Clubul de fotbal "Universitatea" Cluj a devenit obiectul unei infruntari intre diferitele partide din judet. Prestigiul de care se bucura echipa ii atrage pe politicienii care ar dori sa il converteasca in voturi la viitoarele alegeri locale.

Modelul, brevetat deja de Gigi Becali, care si-a construit un partid, PNG, pe faima clubului "Steaua" Bucuresti, a facut furori in capitala Ardealului, unde batalia pentru actiunile echipei locale de fotbal a de venit din ce in ce mai crancena.

Din nefericire, conflictul politic ar putea destabiliza echipa, care este favorita la promovarea in Liga I. Ultimul conflict a aparut intre actionarii echipei in data de 6 decembrie. Dupa un tur excelent de campionat, in care "Universitatea" a reusit sa termine pe primul loc al seriei II a Ligii a II-a, conducerea clubului a constatat ca mai are nevoie de bani.

Si asta, pentru ca sase dintre jucatori vor intra in ultimele sase luni de contract, deci, teoretic, ar deveni liberi sa isi caute alte cluburi.

Ca sa poata mentine actualul lot de jucatori, presedintele clubului, Lucian Danciu, a cerut actionarilor sa mai ofere niste bani fotbalistilor si sa asigure un supliment de buget pentru plata la zi a tuturor contractelor si primelor de joc. Ar fi fost nevoie de cinci miliarde lei vechi pana in ianuarie.

Danciu a convocat o sedinta a actionarilor. In prezent, pachetul majoritar de actiuni la club este detinut de Consiliul Local Cluj-Napoca. Acesta dispune de peste 65 de procente din capitalul social. Alti actionari importanti sunt Banca "Transilvania", grupul "Oncos" si compania "Ben&Ben", detinuta de omul de afaceri Ioan Bene, unul dintre apropiatii liderului PSD Cluj, Ioan Rus.

Presedintele clubului a propus o majorare de capital, care ar fi adus in visteria echipei banii necesari. El a propus un plan prin intermediul caruia fiecare dintre actionari ar fi contribuit cu o suma proportionala cu procentul de ac-tiuni pe care il detin la club.

Primarul orasului, Emil Boc, a cerut celorlalti actionari ca marirea capitalului social sa fie facuta in doua etape, pentru ca in luna decembrie autoritatile locale mai dispun de doar 900 de milioane de lei vechi pentru sprijinirea "Unversitatii". Edilul a promis ca va aloca fonduri suplimentare in ianuarie.

34 de procente pierdute in doi ani

Toti ceilalti actionari au fost de acord cu propunerea primarului, mai putin omul de afaceri Ioan Bene, care s-a oferit sa cumpere mai multe actiuni decat cele care ii reveneau, conform repartitiei procentuale. Aceasta propunere a starnit o adevarata furtuna, dupa ce a fost respinsa. Bene acuza actuala conducere a Primariei ca ar pune bete in roate clubului.

In replica, viceprimarul PNL Adrian Popa il acuza pe omul de afaceri ca ar dori sa politizeze din nou "Universitatea" si sa se foloseasca de clubul de fotbal in campania electorala.

Iritarea reprezentantilor Primariei este sporita de faptul ca, in mai putin de doi ani, au fost facute opt majorari de capital social. In urma acestora, pachetul de actiuni detinut de Consiliul Local a scazut de la 99 la suta la 65 la suta.

Mai mult, alesii clujeni habar nu au avut de acest lucru, deoarece, pana la sfarsitul lunii noiembrie, presedintele clubului, Lucian Danciu, nu avea obligatia sa informeze CL.

Primarul Boc a afirmat ca doreste sa pastreze deocamdata pachetul majoritar de actiuni in patrimoniul orasului. El a adaugat ca actiunile ar putea fi vandute, dupa promovarea in Liga I, unui investitor serios, de preferinta unui brand clujean.

Exista deja speculatii ca acest brand ar putea fi "Ursus" sau "Terapia", doua companii de traditie, cu o imagine foarte buna, care sunt membre ale unor corporatii internationale.

Tot edilul a promis ca "Universitatea" va primi toti banii de care are nevoie pentru a face performanta. Concret, bugetul intocmit de conducerea clubului prevede ca echipa ar avea nevoie de 26 de miliarde lei vechi pentru acoperirea cheltuielilor legate de returul Ligii a II-a si de transferurile de jucatori, iar pentru turul Ligii I ar avea nevoie de inca 23 de miliarde.

Meciuri la Alba-Iulia

In eventualitatea promovarii insa, "Universitatea" Cluj va trebui sa rezolve si problema stadionului. Acesta nu indeplineste standardele prevazute pentru primul esalon.

Liderul grupului de consilieri locali ai PSD, Remus Lapusan, a organizat, ieri, o conferinta de presa in care a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie, facut de voluntari social-democrati, din care reiese ca trei sferturi dintre clujeni doresc ca un nou stadion sa fie construit pe locul arenei actuale.

In acest scop, presedintele PNL Cluj si al Consiliului Jude-tean, Marius Nicoara, impreuna cu subprefectul Calin Platon, au redactat un proiect de hotarare de Guvern prin care Executivul ar aloca din fondul sau de rezerva, aferent acestui an, suma de 120 de miliarde lei pentru reconstructia stadionului "Ion Moina". Actualul teren ar urma sa fie demolat si reconstruit modul cu modul.

Daca planul va fi acceptat, primele partide ale "Universitatii" Cluj in Liga I ar putea fi disputate la Alba Iulia.