Din punctul de vedere al proiectelor mari, 2006 a fost un an mult mai bun decat 2005. Incepe o dezvoltare imobiliara calculata. Creste oferta, dar si cererea, asa ca preturile vor urca pentru locuintele noi, mai ales din cauza cresterii costurilor materialelor de constructie si a energiei, spune Sanda Moldovan, presedinte al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare Cluj.

Societatea Ceda Imobiliare Cluj a inceput lucrarile la un ansamblu rezidential in vestul cartierului Grigorescu, cu acces din str. Donath. Investitia American Village va ajunge la 18 milioane de euro. Prima etapa presupune o structura in trepte pe versant, printr-o investitie de 2,9 milioane de euro.

Amplasat in Grigorescu-Vest, intr-o zona verde de patru hectare, complexul va cuprinde, in prima faza, 30 de condominium-uri (locuinte colective, cu circuit inchis) si va include o zona de agrement si relaxare.

Primele apartamente de lux

Demersurile pentru relocarea fabricii de dulciuri Feleacul au inceput. Investitia imobiliara pe cele doua hectare, ramase libere in cartierul Marasti, va ajunge la 35 milioane de euro. Proiectul cuprinde o zona de locuinte cu acces restrictionat si servicii pentru locatari.

Ansamblul rezidential, Central Park Residence din zona Plopilor Vest va cuprinde 220 de apartamente cu finisaje superioare, de lux, cu 2-4 camere, terase orientate spre Parcul Iuliu Hatieganu si un parcaj subteran cu 222 de locuri. Enol Group Invest va finanta si va dezvolta proiectul, care se va ridica, pana in toamna anului viitor, in imediata apropiere a Parcului Rozelor.

Trustul CRE dezvolta, in cartierul Buna Ziua, un ansamblu rezidential cu 24 de case si 26 de apartamente in vile cu doua etaje. Ansamblul Bella Park va include un Centru Media, club de relaxare, piscina, terenuri de tenis si penthouse-uri (apartamente de la ultimul etaj, cu terase). CRE a vandut deja 80% dintre casele cu gradina.

Apartamentele in vile au preturi de la 73.000 de euro in sus, iar penthouse-urile incep de la 168.000 de euro.

Noile tinte: Gilau si Floresti

Dezvoltatorii imobiliari s-au orientat si catre localitatile din imprejurimile Clujului, unde preturile terenurilor si cererea prezinta oportunitati. Imoinvest va investi intr-un ansamblu rezidential la Gilau.

Acesta cuprinde 160 de locuinte dispuse pe parcele individuale, cu acces rutier si pietonal privat, zona de agrement, zona de servicii si comert. In aceeasi comuna, Intercad va investi 10 milioane de euro pentru un ansamblu rezidential, amplasat pe 12 ha. Complexul va fi format din 150 de case si va include o zona de servicii.

Preturile caselor vor porni de la 60.000 de euro (casa si teren). Proiectul include, pe langa locuinte, o zona de servicii. Si Florestiul se dezvolta pe partea de investitii imobiliare. Terra Progressio pregateste un ansamblu de trei milioane de euro, pe 5 ha. Cele 67 de case se dezvolta pe suprafete de 500-1000 mp.

In afara de locuintele pe care le construim, vindem si suprafete. In primele trei luni de cand le-am scos spre vanzare, am contractat 25% din teren, spune Marius Abrudan, administrator Terra Progressio.

Dezvoltare fara strategie

Domeniul constructiilor a fost unul prolific la Cluj. Potrivit datelor Directiei Regionale de Statistica, valoarea lucrarilor, in primele zece luni, s-a majorat cu 54,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Numai in octombrie s-au eliberat 115 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale.

Totusi, urbanistii atrag atentia ca municipiul Cluj-Napoca se dezvolta fara o viziune pe termen lung. Mai ales in partea de sud a orasului, ce se dezvolta intr-un ritm alert, cum nu s-au trasat arterele principale, exista pericolul ca imobilele care se ridica sa nu se racordeze la viitoarea retea de circulatie a orasului.

Specialistii spun ca si dezvoltarea de mari proiecte de catre companii fara experienta pe aceasta linie ar putea duce la esecuri.

Proiecte rezidentiale

Proiect Dezvoltator Numar unitati

Bella Park Trustul CRE 50 locuinte

Terra Terra Progressio 69 loturi

Residence Ceda Imobiliare 30 locuinte

Nasaud Imo Invest 132 apartamente

"Lucian Blaga" Investerra 240 apartamente

Dorobantilor Spo Invest 270 apartamente

Bd. 21 Decembrie Omniconstruct 165 apartamente

Central Park Enol Group 220 apartamente

A. Muresanu Nobila Casa&Chim Mar 9 blocuri

Borhanci Arcada Grup 104 case

Sursa: Grup de Lux