Competitia pe piata televiziunilor locale din judet se anunta acerba in aceasta iarna si in primavara viitoare. Cel putin trei posturi noi de televiziune si-au anuntat intrarea pe piata, direct sau voalat, in timp ce studiourile locale existente se rebrandeaza pentru a-si consolida pozitia in topul audientei. ZIARUL va prezinta succint miscarile pe piata TV. Lansari, transferuri si achizitii.

Pana si pentru noi profanii, jurnalistii din presa scrisa, este extrem de evidenta si palpabila emulatia care se duce pe piata TV. Cunoscuta rivalitate dintre Antena 1 si PRO TV a ramas in urma, atata vreme cat in peisajul TV si-au facut aparitia noi concurenti.

Gheata a fost sparta anul trecut de catre Televiziunea Targu Mures, lansata in octombrie anul trecut, o televiziune pentru comunitatea locala. In urma cu doua zile, PRIMA TV Targu Mures si-a anuntat intentia a ocupa nu doar un segment din piata locala TV, ci si din cel regional.

Pentru OTV Transilvania, data primei transmisiuni este o chestiune de zile.

Pentru ianuarie 2007, Marius Catana, apropiat al primarului Dorin Florea, intentioneaza sa deschida doua televiziuni Stii TV si Realitatea Targu Mures. Interesant este ca pentru cel de-al doilea post si Televiziunea Targu Mures este in negocieri pentru obtinerea licentei.

Cea mai puternica concurenta, care se anunta din primavara anului viitor, vine insa dinspre televiziunea publica. TVR, la intocmirea bugetului pe 2007 supus aprobarii Parlamentului, a cuprins si studioul teritorial Mures. La capitolul cheltuieli au fost incluse fonduri pentru achizitia de aparatura.

De asemenea, daca o perioada au stagnat, lucrarile de reparatii si de modernizare ale Clinicii de Fizioterapie de langa Sala Polivalenta, care va gazdui studioul teritorial, sunt intr-o faza avansata.

Ar mai fi de spus ca si TELESON, la Sighisoara, si-ar putea vedea amenintata pozitia de monopol pe piata TV, Gabriel Gedo, directorul general al PRIMA TV Targu Mures, fiind in stadiu avansat pentru obtinerea licentei.

Aparitia noilor posturi locale dovedeste ca piata mureseana are potential economic, fiind justificata si de un calendar national al evenimentelor, de asemenea cu impact financiar puternic, si anume alegerile pentru Parlamentul European si, posibil, anticipatele.

Bursa transferurilor

Efervescenta de pe piata TV se observa mult mai puternic pe piata fortei de munca, transferurile din ultimele saptamani fiind cu adevarat spectaculoase.

Antena 1 i-a pierdut pe Vlad Podar, redactor sportiv, si Tudorel Rus, unul dintre cei mai vechi cameramani din judet, acestia alegand sa se alature echipei PRIMA TV. Dar a adus-o in redactie in schimb pe Mariana Pop, fosta prezentatoare a TTM, care face echipa cu Nadina Campean.

OTV Transilvania a ramas fara doi operatori, "furati" si acestia de mirajul televiziunii de pe Poligrafiei.

Nici PRO TV nu a fost scutita de plecari, Nadia Sandor, cea de-a doua prezentatoare a postului acceptand in final oferta TTM, cu toate ca era curtata si de PRIMA TV. Intre timp, PRO TV a pregatit lansarea la apa a unei noi vedete, Andreea Calbaza, care de joi este cu bagajele in curtea PRO.

PRIMA TV a trebuit sa incline a doua oara steagul in fata celor de la TTM, dupa ce Bogdan Moraru, coordonator al departamentului tehnic timp de trei luni, a ales sa se reintoarca la televiziunea de pe Arany Janos.

In goana dupa achizitii, TTM i-a atras in echipa pe Mariana Cioloboc, de la Radio Son, care supervizeaza si un saptamanal, Lacrima Balint, de la 24 ore muresene, si Mihai Nasca, Radio Son, precum si pe Claudiu Oros, jurnalist de presa scrisa.

Iar migratia pe piata fortei de munca s-ar putea inteti incepand cu anul viitor cand si-au anuntat aparitia alte posturi TV.

Cate vor rezista pe piata dintre televiziunile locale depinde de resursele financiare si umane pe care sunt dispuse sa le arunce in joc patronii posturilor pentru a avea cea mai buna echipa redactionala si tehnica, cea mai buna si interesanta grila de programe. Si cei mai fideli telespectatori.