Forumul Crestin Noua Dreapta din Timisoara a demarat, in chiar prima zi a manifestarilor comemorative legate de implinirea a 17 ani de la revolutia din decembrie 1989, o campanie de "sensibilizare". Mesajele, ajunse la timisoreni prin intermediul pliantelor si al afiselor, vor, potrivit "Noii Drepte", sa prezinte o alternativa organica la actualul sistem socio-politic.

Timisorenii n-au vazut cu ochi buni aceasta actiune, venita intr-un moment in care orasul este in doliu. Majoritatea dintre ei au ignorat campania si au cerut liniste pentru comemorarea eroilor din decembrie 1989.

In timp ce majoritatea populatiei din Timisoara isi aducea aminte de evenimentele care au zguduit Romania acum 17 ani, o mana de "tineri militanti banateni", adepti ai legionarismului, au initiat o actiune care a dat ca "nuca-n perete" in aceasta perioada.

Sute de afise au fost lipite pe stalpii din oras si mii de pliante le-au fost inmanate cetatenilor din oras, sub sloganul "Fii Nationalist". Organizatorii actiunii au vrut sa atinga coarda sensibila a banatenilor prin textele cuprinse in pliante. De exemplu, oamenilor li se cere sa fie nationalisti in "numele tuturor martirilor acestui neam".

Conservatori in conceptii, legionarii ii avertizeaza pe locuitorii Timisoarei sa nu se lase "sedusi de ispitele lumii moderne si cosmopolite". Un alt motiv pentru care ar trebui sa fim nationalisti ar fi acela ca prin venele romanilor nu "curg laturi, ci sangele lui Burebista, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Mihai Eminescu si Corneliu Zelea Codreanu".

Un "NU" hotarat UE!

Dintre celelalte mesaje adresate timisorenilor in cadrul campaniei "Fii Nationalist" se detaseaza cel impotriva Uniunii Europene. Legionarii nu concep ca Romania sa faca parte integranta din familia europeana, pe care o vede condusa de "noii bolsevici de la Bruxelles".

Cei care, totusi, sunt adepti ai integrarii europene sunt numiti "degenerati", "tradatori de tara" sau "sclavi ai Noii Ordini Mondiale".

Chiar daca unul dintre scopurile actiunii Ð acela de a impanzi orasul cu afise Ð a fost indeplinit, principala tinta - impactul asupra populatiei Ð nu a fost nici pe departe atinsa. In timp ce unii au privit cu scepticism demersul "Noii Drepte", altii au fost de-a dreptul vehementi la adresa campaniei legionarilor.

"Sa ne lase in pace sa ne plangem mortii! Nu cred ca de asemenea actiuni avem nevoie acum", spune V.T., un pensionar din Timisoara. "Eu am prins perioada in care legionarii conduceau tara si stiu ca numai teroare si spaima a insemnat acest lucru. Nu cred ca acum, in 2007 aproape, ne putem intoarce la acel regim", a adaugat.

Chiar daca au fost umbrite oarecum de actiunea legionarilor de la "Noua Dreapta", actiunile comemorative de la Timisoara au decurs fara incidente, dovada ca locuitorii acestui oras pun, in aceste zile, mai presus aducerea aminte decat dorintele utopice ale legionarilor de a schimba sistemul politic din Romania.