Comitetul Sindicat al societatii "Orser" din Oradea a decis sa dea in judecata patronatul care conduce fostele sere, dupa ce tot personalul a fost disponibilizat fara sa primeasca salarii compensatorii sau sa beneficieze de indemnizatia de somaj.

In acelasi timp, oamenii sustin ca, desi bunurile firmei au fost puse sub sechestru, conducerea a inceput sa vanda serele pe bucati, tocmai in mijlocul unei anchete penale demarate de DNA.

Pana la privatizarea, din anul 2002, a firmei, aceasta avea 15 ferme de productie, intinse pe cateva zeci de hectare, peste 1.600 de muncitori, iar in anii cu productie buna vindea intr-o singura zi aproape cat comercializeaza acum intr-un an. Dupa privatizare, societatea a fost preluata de Maria Schutz, cea care este proprietara si peste serele de la Codlea si Craiova.

La preluarea firmei oradene, femeia de afaceri s-a angajat sa faca o noua serie de investitii, insa acest lucru nu s-a mai intamplat. Totodata, cu fiecare an care a trecut vanzarile serelor a scazut, tot mai multi muncitori au fost dati afara, iar bunurile au inceput sa fie instrainatate, unitatea ajungand sa fie vanduta pe bucati.

Astfel s-a ajuns ca din cele 15 ferme ale "Orser" sa mai ramana doar sapte in picioare.

Sere vandute bucata cu bucata

"In iarna din 2003 s-au daramat sase sau sapte hectare de sere din cauza zapezii. Atunci au inceput sa taie si sa vanda tot ce se putea. Chiar la sugestia directorilor "Orser" s-a inceput demolarea pe alte 30 de hectare. Au fost taiate conductele, schelele, sticla de pe sera a fost toata sparta numai ca sa poata taia cat mai repede.

Toate lucrurile astea au fost facute cu muncitori adusi din alta parte de Maria Schutz, din Galati. Angajatii de aici au fost trimisi in somaj ca sa nu vada ce se intampla si unde sunt duse materialele respective", a declarat unul dintre sindicalistii din cadrul firmei.

Incepand cu luna septembrie, ultimii 400 de salariati ai serelor oradene au fost disponibilizati. O parte se afla deja in ultimele zile de preaviz. In societate vor ramane in jur de zece oameni, din care trei sunt directori, unul este liderul de sindicat, sefa de cadre secretare, contabila, juristul si mecanicul-sef.

Fostii angajati apeleaza la Justitie

Nici un muncitor disponibilizat pana acum nu a beneficiat, insa, de vreo plata compensatorie, desi ar fi trebuit sa beneficieze, conform contractului colectiv de munca. Mai mult, din cauza datoriilor pe care societatea le are la bugetul de stat, cei 400 de disponibilizati nu vor be-neficia de indemnizatie de somaj.

"Pana acum ne-am gandit ca, avand in vedere situatia in care se afla societatea, sa nu insistam cu platile compensatorii ca sa ajunga la somaj din cauza noastra. Insa, am vazut ca lucrurile nu merg spre bine si toti angajatii au ajuns in strada fara sa beneficieze de nimic. Acum in prag de sarbatori.

Sunt familii in care amandoi membrii au lucrat la "Orser" si, conform legii, nu aveau voie sa-i dea afara pe amandoi. Avand in vedere aceste lucruri, am decis sa actionam in judecata conducerea pentru a ne solicita drepturile.

In acest sens le cer tuturor angajatilor care au fost dispo-nibilizati incepand cu anul 2004 sa ma caute pentru a putea incepe demersurile in acest sens", a declarat liderul de sindicat Vasile Morar.

Datorii de miliarde

Mai mult, datoriile pe care "Orser" le inregistreaza in acest moment se ridica la 163 de miliarde lei catre bugetul de stat, peste 50 de miliarde catre "Electrocentrale" Oradea, alte zeci de miliarde catre furnizori si colaboratori si salariile pe doua luni catre muncitori, plus platile compen-satorii.

Pentru datoriile societatii avute catre stat, Directia Generala de Finante Publice a pus sechestru pe bunurile firmei. "Exista sechestru asigurator, iar in perioada urmatoare vom incepe sa valorificam bunurile pentru a ne putea recupera datoria", a declarat purtatorul de cuvant al Finantelor, Vasile Farc.

Directorul general al "Orser", Stefan Taseanu, nu a putut fi contactat pentru a-si spune punctul de vedere.

Prim-procurorul DNA Oradea, Ioan Moldovan, a declarat ca ancheta deschisa in acest caz este in plina desfasurare, insa pentru moment nu pot fi facute plublice amanunte. "Este un dosar complex, este foarte mult de lucru", a adaugat magistratul.