Sambata 16 decembrie la Palatul Culturii s-a desfasurat sedinta comuna a Consiliului Reprezentantilor Unionali si a Consiliului de Coordonare al UDMR.

Cu aceasta ocazie presedintele Uniunii Marko Bela a tinut sa aminteasca contributia maghiarilor din Romania la realizarea Revolutiei din 1989, atunci cand "un preot reformat din Timisoara a aprins focul revolutiei, ridicand prin exemplul sau intreaga tara". Marko Bela a tinut sa aminteasca faptul ca impreuna cu romanii au iesit pe strazi si maghiarii din toate orasele Transilvaniei, aducand si ei tributul de sange pentru realizarea democratiei.

UDMR-factor decisiv pentru integrarea in UE

Marko Bela crede ca in ultimii doi ani UDMR a devenit un factor esential pentru actuala Guvernare, atat prin realizarile ministrilor sai cat si prin sprijinul parlamentarilor maghiari.

"Fara aportul UDMR reformele si faptele bune ale coalitiei de guvernare nu s-ar fi putut realiza, deci Uniunea a ajutat la integrarea Romaniei in UE, fapt care pare ca se uita astazi sau cel putin este lasat in spate", a sustinut Marko Bela. El a mai amintit in raportul sau ca dupa 1 ianuarie in sfarsit maghiari vor fi impreuna in marea familie europeana.

"Datorita lobby-ului facut de UDMR in fata Guvernului din Budapesta, din anul urmator va exista o liberalizare masiva a pietei muncii din Ungaria, 140 de meserii devenind valabile pentru romani", a declarat Marko Bela.

Marko Bela si autocritica

Cel mai mare esec al UDMR din ultimii doi ani a fost, in opinia presedintelui Uniunii, modificarea Statutul Minoritatilor, forma finala nefiind aprobata nici pana acum. Desi a fost un obiectiv prioritar pentru toti maghiarii din Romania, Legea minoritatilor nationale nu a fost inteleasa de celelalte forte politice care au facut tot posibilul sa nu fie aprobata, a conchis Bela.

Un alt punct de pe agenda UDMR a fost obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, fapt realizat doar partial prin crearea Asociatiei "Pro Tinutul Secuiesc". In opinia lui Marko Bela "acest exemplu ar trebui luat si de alte regiuni din Romania, pentru realizarea unei mai mari solidaritati si intarirea relatiilor comunitare".

Presedintele UDMR a tinut sa avertizeze conducerea si membrii Asociatiei "Pro Tinutul Secuiesc", ca abia de acum va incepe adevarata munca si ca nu prin declaratii si vorbe se va realiza bunastarea zonei.

UDMR, tinta unor atacuri nedrepte

"Dupa ce timp de doi ani am muncit impreuna cu partenerii de guvernare aflam acum ca UDMR nu este un partener de incredere fiind acuzat de spionaj, furt si tradare de tara" a mai spus vicepremierul.

Despre cel mai mediatizat caz, cel al ministrului Zoltan Nagy, presedintele Marko a declart ca Nagy este "un politicia tanar dar experimentat care a depus mari eforturi pentru ca o zona importanta din economia romaneasca sa devina vizibila".

Presedintele UDMR, in continuare, a criticat dur metodele "specifice perioadei anilor ''50" prin care se doreste compromiterea Uniunii si scoaterea ei de pe piata politica. In aceste momente vicepremierul a cerut membrilor si conducerii UDMR sa ramana solidari pentru ca "daca acceptam, azi sunt cativa oameni acuzati pe nedrept, dar maine poate vom fi toti".

Partenerilor de la guvernare presedintele UDMR a tinut sa le transmita ca UDMR "da un ultimatum aliatilor nostri sa aleaga acum cu cine vor colabora pe viitor".

Suntem prea puternici si deranjam!

Aceasta a fost explicatia ministrului UDMR Borbely Laszlo in legatura cu recentele atacuri la adresa conducerii UDMR. In opinia lui Borbely, forte oculte din politica romanesca se folosesc de presa pentru a duce in eroare populatia, prin atacuri lipsite de orice dovezi "apar in presa acuze la adresa UDMR care sunt nefondate deoarece se bazeaza pe speculatii".

Ministrul UDMR a reluat si el ideea lui Marko Bela, sustinand faptul ca "in Romania se doreste introducerea unui sistem politienesc iar presa si televiziunea sunt armele folosite impotriva UDMR". Senatorul de Cluj, Eckstein Kovacs, a tinut sa aduca aminte incercarile de discreditare a presedintelui Marko Bela, a carui merite publicistice sunt transformate in acuze nedrepte.

"Prin aceasta manevra se incearca scoaterea de pe scena politica a UDMR si distrugerea electoratului acestuia", sustine Kovacs. In plus, Eckstein Kovacs a tinut sa precizeze faptul ca pentru UDMR participarea in cadrul Parlamentului European este o problema mai mare decat pentru romani deoarece daca nu vor fi reprezentati acolo, comunitatii maghiare nu-i va fi auzita vocea.