Saptamanalul local Ziarul 21 organizeaza tot felul de concursuri. La ultimul dintre ele, pe lista castigatorilor s-au aflat si rude ale membrilor redactiei. Redactorul sef Emese Ladanyi, a carui ruda a castigat unul dintre premii, spune ca rudele redactorilor au voie sa castige.

Cei de la Ziarul 21 sunt cercetati de Politie pentru faptul ca au mai organizat concursuri trucate, fiind vorba de castigatori inexistenti sau premii castigate de membrii redactiei sau rudele acestora.

Recentul concurs organizat de Ziarul 21 in colaborare cu magazinul Ovirex din Turda, la finele caruia s-au acordat 15 cizmulite cu dulciuri, este pe punctul de a genera un imens scandal. Participantii la concurs, care au decupat cu credulitate taloanele din ziar, sperand sa castige, au toate motivele sa fie indignati.

Ziarul Obiectiv a descoperit ca printre castigatori se afla si rude ale membrilor redactiei, ridicand astfel un mare semn de intrebare asupra corectitudinii cu care se organizeaza aceste concursuri.

Printre castigatori s-a aflat si Ladanyi Maria, cu domiciliul in Turda, pe strada Constructorilor nr. 8, bl. A2, ap. 60. Numele si adresa de domiciliu coincide cu numele si adresa de domiciliu ale redactorului sef de la Ziarul 21, Emese Ladanyi.

Aceasta a refuzat sa raspunda la intrebarea daca exista sau nu o legatura de rudenie, precizand ca rudele angajatilor din redactie pot participa la astfel de concursuri bazate pe decuparea unor taloane din ziarul pe care-l conduce si ca “pot exista mai multe familii cu numele Ladanyi” (n.a. coincidenta, insa, nu poate fi si de adresa!).

Posibilitatea ca rude ale celor de la Ziarul 21 sa castige astfel de premii pune sub semnul intrebarii corectitudinea concursurilor si a tragerilor la sorti. In acest caz, cei de la Ziarul 21 nu pot spune ca nu au fost organizatorii concursului, de vreme ce taloanele trebuiau decupate din ziar, iar tragerea la sorti a fost efectuata in redactia Ziarul 21.

Ceea ce nu stiu cititorii este ca, in acest caz, membrii redactiei pot decupa taloanele din ziarele nevandute si sa le completeze cu numele unor rude sau ale unor apropiati, care ulterior au sanse sa se afle printre castigatori! Desi am incercat sa contactam oficialii magazinului, nu am reusit.

Numarul de telefon indicat intr-o baza de date a firmelor apartinea unei persoane fizice, iar adresa de email din aceeasi baza de date (ovirex94@yahoo.com), nu exista. Totusi, este clar ca responsabilii magazinului nu au nici un control asupra smecheriilor care se pot face cu taloanele, in redactie.

Faptul ca cei de la Ziarul 21 se ascund dupa faptul ca “nu sunt organizatori” este doar o pacaleala. Este adevarat ca premiile apartin firmei, dar lista castigatorilor se stabileste prin intermediul unor taloane din ziar.

Tot astfel, si premiile oferite de Craciun de acelasi ziar (dulciuri, jucarii, produse alimentare, 3 porci grasi) pot fi castigate de rude ale celor de la ziar sau apropiati ai lor, deoarece premiile nu sunt ale ziarului (cum s-a specificat si in cazul premiilor oferite de Ovirex), ci sunt primite de la sponsori.

Concursurile trucate, in atentia Politiei

Problema concursurilor trucate organizate de Ziarul 21 a intrat si in atentia Politiei Turda. SC Optima Press SRL, societatea care editeaza Ziarul 21, face obiectul unor cercetari penale in acest sens. Este vorba de organizarea unui concurs la care erau anuntate premii totale in valoare de 100 de milioane de lei vechi, dar din lista de 42 de castigatori, 35 erau nume inventate.

Astfel, o multitudine de premii anuntate (televizor color, frigider, aragaz, masina de spalat etc) au ajuns in apartamentul Taniei Pop, care in prezent a devenit asociatul unic al societatii, deoarece persoanele publicate in ziar ca fiind “castigatori” erau doar nume si adrese inventate! De altfel, acesta nu e singurul caz.

Au mai fost organizate si alte concursuri de acest gen, care sunt in atentia Politiei.

Cum pot fi trucate concursurile?

- membrii redactiei depun mai multe taloane din ziarele din redactie, completandu-le cu numele unor rude sau ale unor cunoscuti, micsorand sansele de castig ale persoanelor care au cumparat ziarul pentru a decupa talonul pentru concurs.

- se publica nume fictive de castigatori, iar premiile (daca exista) sunt luate de membrii redactiei.

- taloanele care sunt extrase sunt apoi schimbate cu alte nume (copiii care fac extragerea oricum nu tin minte cine era scris pe talon), ale unor apropiati sau ale unor rude.

- o parte dintre castigatori sunt reali, fiind folositi pentru a “demonstra” corectitudinea concursurilor.

Emese Ladanyi, redactor sef Ziarul 21: “Mentionam faptul ca acest concurs este unul organizat de firma Ovirex si nu de Ziarul 21. Asadar, doar angajatii magazinului si rudele de gradul I ale acestora nu au voie sa concureze. Noi ne conformam acestor prevederi, astfel la concursurile organizate de Ziarul 21, angajatii nostri nu participa. (...)

Se pare insa ca uitati ca tot asa cum exista n+1 familii cu numele Florea in Turda, tot asa pot exista si mai multe familii cu numele de Ladanyi”.