apostoli de ocazie“, cum ii numeste editorul pe Ionas Alexa, Dorin Chifor, Ioan Faragau, Marius Faragau, Cosmin Lacatus, Neculai Todirascu, Martin Mueller, Otvos Zoltan, Kiraly Mihai, Ferko Paul, Varga Claudiu si Vitan Istvan, toti rezidenti ai Azilului de noapte „Ruchama“, a fost pus la cale un casting.

In mijlocul lor a stat in chip de Invatator artistul Erno Ciupe Bartha, fostul patron al localului clujean Music Pub. „Toata viata este un rol, numai trebuie sa joci bine, sa fii tu, sa fii autentic si sincer“, si-a rezumat acesta atitudinea fata de neobisnuitul proiect la care a luat parte. Dupa stabilirea rolurilor, realizatorii s-au pomenit intr-un alt impas: "La inceput toti voiau sa fie Iisus, apoi nimeni Iuda“.

Au priceput cum sta treaba, „in mare parte datorita lui Doru Pop de la Facultatea de Teatru si Televiziune, care le-a explicat fiecaruia in parte, cu rabdare, cine e si ce are de facut“.

O lectie de smerenie, pe cale sa ajunga documentar

Rezultatul intregii povesti a fost pentru cei 12 o adevarata surpriza. Nu credeau ca va iesi ceva, cu totii aratindu-se foarte bucurosi la primirea cite unei carti si a unei coperte. S-a filmat in total „cam 6-7 ore si cred ca avem destul material pentru un documentar interesant“. „Mie, personal, mi-au dat o lectie de smerenie pe care nu o voi uita niciodata.

Am fost impresionat de grija lor unul fata de celalalt, de sinceritatea, cooperarea si transparenta lor“, a marturisit pentru Monitorul de Cluj editorul Voicu Bojan.

Iisus pentru "apostolii de ocazie“

Despre alegerea lui Erno in rolul lui Isus, Voicu Bojan afirma ca era singurul pe care il vedea in acest rol. „Nu il stiam decit vag. L-am intilnit intr-o seara la Insomnia, am vorbit, i s-a parut OK ideea si a participat la sedinta foto cu pasiune si cu acel ceva foarte personal care e doar al lui. A fost omul cel mai nimerit pentru acest rol. Apostolii de ocazie l-au indragit pe loc.

A doua zi, m-au intrebat despre Erno: «Ce mai face Iisus?»“, a relatat editorul.