Ca sef al statului roman, condamn explicit si categoric sistemul comunist din Romania, de la infiintarea sa, pe baza de dictat, in anii 1944-1947, si pana la prabusire, in decembrie 1989.

Luand act de realitatile prezentate in Raport, afirm cu deplina responsabilitate: regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal, a declarat Basescu, in fata Parlamentului, la prezentarea raportului elaborat de Comisia condusa de Vladimir Tismaneanu, in fluieraturile peremistilor, in frunte cu C. V. Tudor.

Atmosfera incalificabila

Presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, considera ca este oportuna despartirea de acea perioada. Lucrurile trebuiau spuse, trebuia odata sa punem punct unei perioade destul de lungi din istoria acestei tari, apreciaza Laszlo.

Referindu-se la atmosfera creata de reprezentantii PRM, liderul UDMR Cluj a declarat ca atmosfera a fost incalificabila, cu atat mai mult cu cat am avut asemenea invitati de marca. Este incalificabil cum se comporta unii alesi. Parca eram la inceputul anilor ‘90.

O rusine nemaipomenita

Fostul fruntas taranist clujean, preotul Matei Boila, care si-a petrecut zece ani in temnitele comuniste si la Canal, ne-a declarat ca este lamentabil ce au facut cei de la PRM. Nici nu pot vorbi despre acest lucru. Este absolut rusinos ca presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, a permis asemenea manifestari huliganice, asemenea ticalosii.

O rusine nemaipomenita, a comentat fostul senator taranist. Pe de alta parte, preotul Boila a apreciat discursul presedintelui drept unul bun si corect.

Procesul trebuie continuat

In opinia senatorului PNL de Cluj, Norica Nicolai, presedintele Basescu a incercat sa formalizeze public rezultatele raportului pe care si l-a insusit. Ostilitatea din partea Opozitiei, care s-a manifestat in sala, poate fi explicata prin atitudinea pe care o au partidele de Opozitie fata de comunism, apreciaza Nicolai.

Comunismul mai exista in mintile unora

Consider ca a fost un discurs extrem de echilibrat, echidistant si la obiect, nu pentru ca a fost rostit de Traian Basescu, ci pentru ca asta este parerea mea si nu numai. Aceeasi parere am intalnit-o si la colegi de la PNL, PSD sau PC, a comentat discursul prezidential deputatul PD Daniel Buda.

In schimb, el a catalogat comportamentul grupului PRM si a grupurilor de la balcoane drept o actiune mai mult decat huliganica.

De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere

Si deputatul PNL Mircea Pusca s-a declarat multumit de discursul lui Basescu. A fost un discurs la obiect. In principiu a satisfacut cerintele pe care le exprimam eu ieri (in ZIUA de Cluj - n. red.) privind condamnarea sistemului comunist, a crimelor sistemului, a ingradirii libertatilor, a sistemului concentrationar, a declarat Pusca.

In opinia sa, manifestarile din sala au fost manifestari inacceptabile intr-un sistem democratic.

Un discurs pripit

Oarecum previzibil, deputatul PC Petru Calian nu a fost foarte incantat de discursul lui Basescu. Un discurs pripit, pentru ca s-a bazat pe un raport incomplet. Nu poti, in sase luni, sa faci un raport despre o perioada de 40 de ani, a afirmat deputatul conservator, care s-a aratat destul de indulgent cu manifestarile fostilor sai colegi de partid: A fost o reactie nefireasca si nepotrivita.

A fost o chestie caragieleasca

Din cauza galagiei din sala n-am prea auzit ce a spus Basescu, dar, din cat am auzit, a fost un discurs scolastic, sec, nu prea politic. A fost o chestie caragieleasca cu roluri diferite, a declarat deputatul PSD Vasile Puscas. In opinia sa, modul in care s-a manifestat o parte din asistenta nu reprezinta altceva decat un moment care ne caracterizeaza.

Nu i-am inteles deloc pe Patapievici si Liiceanu, care pareau ca au venit pregatiti sa tina discursuri. Stiau ca sunt televiziunile acolo si au venit cu scenariul pregatit de acasa. Au lipsit de la revolutia din decembrie 1989 si au facut acum, in decembrie 2006, revolutie. La fel, cei din sala si de la balcon si-au facut, si ei, revolutia lor, a declarat Puscas.

O ritualizare a spectacolului politic televizat

Extrem de multumit de discursul presedintelui s-a declarat senatorul PSD Vasile Dincu. Discurs decent si discurs politic foarte bun. De data aceasta, Basescu a fost la inaltimea misiunii prezidentiale. Chiar daca e adversarul meu politic, trebuie sa recunosc ca azi s-a comportat excelent, inclusiv in modul in care a reactionat la ceea ce se intampla in sala.

Ceea ce a selectat presedintele din raport corespunde cu ceea ce cred oamenii despre comunism si corespunde cu adevarul istoric, a spus Dincu. Acesta crede ca spectacolul lui Vadim demonstreaza ca mai avem mult pana la a deveni o societate pluralista si ne-a dus destul de departe de a ne simti mandri ca suntem parlamentari romani.